B&K - Tidningen - 2004 - Nummer 4 - Ledare

Ledare

Sidan skapad 2004-03-30
Uppdaterad 2004-08-03
 
B&K 4/2004

Ove Rytter

Ove Rytter, förlagschef:
[email protected]

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Ledare från B&K Sports Magazine 4/2004:

Anti-pommes frites-tips

Häromdagen frågade jag en kille på gymmet hur det gick med träningen;

- Äsch, det har varit pommes frites-träning hela vintern, utbrast han.
- Ja, du vet. Smal och fet...

Veckan innan hade jag under Allt För Hälsan-mässan varit moderator på seminarieserien "Kost & Kropp; två dagar till bättre ätande". Där hade vi samlat ihop några av de bästa föreläsarna i Sverige inom ämnet nutrition. Och det var inte tal om pommes frites. Jag kan bara konstatera att elitbodybuilders är sportens formel-1-bilar.

Inga andra idrottsmän har så hög medvetenhet om kostens betydelse. Bodybuilders vet att vi fungerar och utvecklas linjärt med bränslets (och gymarbetets) kvalitet. Det är bara att titta sig i spegeln för att se om det fungerar, eller inte.

"Folk ska inte få vad de vill ha - utan vad som är nyttigt för dem!", menar den engelska politikern Oliver Cromwell, i ett debatterat uttalande om specialbeskattning av osunda livsmedel. Morgan Johansson, Sveriges folkhälso- och socialminister, talar även han om en särskild "fettskatt", för att framtvinga sundare matvanor. Och från kristdemokratiskt håll talas det om "sockerskatt". Syftet är förstås det bästa.

Men väldigt få kommer att lägga om sina vanor med förmynderi och smygande hälsofascism. Det handlar - som jag ser det - snarare om att lyfta fram kunskap. Och här är hela gymindustrin en fantastisk samhällsresurs, som borde nyttjas bättre. "Motionera mera" är det bästa receptet. Medicinen tillåter både kakor och pizza i dieten. Om man nu vill äta det.

Läste förresten, med ett stelt leende, debatten om idrottsmän som dör under utövandet av sin idrott. Tragiskt, såklart. Men de människor som dör av passivitet och fetma är tusenfalt fler än de som dör under idrottande. Eller? Men det vi kan lära av de feta sensationsrubrikernas onyanserade budskap är att åtskilliga fler av oss borde ta ett vilo-EKG, då ungefär en på 500 har ett medfött hjärtfel. Feber och förkylning kan under ansträngning resultera i dödlig utgång, om man inte är helt frisk.

I denna utgåva har vi samlat massor av anti-pommes frites-tips, men ägnar oss inte åt hälsofascism. Snarare träningsglädje, inspiration och förnuft.

Träffa bland annat athletic fitness-profilen Richard Ericsson, ta fram V-formen med Melvin Anthony, träna ryggen med Laura Madsen och våga prova statisk träning!

Vi kollar vidare in den coola tävlingen Mr Snowman och träffar SM-ettan i tungvikt, trevliga jätte-Jörgen från Malmö.

Som vanligt blir det lite kosttips också; Läs spännande fakta om (lagliga) anabola påskägg, och om vikten av ett riktigt kvällsmål.

Garanterat befriat från friterad potatis.