B&K - Tidningen - 2004 - Nummer 8 - Ledare

Ledare

Sidan skapad 2004-07-27
Uppdaterad 2004-08-03
 
B&K 8/2004

Ove Rytter

Ove Rytter, förlagschef:
[email protected]

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Ledare från B&K Sports Magazine 8/2004:

Hur behandlar vi kvinnor egentligen?

B&K Sports Magazine kan av en utomstående ses om en "typisk manstidning". Visst, vi har säkerligen fler manliga läsare, men för den sakens skull vill vi inte glömma, eller diskriminera det kvinnliga könet.

"Kroppskontrakt. En studie av manligt och kvinnligt i B&K Sports Magazine" heter en ambitiös artikel (här endast kort återgiven) skriven av Kristoffer Renberg på Södertörns Högskola. Han betraktar i denna fempoängsuppsats genus och medierna. Kristoffer har applicerat genussystemets grundregler (synen på vårt kön och den bakomvarande sociala konstruktionen för denna) på B&K Sports Magazine, från nummer 11, 2003 till nummer fem 2004;

"Till att börja med profilerar sig B&K Sports Magazine redan på framsidan som en tidning För dig som tränar hårt. Ordet "dig" indikerar att just Du, oavsett kön, hudfärg, inkomst, yrkesval eller sexuell läggning ska finna denna tidning relevant eller av intresse. Den manliga hierarkin är tämligen frånvarande i tidningen, bortsett från omslagen, där det oftast är män som förekommer. I tidningens innehållsförteckning görs sällan en skillnad på om en intervju behandlar en manlig eller kvinnlig atlet. Ett annat exempel på kvinnors jämställdhet i redaktionen är att av tre återkommande frågespalter är två skrivna av kvinnor.

Det första som slog mig när jag började detaljgranska dessa tidningar var att tidningen faktiskt har gjort ett bättre jobb än vad jag först trodde. Kvinnor och män behandlas med lika stor respekt när det gäller reportage, tävlingar och även i den redaktionella uppbyggnaden. Den manliga sporten som helhet betraktas som snäppet vassare. Flera av skillnaderna bör man därför inte skylla på tidningen, utan på annonsörer och själva bodybuildingvärlden.

Tidningen favoriserar de manliga atleterna i fråga om utrymme, eftersom den troligen har fler manliga läsare, men det märks väldigt sällan i själva språket då man gestaltar det manliga eller kvinnliga. Detta kan jämföras med de två första artiklarna jag hittade om bodybuilding i andra tidningar. En artikel i Kristdemokraten, om Lili André, slutade med orden "hemma väntade man och barn med kanelbullar". Man skulle aldrig skriva så om en mans hemkomst - "hemma väntar fru, barn och mat på spisen". Ett sådant språk återfinns, tack och lov, inte i B&K."

Tja, vi på B&K Sports Magazine har naturligtvis lika stor respekt för kvinnor som män. Allt annat vore obegåvat.

I denna utgåva träffar du bl a Jessica Hellström, en vass lättviktstjej, anatomikartan Klaudia "Biceps" Larson och får veta hur du blir starkare i bänkpress. Om du inte är nöjd med dina axlar, låt dig inspireras av proffset Jason Arntz och genomlid ett skrämmande möte med jättedansken Kim Kold. Vi har även hunnit med att träffa profilen Robert Ottocan, kollat träningsvideos, lärt oss mer om kreatin (och ger dig sex skäl att prova) samt stått öga mot öga med en av morgondagens stora profiler; Luciapokalsvinnaren Csaba Kocsis.

"Vi har varit i Arvidsjaur och spanat in VM-kvalet i Strongman också", skriker Alex iklädd en stasad T-shirt (M). Ja, så är det. Och i månadens Presspytt kan du läsa om allt från det nya offseasonförklädet för bodybuilders, till den nya onaneringsdieten(!)

Ha en kalasmånad, med många bra träningspass. Det är du som B&K-läsare, man eller kvinna, värd.