B&K - Webbshop - Produktbeskrivningar - Mat för idrott - Förord

Förord

Omslag


Beställ boken i B&K:s
Klicka här för att gå till B&K:s webbshop!

 

Innehållsförteckning

Tillbaks till indexsidan
Förord
Så använder du boken
Alla kan laga bra mat!
• Protein
• Kolhydrater
• Fett
Kcal och KJ
• Håll överflödsfettet borta
• Att gå ner i vikt
• Att gå upp i vikt
• Du dricker väl tillräckligt?
• Mat för maxresultat
• Frukostar
• Soppor
• Fågelrätter
• Fiskrätter
• Skaldjur
• Kötträtter
• Grönsaksrätter
• Grytor
• Äggrätter
• Sallader
• Risrätter
• Pastarätter
• Potatisrätter
• Bröd
• Smörgåsar
• Keso & kvarg
• Drycker
• Efterrätter
• Veckomenyer
Utdrag ur Mat för idrott:

Kampen om guldet sker idag ute i marginalen, och där blir just bränslet, eller kosten, den avgörande faktorn. Tro det eller ej, men det finns fortfarande de idrottsmän som tror att man kommer i form genom att äta mindre - eller till och med svälta sig! Herregud! Veckotidningarnas bluffrecept och åtskilliga tränares okunnighet har verkligen ställt till det för många.

Personligen är jag ingen fanatiker när det gäller mat. Det viktiga är att man vet vad som är nyttigt - och vad som inte är det. Att vara medveten om "misstagen" i sin kosthållning är nödvändigt för att man ska kunna komma i form och därmed prestera bättre. Oavsett vilken idrott du sysslar med så är det denna bas - vardagsmaten - som är viktigast. De små omedvetna misstagen varje dag, som ofta beror på ren okunskap, innebär att du får ett sämre resultat i slutändan. Medan däremot små medvetna "misstag" bara är bra för ditt välmående och psyke.

Maten - en avgörande faktor

Förhoppningsvis kommer denna bok att ge dig både inspiration och klara besked om hur du ska kunna äta både bättre och godare. Du kan läsa bokens inledande kapitel i ett svep, eller läsa varje avdelning enskilt. Min förhoppning är att du så snart du har förstått de grundläggande principerna om mat, inte längre tror att någon kan banta sig i form!

Idén till boken bar sin upprinnelse i att jag själv hade svårt att variera min kost hemma i köket. Att försöka hitta en kokbok hade tyvärr visat sig vara meningslöst. Recepten i de flesta kokböcker innehåller oftast på tok för mycket fett!

Att producera boken 'Mat för idrott" har varit en sann glädje. Jag vet att många, med samma erfarenheter som jag, har väntat länge på en riktig kokbok.

Allt fler är medvetna om kostens betydelse och förstår att vi faktiskt är vad vi äter. Att träna hårt är många bra på. Men när det kommer till maten, så står ofta både tränare och idrottsmän handfallna; Va? Är det verkligen så viktigt? Ja, det är det! Så viktigt att det kan vara avgörande i kommande tuffa tävlingar, där alla faktorer (förhoppningsvis lika naturliga för kroppen) måste vara maximerade.

Smaklig måltid på din väg till bättre form och många medaljer!

Ove Rytter, chefredaktör B&K Sports Magazine


Mat utgör en stor och viktig del i våra liv. Måltiderna har inte bara en livsuppehållande funktion, utan är även betydelsefulla socialt. Vi talar ofta om mat, om hur den smakar, hur man tillreder den bäst och hur den arrangeras vackrast på tallriken. Vi rekommenderar varandra restauranger där man får rikliga portioner med god mat. Dessutom påminns vi ett par gånger om dagen av kroppen, som genom hungern påpekar att det är dags att äta. Kosten står i direkt proportion till de resultat vi presterar, både beträffande psykiska och fysiska prövningar. Bra kosthållning ökar prestationsförmågan och vi når våra mål snabbare.

Att sköta sin kost måste varken vara arbetsamt eller tråkigt. Framför allt behöver inte maten vara trist och livlös. Det enda som krävs är lite vilja, kreativitet och planering. Det som tar mest tid är egentligen själva planeringen. Det mest effektiva är att tillaga maten innan man ger sig av till arbetet eller studierna. Varför inte laga ganska mycket mat en gång i veckan, och frysa in den i portionsförpackningar? Det är enkelt, bra och billigt. Det enda som behövs sedan är någonstans där man kan värma maten. Bara för att man vill äta bra och nyttigt måste inte maten smaka illa.

Har man dessutom som mål att fysiskt eller mentalt prestera bättre resultat än tidigare, så måste man ge kroppen vad den vill ha: nämligen tillräckligt mycket mat, innehållande korrekta byggstenar. Dessa byggstenar består av kolhydrater, protein och  fett. Alla tre beståndsdelarna är var för sig lika viktiga, men krävs i olika stor mängd. Om du idrottar kräver kroppen mycket kolhydrater för att klara av träningspasset. Proteiner behövs för att återuppbygga den muskulatur, som du under träningspasset sa effektivt bröt ner. Fett är nödvändigt bl a för att transportera ut fettlösliga vitaminer och som byggstenar i cellmembranen.

I veckomenyerna längst bak i boken hittar du en bra fördelning av den totala mängden energi (kilokalorier) från kolhydrater, protein och fett.

Lättlagat och snabbt

I bokens receptdel presenteras över 300 maträtter som är lättlagade, utan att vara alltför tidskrävande. Naturligtvis finns det recept med många ingredienser, som tar längre tid, också. Dessa har dock gjorts så enkla det varit möjligt.

Ingrediensernas mängd anges i gram och avser alltid rå otillredd vara. Anledningen är att man enkelt ska kunna t ex halvera eller fördubbla receptet och ändå veta exakt hur mycket kolhydrater, protein, fett och kilokalorier det innehåller.

Bra kosthållning ger inte bara bättre resultat i form av ädla medaljer i idrottssammanhang, det ger även ett kvalitativt bättre liv. Bra kost håller oss friska långt upp i åren och förebygger de typiska välfärdssjukdomarna. Detta, om något, borde betraktas som den verkliga högvinsten. Det fina är att det faktiskt finns en guldmedalj till alla.

Vi borde låna vart öra lite oftare till den gamle gode Hippokrates och följa hans råd att "låta maten vara vår medicin".

Lev väl!

Yvonne Rosell, receptförfattare

Sidan skapad 2001-01-31 | Senast uppdaterad 2001-10-15 av