B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 2 - IFBB:s amatör-bodybuilding-regler

IFBB:s amatör-bodybuilding-regler

Sidan skapad 2002-02-04
Uppdaterad 2002-03-11
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 02/1997:

IFBB:s amatör-bodybuilding-regler sammanställt av Alan Bergström
Foto: J. M. Manion  Modeller: Michael Francois och Laura Creavelle

Detta dokument på engelska i .PDF-format finns att ladda hem här: 2001 IFBB Bodybuilding Rules

En bodybuildingtävling består av två ronder.

Rond ett

Rond ett, förbedömningen, består av en line-up med klassens samtliga deltagare, samt sju obligatoriska poser för herrar och fem för damer. På line-up står deltagarna i nummerordning i halvt anspänd ställning (semirelaxed). Deltagarna ska ha en god hållning och en viss muskeltonus. Det är inte tillåtet att hårt anspänna (flexa), eller posera. Fram- och baksida av kroppen ska visas.

De obligatoriska poserna

  • Dubbel biceps framifrån
  • Lats spread framifrån (endast herrar)
  • Side chest, valfri sida
  • Dubbel biceps bakifrån
  • Lats spread bakifrån (endast herrar)
  • Triceps, valfri sida
  • Mage och ben

En klass kan som mest bestå av 15 deltagare. Är fler deltagare anmälda hålls en elimineringsrond innan förbedömningen. Domarna sätter då inga poäng, utan en markering i protokollet vid de deltagare som de anser vara sämre än top 15. Det sammanlagda antalet markeringar adderas och ju fler markeringar, desto större risk är det att deltagaren hamnar utanför top 15. Om två deltagare placerar sig på 15:e plats hålls en utslagsrond med fyra obligatoriska poseringar.

De 15 kvarstående deltagarna kallas fram fem i taget för de obligatoriska poseringarna. Därefter kallar domarna fram de deltagare som de vill ta en extra titt på för särbedömningar. Återigen fem deltagare i taget som genomför de obligatoriska poseringarna. Är deltagarna mycket jämna kan det bli många särbedömningar innan ronden är över.

Domarna ger deltagarna poängen 1-15 där 1 är första och 15 sista plats, ingen plats får delas mellan två deltagare. Poängavdrag görs för: tatueringar, gynocomasti ("bitch tits") och hår som döljer musklerna.

Efter sammanräkning av domarsiffrorna går sex deltagare vidare till final.

Rond två

Rond två, finalen, består av en minuts fri posering till musik och därefter gemensam obligatorisk posering. Domarna ska nu placera deltagarna från 1-6. Finalronden brukar avslutas med så kallad "posedown" när alla deltagare fritt poserar i en minut. Posedown bedöms inte av domarna, utan är för att ge deltagarna en chans att en sista gång få visa upp sig för publiken.

Domarsiffrorna från förbedömningen och finalen sammanräknas var för sig, varefter de två lägsta och högsta placeringarna för varje tävlande stryks. Återstår gör då fem placeringssiffor som adderas och utgör poängen i den specifika ronden. Båda ronderna läggs sedan samman och den deltagare som har den lägsta totalpoängen vinner. Har två deltagare samma poängsumma förklaras den som vann finalronden som segrare. Har två tävlande samma poäng även i finalronden jämförs deras placeringar domare för domare och den som har flest domarröster vinner

Vid de obligatoriska poseringarna tittar domarna främst på de muskler som poseringen avser att framhäva. Domarna tittar sedan på hela kroppen från huvudet och nedåt på muskelstorlek (volym), hur jämnt utvecklad fysiken är (symmetri) och definition (hur tydligt muskeln syns och hur väl avgränsad den är i övergången till angränsande muskulatur).

Framifrån tittar man på

Nacke, axlar, armens proportioner, höjd på bröstet, angränsningen mellan bröst och axel, magmuskler, midja, framsida lår, benets proportion och vader.

Bakifrån på

Övre och nedre trapezius, teres och infraspinatus, erector spinae, gluteus, baksida lår och vader.

Obligatoriska poseringar

1. Dubbel biceps framifrån

Dubbel biceps framifrån

Dubbel biceps framifrån

Deltagarens position:

Ansiktet mot domarna, raka ben, fötterna något isär. Överarmarna i axelnivå, böjda i armbågen. Händerna ska vara knutna och handlederna böjda så att även underarmmusklernas muskler visas. Deltagaren ska även hålla övriga kroppen anspänd så att det är möjligt för domarna att bedöma hela kroppen.

Vad domarna tittar på:

Storlek och höjd, samt definition på bicepsmuskeln. underarmens muskelutveckling, axlar, bröst, förhållandet axlar/bröst, mage, lår och vader. Domarna tittar även på hela kroppens symmetri, volym och definition.

Vanliga fel:

  • Armarna hålls för högt eller för lågt.
  • Armarna hålls för långt fram.
  • Armarna "skakar" av anspänningen.
  • Låren flexas inte tillräckligt.

2. Lats spread framifrån

Lats spread framifrån

Lats spread framifrån

(endast herrar)

Deltagarens position:

Ansiktet mot domarna, raka ben, fötterna något isär. Med knutna eller öppna händer, mot, eller greppande i sidan, vrida armbågarna utåt/framåt så att latissimus visas.

Vad domarna tittar på:

Vidden på ryggen ska skapa en V-formad överkropp. Även totalintrycket framifrån.

Vanliga fel:

  • Händerna hålls för högt upp på latissimus.
  • Armbågarna skjuts för långt fram.
  • Den tävlande lutar sig bakåt. Benen flexas inte tillräckligt.

3. Side chest, valfri sida

Side chest, valfri sida

Side chest, valfri sida

Deltagarens position:

Deltagaren får välja vilken sida som ska visas mot domarna. Armen närmast domarna ska hållas vinkelrät, med handen knuten medan den andra handen håller runt handleden. Benet närmast domarna hålls böjt, stödjande på tårna. Deltagaren ska trycka fram bröstet genom att pressa den böjda armen uppåt och samtidigt anspänna biceps. Genom att anspänna låret och trycka nedåt med tårna visas även lår- och vadmuskeln från sidan.

Vad domarna tittar på:

Höjden på bröstet, biceps, lårets höjd, baksida lår och vader. I den här positionen har domaren möjlighet att se symmetrin på lår- och vadmuskler från sidan.

Vanliga fel:

  • Armen hålls för lågt.
  • Den tävlande sänker axeln mot domarna för mycket.
  • Låret flexas inte tillräckligt.
  • Sidmuskulaturen på magen flexas inte tillräckligt.

4. Dubbel biceps bakifrån

Dubbel biceps bakifrån

Dubbel biceps bakifrån

Deltagarens position:

Stående med ryggen mot domarna, ska armar och handleder böjas på samma sätt som vid dubbel biceps framifrån. Förutom armens muskler ska axlar och trapezius anspännas. Med ett ben bakom det andra, stödjande på tårna, ska även ländrygg, baksida lår och vadmuskel anspännas.

Vad domarna tittar på:

Främst armmusklerna bakifrån. I den här posen visas fler muskelgrupper än i någon annan pose. Domaren har här den bästa möjligheten att se symmetri, definition och volym i och mellan nacke, axlar, biceps, triceps, underarm, trapezius, teres, infraspinatus, erector spinae, obliquerna, latissimus dorsi, gluteus, baksida lår och vadmuskel.

Vanliga fel:

  • Armbågarna skjuts för långt bak.
  • Baksidan på låren flexas ej tillräckligt.
  • Armarna hålls för högt.

5. Lats spread bakifrån

Lats spread bakifrån

Lats spread bakifrån

(endast herrar)

Deltagarens position:

Stående med ryggen mot domarna, med händerna i sidan och med armbågarna framåt-/utåtvridna så att latissimus visas. Med ett ben bakom det andra, stödjande på tårna, ska även baksida lår och vadmuskel anspännas genom att tårna pressas nedåt. Deltagaren ska visa baksidan på motsatt ben från vad som visades vid dubbel biceps bakifrån.

Vad domarna tittar på:

Ryggens vidd och V-form samt baksida lår och vadens muskler.

Vanliga fel:

  • Den tävlande lutar sig framåt vilket ofta "slätar ut" markeringar.
  • Lårets baksida flexas inte tillräckligt.
  • Axlarna skjuts nedåt.

6. Triceps, valfri sida

Triceps, valfri sida

Triceps, valfri sida

Deltagarens position:

Deltagaren får välja vilken sida som ska visas mot domarna. Båda armarna ska hållas bakom ryggen, armen närmast domarna ska hållas med den bakre handen vid handleden. Benet närmast domarna hålls böjt, stödjande på tårna. Deltagaren ska anspänna triceps, samtidigt som bröstet pressas uppåt och magmusklerna anspänns. Även lår och vadmuskel ska anspännas.

Vad domarna tittar på:

Främst triceps, men även lårets höjd, baksida lår och vader. I den här positionen har domaren möjlighet att återigen bedöma symmetrin på lår- och vadmuskler från sidan.

Vanliga fel:

  • Visad arm hålls för långt bak.
  • Deltamuskulaturen anspänns ej.
  • Den tävlande vrider sig alltför mycket mot domarna.

7. Mage/ben

Mage/ben

Mage/ben

Deltagarens position:

Ansiktet mot domarna med båda händerna bakom nacken och ett ben framför det andra. Magmusklerna anspänns genom en lätt böjning av överkroppen, samtidigt som främre lårmuskeln anspänns.

Vad domarna tittar på:

Musklerna på framsida lår och magmuskulaturen.

Vanliga fel:

  • Låren anspänns ej tillräckligt.
  • Den tävlande visar ej sidomuskulaturen på magen.
  • Händerna släpps från det föreskrivna läget.
  • Den tävlande lutar sig för mycket bakåt.

Damernas obligatoriska poseringar

Dubbel biceps framifrån Side chest, valfri sida Dubbel biceps bakifrån
Triceps, valfri sida Mage/ben