B&K - Gym Business

Gym Business

 Har du mer nyheter och info? Skicka ett mail till !
World Class tillbaka i Ryssland: 19 augusti 2001
Friskvård ligger i framtiden!?: 11 april 2001
nJoy bygger ny anläggning i Stockholm: 18 maj 2000
Workouten uppköpt: 26 april 2000

Det senaste notiserna finns alltid i den dagligen uppdaterade webbloggen. Här en samlingssida för Gym Business-notiser.

Uppdatering, 5 mars 2002:

Ett axplock av Business News från B&K Sports Magazine 3/2002, mer finns att läsa i varje nummer. Utdrag av Business News finns också på tidningen Fitness Magazines hemsida: April 2002 : Maj 2002 

1 000 gym i Sverige: Det finns idag strax under 1 000 verksamheter som erbjuder någon form av friskvårdsträning mot betalning i Sverige. Av dessa är cirka 600 är traditionella friskvårdsanläggningar/gym och resterande är "gympaföreningar" eller andra mindre verksamheter. Enligt undertecknande tävlar dessa verksamheter om att attrahera 800 000 presumtiva medlemmar vilket, som ovan redovisats, visar att 8 % av befolkningen är villiga att betala för träning.

1 200 000 aktiva: Riksidrottsförbundets senaste undersökning visar på att Sverige har cirka 1 200 000 aktiva motionärer och av dessa utför 70 % en avgiftsbelagd träning. (Jämför denna siffra med USA där över 13 % av invånarna är betalande medlemmar på ett "gym"). Med vanlig matematik kan vi räkna ut att genomsnittsverksamheten servar 800 tränande.

Vi spenderar i snitt 1 800 kr: De svenskar som "går på gym" spenderar i snitt drygt 1 800 kr per år på sin träning. Med hänsyn till detta omsätter branschen i Sverige runt 1,5 miljarder kronor vilket kan jämföras med godisförsäljning som i Sverige omsätter 8,5 miljarder kronor.

Bara 8 % tränar: Fitness eller "aktiv friskvård" står för en dynamisk livsstil med regelbunden träning och sunda kostvanor som grundstomme. Att svensken inte riktigt har förstått innebörden i detta står dock klart med tanke på att enbart omkring 8 % av befolkningen tränar regelbundet (3 ggr per vecka) och att befolkningens fetma numera inom sjukvården betecknas som en "epidemi".

Företagsmarknaden expanderar: Gymmarknaden domineras av privatpersoner, men företagsmarknaden växer kraftigt. En etablerad träningsanläggning har idag fortfarande 75 % av sina inkomster från privatpersoner och resterande följaktligen från företag. Majoriteten av de som är medlemmar på en anläggning är kvinnor och över 55 % är i ålderskategorin 18-34 år. Den största tillväxten sker dock i gruppen +50 år.

Varför tränar vi på gym?: Merparten av de tränande motiveras av att gå ner i vikt, se bra ut och bli lite piggare. Ytterst få som går på gym gör det för att de är oroliga för sin hälsa, vilket bekräftas av en nyligen gjord Sifoundersökning.

Det kostar i snitt 366 kr per månad att träna på gym: På de större och etablerade friskvårdsanläggningarna får du i Sverige betala i snitt 366 kr per månad (i minimum 12 månader). Detta är en mycket låg siffra, till exempel kan det jämföras med England som för motsvarande tjänst tar 610 kr per månad.

Branschen fortsätter att växa: Om vi i branschen skall tolka ovanstående siffror som positiva eller negativa går att diskuteras. Dock ser framtiden ljus ut. Det finns inga svenska scenarier framtagna men amerikanska prognoser fram till och med år 2010 visar på att antal anläggningar kommer att öka med cirka 30 %, antalet betalande medlemmar per anläggning kommer att fördubblas och omsättningen i branschen stiger med 118 %.

* Uppgifterna sammanställda av Fitness Invest

Uppdatering, januari 2002:

nJoy har i dagsläget 9 anläggningar i Sverige. No1 i Karlshamn är uppköpta av Hälsostudion i Båstad och har bytt namn. CMS har ökat antalet anslutna träningsanläggningar från 47 till 60 st.


Nedanstående sammanställning gjord av Ove Rytter infört i B&K nummer 4/2000 - dvs ett tag sedan.

Gymbranschen växer. Och blir duktigare. I alla fall på att tjäna pengar. Bra i vissa fall, sämre i andra (se månadens fråga). Och det kokar i kulisserna. Den sydafrikanska kedjan Health-land projekterar just nu en jätteanläggning i Kungens Kurva, Stockholm - och ytterligare en kedja bankar på dörren. Gemensamt för alla moderna gymentreprenörer är att de alla vässat klorna och lärt sig ordet management, profitcenter, autogiro och långsiktighet. Affärsidéerna kring träning såsom en produkt till försäljning är många. Vissa satsar hårdast med geografin såsom bas. Andra med prickskjutning av "80 %-arna", dvs de som aldrig tidigare satt sin fot i ett "riktigt" gym. Vissa involverar företagshälsovård och fysioterapi i stor skala. Här försöker presspyttredaktören reda ut begreppen kring de gym som bildat kedjor. Kedjor (ca 100 gym i Sverige idag är anslutna till en kedja) som hela tiden äter sig in i den redan etablerade gymvärlden (där det idag finns cirka 450 riktiga gym), samt skapar nyetableringar.

e2 - sex anläggningar

e2 träning och rehab, har nyligen köpt ytterligare en träningsanläggning; World Class i Märsta. Kedjan har därmed fem träningsanläggningar i och kring Stockholm belägna i Upplands Väsby, Bålsta, Vällingby, Bromma (SALK-hallen) och Märsta. Före jul i år kommer man även att starta en ny träningsanläggning i det så kallade Millenniumhuset i Marievik, Liljeholmen. Denna anläggning blir på drygt 1000 kvm. e2 har nu sökt registrering såsom publikt bolag. Avsikten är att förbereda en eventuell börsnotering.
www.e2.nu

Feelgood - 29 anläggningar

Feelgoods tre affärsområden är motion, fysioterapi och företagshälsovård. Genom sitt helägda dotterbolag Motions Kompaniet i Sverige och Motions Kompaniet i Norge, är Feelgood återförsäljare och representanter i Norden för amerikanska Life Fitness. Feelgood Svenska AB börsintroducerade 1997 och växte 1998 med 120%. I fjol ökade omsättningen med 185 %, bl a tack vare ett nyförvärv; Skandias företagshälsovårdskedja Workline. Idag sysselsätter Feelgood 448 personer och omfattar totalt 29 enheter. Omsättningen uppgick 1999 till ca 250 mkr - och tillväxttakten beräknas i år bli knappt 25%, för att åter accelereras 2002, då omsättningsmålet är ca 500 mkr.

Bland huvudägarna återfinns bl a grundaren Håkan Jeppsson (och Ulf Adehlson), som tror att motions/hälsomarknaden samt fysioterapin har högst potential, med ca 10 % tillväxt per år, medan han är mer blygsam kring uppskattningen av företagshälsovårdens tillväxt, som uppskattas till mellan två och tre procent per år. Aktien introducerades på 70 kronor och står idag i ca 230 kronor. Affärsvärlden rekommenderar vi en artikel, daterad februari "köp". Just nu arbetar Feelgood även med att etablera en egen portal på nätet.
www.feelgoodsvenska.se

Forum i startskedet

ForumCity i Malmö expanderar. Det första steget är att hela basanläggningen flyttar till nya och bättre lokaler på Djäknegatan 21 i Malmö. Där byggs bl a ett stresscenter och ett komplett SPA, samt en restaurang med fullständiga rättigheter. Och inom kort ska Forum få en systeranläggning belägen i Lund. Innan år 2001 ska man ha fyra stycken anläggningar i Öresundsregionen.
www.forumlive.com

Fysica - tre anläggningar

Fysica har idag två anläggningar belägna i Linköping och Norrköping. Linköpingsanläggningen flyttas och blir större redan i höst, medan Norrköpingsanläggningen flyttas så snart lämpliga lokaler blir klara. I sommar smygstartar den tredje anläggningen, som är belägen i Cityhuset, Motala. Planerna är att ha cirka 20 st Fysica-anläggningar inom fem år.
www.fysica.nu

Må Bättre - tre anläggningar

Idag har Må Bättre tre anläggningar i Sverige, belägna i Jönköping, Eskilstuna och Vårgårda. Snart blir det en till. Som medlem i Må Bättres friskvårdsanläggning får du automatiskt tillgång till ett s k Hälsokort. Med det kan man kostnadsfritt gästträna på någon av de systeranläggningar, där Må Bättres namn ingår i marknadsföringen, som finns i Sverige (ca 40 st), Danmark (20 st) och Norge (20 st).
www.mabattre.com

nJoy - fyra anläggningar

nJoy har nu fyra stycken anläggningar, den senaste startad i Halmstad. Nu planerar man ytterligare sex anläggningar, eller fler!, fram till sommaren. Anläggningen Täby flyttas till nya, fräscha lokaler. Företaget satsar på bred front 2000 - och har ett nära samarbete med nystartade The Academy, som är en stark utbildningsorganisation inom bl a styrketräning och aerobics.
www.njoy.net

No 1 - två anläggningar

No 1 har två stycken anläggningar, en i Karlshamn (startade i september 1998) och en i Ronneby (startade november 1999). Redan nu finns långt skridna planer på ytterligare fyra anläggningar!
No 1 har ännu ingen hemsida.

S.A.T.S Sports Club - 22 anläggningar

S.A.T.S Sports Club är en näst intill kontroversiellt snabbt växande kedja, sedan norska S.A.T.S (som ägs av 24 hour fitness, USA) köpt upp, i Storstockholm, etablerade Sports Club. I samma veva köptes även stora delar av Nautilus verksamhet och kedjan har nu växt till 22 anläggningar i Sverige. Nyast i kedjan är tillskotten S.A.T.S Sports Club i Helsingborg, på Hälsovägen 47 (passande adress), med en yta på 2 100 kvm. Nu i april, om tidplanen håller, öppnar det stora projektet SATS SportsClub/Södermalm i Stockholm med hela 4 500 kvm. I augusti öppnas även en anläggning på Backaplan/Sporthouse i Göteborg på 2 700 kvm. SAFE ingår såsom utbildningsenhet inom företaget. Björn Sigurd sade under sitt föredrag under Scandinavian Fitness Expo 1999 att man ska ha 70 anläggningar i Sverige inom två till tre år och 200 i Skandinavien inom samma period. I Danmark började man med att köpa upp kedjan Form & Fitness, med 15 anläggningar, som tidigare ägts av Hans Henrik Palm.
www.satssportsclub.com

Step in - fyra anläggningar

Denna "Norrlandskedja" har gått från klarhet till klarhet och har fyra anläggningar belägna i Piteå, Luleå, Boden och Sundsvall. Ytterligare en anläggning är projekterad.
www.stepin.nu

World Class - 12 anläggningar

World Class har nu tolv träningsanläggningar i Sverige och åtta utanför gränserna. De senaste utlandsprojekten ligger i Prag och Budapest. Och i november öppnas en ny anläggning i diplomatpalatset i Bukarest. World Class har numer även ett dotterbolag som driver försäljning av Life Fitness och Hammers sortiment i Centraleuropa. I augusti arrangerar Word Class i Prag för andra gången Världens Starkaste Man och får då extra draghjälp av stadskassan. Prag är nämligen kulturhuvudstad i år.
www.worldclass.se

CMS - 47 anslutna

Vi tar här med CMS, trots att det inte är någon "riktig" gymkedja. Detta är ett rent konsultföretag. Affärsidén är att de anläggningar som ansluter sig ska kunna tillgodogöra sig den affärsmodell som företaget utvecklat. CMS startade 1965 i Boston och har vuxit explosionsartat. Inte minst i Sverige. Idag har CMS både fristående träningsanläggningar, samt träningsanläggningar som sorterar under olika kedjor, under sina vingar. Vid starten i Sverige 1996 hade man vid årets slut fyra anslutna anläggningar, 1997 12 stycken, 1998 28 stycken och 1999 47 stycken. I november öppnade Motionscentrum i Varberg och i februari öppnade Hälsoklubben Energihuset i Örnsköldsvik. Företaget har såsom policy att endast ha en ansluten träningsanläggning i varje stad.
www.cms-sweden.com

Fitness Support - 17 anslutna

Även Fitness Support är ett managementföretag med sina främsta rötter i södra Sverige. De arbetar på ett sätt som är ganska likt CMS och har funnit en ny marknad. Mycket tack vare att CMS endast låter en anläggning i varje stad bli medlem i sin organisation. Idag har Fitness Support, som drivs av Fitness Invest, 17 stycken anslutna träningsanläggningar.
Fitness Support har ännu ingen hemsida.

Kommer det att finnas 60-kiloshantlar i morgondagens gymkedjor?

Det är viktigt att skilja på ordet gymkedja och träningsseriositet. Vissa kedjor utestänger idag hårt tränande (bodybuilders) genom att inte ha t ex tyngre hantlar - och de minimerar avdelningen för fri viktträning. Ja, i vissa fall säger man rakt ut att muskulösa män och kvinnor icke är välkomna… En politik som gränsar till förföljelse av minoritetsgrupp. Ty vad skulle ske om detta hade gällt färgade, etnisk minoritet eller kanske överviktiga? Ja, idag utgör en bodybuilder en minoritet, i stort sett vilket gym han/hon än kommer in på. Vi på B&K anser denne inte farlig, utan inspirerande. Ty det är väl muskler man vill skaffa sig med muskelträning - eller har vi missuppfattat det hela? Eller är det så illa att alla sätter likhetstecken mellan muskler och dopning? I så fall har alla ni med muskler en välgärning att utföra: Tala med motionärerna, visa att du/ni är trevliga och intelligenta varelser. Det tjänar vi alla på!

 
18 maj 2000

nJoy bygger ny anläggning i Stockholm

nJoy etablerar nu en ny träningsanläggning i Stockholm. Närmare bestämt på Kungsgatan, bredvid Kungstornen.

Anläggningen, vilken är på 1 500 Kvm, öppnar den 5 juni, samtidigt som Workoutens verksamhet på Mäster Samuelsgatan flyttar dit. NJoy förvärvade nyligen Workoutens rörelse för att snabbt få fotfäste i huvudstaden. I samband med köpet döptes Workoutens tre anläggningar om till nJoy.

- Flytten till Kungsgatan är temporär. Vi ska flytta tillbaka till Mäster Samuelsgatan om cirka två år, då hela det gamla kvarteret på den gamla adressen är ombyggt, berättar Staffan Perman, som är en av de ansvariga för nyetableringar inom nJoy i Storstockholm.

Sidan senast uppdaterad den 05 maj 2002 av