B&K - Tidningen - 2003 - Nummer 1 - Ledare

Ledare

Sidan skapad 2002-12-20
Uppdaterad 2004-08-03
 
B&K 1/2003

Ove Rytter

Ove Rytter, förlagschef:
[email protected]

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Ledare från B&K Sports Magazine 1/2003:

Om förnuftet fick råda...

Jag lyssnade nyligen till en radiointervju med min gamla mentor Arne Tammer, gjord strax innan han dog. Arne kämpade under hela sitt liv för att politikerna skulle ta mer ansvar för medborgarnas välbefinnande. Bland annat genom att bygga motionsanläggningar och satsa på hälsoupplysning.

Kommunpamparna sa att det lät väl intressant, men att de inte hade råd. Jag hade svårt att förstå detta, då politikerna - hur dålig ekonomin än var - alltid lyckades skaka fram pengar till en kyrka på orten.

Arne Tammer invigde förra året utställningen Frisk, Stark & Vacker  på Tekniska Museet i Stockholm. Han menade i sitt lödiga invigningstal bland annat;

"Man ska träna tills man dör. Inte så att man dör. Vi är begåvade med en kropp som är en gåva som vi ska värna om."

Samtidigt med Arnes tidiga och kloka insikter avseende folkhälsan, visar nu en av många larmrapporter att 17 procent av alla barn och ungdomar under 20 år har en begynnande åderförkalkning!

Denna siffra baserar sig bl a på en mycket omfattande undersökning som gjorts bland 14 000 barn.

- Så gott som samtliga barn som är kraftigt överviktiga är insulinresistenta. Vi vet också att risken för att drabbas av diabetes typ 2 är 100 gånger ökad om du har ett BMI på 35, säger bl a forskaren Staffan Mårild.

Många röster ropar nu på ett politiskt uppvaknande! I dag går 95 procent av pengarna inom sjukvården till att vårda, medan endast 5 procent går till preventiva åtgärder. Ett både kortsiktigt och dyrt tänkande i det långa loppet.

Sveriges första "kroppsbyggare" var framsynt, klok och kunde se helheten. Arne förstod att man måste locka med enkelheten och det lättköpta träningsbudskapet, för att kunna presenta det seriösa.

Tänk om han hade varit politiker...

Ha ett fantastiskt träningsår, förresten!

Not: Du kan från och med idag höra intervjun med Arne på B&K:s hemsida.