B&K - Webbshop - Produktbeskrivningar - Ät, träna, prestera! - Antioxidanter

Antioxidanter

Omslag


Beställ boken i B&K:s
Klicka här för att gå till B&K:s webbshop!

 

Innehållsförteckning

• Inledning
• Matspjälkningen
• Energiförbrukning
• Energidepåer
• Var kommer energin från?
• Protein och träning
• Fett och prestation
• Kolhydrater och aktivitet
• Glykemiskt index och träning
• Alkohol
• Vatten
• Vitaminer för tränande
• Mineraler för den aktive
• Kost och uthållighet
• Kost och styrka/explosivitet, ABCDE-dieten
• Kosttillskott
 • Karnitin (ALC)
 • Antioxidanter
 • Koffein
 • Sportdryck
 • Omega-3 (fiskolja)
 • Proteintillskott
 • Pyruvat
 • CLA
 • Kreatin
 • Zink
Utdrag ur Ät, träna, prestera!:

När du tränar, får i dig föroreningar eller till och med andas bildas det ämnen som kallas fria syreradikaler. Dessa ämnen ökar oxidationen i kroppen och en alltför stor oxidation kan leda till sjukdomar och åldrande. Faktum är att de flesta sjukdomarna vi kan drabbas av misstänks vara kopplade till detta. Mycket i vår vardag ökar mängden fria radikaler, till exempel rökning, stress, fet föda, för mycket eller för lite mat, luftföroreningar och träning.

Det är väldigt populärt att forska på antioxidanter och idag anser man att de fria radikalerna spelar en nyckelroll i flera sjukdomar till exempel diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och starr. Det finns dessutom teorier om att de små muskelskador som uppkommer vid träning skulle vara orsakade av fria radikaler, vilket plötsligt skapar intressanta teorier om hur ett tillskott av vissa antioxidanter kan påverka muskeltillväxt, återhämtning och överträning. Detta diskuteras mer uttömmande lite senare. Även kroppens åldrande anses i stor utsträckning vara resultatet av de fria radikalerna och mycket forskning tyder på att en brist på antioxidanter kan leda till en för tidig död.

Ytterligare avdelningar i detta kapitel:

  • Ditt försvar
  • Fria radikalers funktion
  • Vad händer vid supplementering?
  • Antioxidanter och immunförsvaret
  • Antioxidanters effekt på musklerna
  • Antioxidanter och hjärt- och kärlsjukdomar
  • Intag av vitamin C
  • Intag av vitamin E
  • Kvalitetsskillnader
  • Intag av beta-karoten
  • Intag av selen
  • Intag av Q10
  • Referenser

Sidan skapad 2001-06-05 | Senast uppdaterad 2001-10-15 av