B&K - Tidningen - 1987 - Nummer 2 - Historien om Mostafa

Historien om Mostafa

Sidan skapad 2002-02-10
Uppdaterad 2002-03-11


Mostafa Saritas


Hantelcurl


Koncentrationscurl

 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 02/1987:

Jag träffade Mostafa för första gången för snart 10 år sedan. Han kunde inte ett ord svenska, hade inget arbete och var bostadslös.

Men denna kämpe har lyckats att ta sig fram på de flesta områden han gett sig in på. Idag är han tom en av Sveriges bästa bodybuilders!

Mostafa Saritas gjorde vad så många av hans kompisar inte vågade. Han gav sig iväg på sitt livs längsta äventyr; att dra till Sverige. Som invandrare har man det inte alltid så lätt. Och en ung, bostads- och arbetslös turk med rufsigt svart hår har det definitivt inte.

Men Mostafa är den typen av människa som är otroligt snäll, målmedveten och håller humöret uppe. Det har gjort honom framgångsrik.

I juli 1977 kunde Mostafa tack vare ett stipendie för studerande, åka till Sverige. Han lämnade alla sina anhöriga i Konuktepe Koyü nära den turkiska staden Amasya. Hans studier på universitetet i Istanbul hade gått mycket bra, men han ville flytta;

- Det var mycket oroligt i Turkiet. Ena dagen var skolan öppen, andra dagen stängd. Jag orkade inte att leva med osäkerheten och det politiska våldet, säger Mostafa.

Sög i träningstarmen

Med ett par adresser till svenskar hans kamrater kände lyckades Mostafa ordna tak över huvudet. Första jobbet blev som pirogbagare. Samtidigt studerade han svenska och elteknik.

- Jag bakade från tidig morgon och pluggade till sen kväll. Jag saknade träningen enormt.

Hemma i Turkiet hade jag jobbat extra på ett gym och tränat varje dag. Det verkligen "sög i träningstarmen"! 1978 hittade jag Stockholms Frisksport Klubb "Friskis" och började träna igen.

Mostafa blev snabbt känd på gymmet. Han tränade verkligen hårt. Ja, så hårda pass och så långa, hade vi inte sett tidigare! På helgerna kom han tidigt om morgonen. Efter ett par timmar träning vilade han en stund och började om från början igen! Snacka om vilja!

Det mest uppseendeväckande var hans "hårdlångsamma" tempo. Då han till exempel tränade vader tog seten upp emot tre-fyra minuter. Han körde långsamt och pinade varenda skvätt av energi ur muskel- fibrerna. Man riktigt såg hur han växte!

Vinst i debuten

Ett år senare ställde han upp på Svealandsmästerskapen och vann klass -70 kilo! Bland de som hamnade efter honom i startfältet hittar man bland annat Kent Dorby och Keith Armstrong.

Men Mostafa var ingen novis på tävlingsområdet. Han hade tidigare tävlat tre gånger hemma i Turkiet. Trots att han då inte tränat mer än knappt två år vann han "Mr Istanbul" (Före bland andra Ali Tez, känd profil för den som följt med i de internationella resultatlistorna de senaste åren) och kom tvåa i Mr Turkiet.

Efter att ha arbetat på LM-Ericsson i ett par år startade Mostafa eget företag i Tyresö strax utanför Stockholm. Han odlade böngroddar! I en liten bil levererade han själv varorna från lokalen. Böngrodderiet tog all hans tid. Groddarna skulle vattnas flera gånger per dag och leveranserna skedde långt innan vi andra orkat ur sängen.

- Jag beslöt mig för att försöka starta ett gym i mina "bönlokaler". Och 1984 kom jag igång. Äntligen fick jag chansen att träna ordentligt!

Klubbpappa

Idag är Mostafa pappa till två barn och gift. "Saritas Gym" har blivit en samlingspunkt för alla i området kring Granängsringen. Mostafa är den självklara "klubbpappan" som verkar vara populär hos alla tränande. Mostafa kostar alltid på sig ett leende och några minuters prat. Det som blivit hans främsta "varumärke" som tävlande bodybuilder är ett par osedvanligt grova armar! De är bland de absolut största som sitter på en 80-kiloskille i detta land.

Mostafa tillhör kategorin "naturliga" byggare. Hans kropp är uppbyggd av träning, träning och åter träning. Inga underliga preparat. Han lagar och äter alltid egenhändigt lagad mat i ett tempo som får en snigel att verka snabb!

- Jag har alltid lagt ned mycket tid på både matlagningen och själva ätandet. Att slänga i sig maten gör att kroppen inte hinner med att ta vara på näringsämnena. Jag kan sitta och äta i ett par timmar ibland!, ler han.

Dopningstestad

På Svealandsmästerskapen i höstas placerade sig Mostafa som nummer två i det stora startfältet. På SM blev han fyra och slog där sin överman på "Svealands", Gustav Ander.

Efter Svealands blev Mostafa uttagen till dopningstest. Ett test han kunde ta med gott samvete.

- Jag har alltid tränat hårt utan droger. Jag blev nästan glad att de ville testa mig. Jag kunde bevisa att jag var "ren". Jag tror att min goda året-runt form beror på att jag sköter min kost och inte tar några otillåtna preparat. Dessa gör ofta att byggare inte kan komma i bra form, då droger av olika slag håller kvar vätska i kroppen.

- Dessutom blir byggare och andra idrottsmän som byggt upp sig med hjälp av steroider inte långvariga i branschen. De verkar inte hålla så länge. Psyket säger stopp efter några år. Jag har sett så många duktiga killar som snabbt blivit fantastiskt bra. Det enda problemet har varit att de också försvinner så fantastiskt snabbt!

Den som träffat Mostafa "off season" kan se att denna kille alltid är i fantastisk form! Hur många kan skryta med det? Håll ögonen på "Turken som blev grov" i årets tävlingar!

- Drömmen är att vinna SM, avslutar Mostafa.

Så tränar Mostafa sina armar

  1. Stående skivstångscurl
    4 x 6-12
     
    Två set med brett grepp. Två set med smalt grepp. Mostafa står med ryggen mot en vägg för att undvika fusk. Antalet repetitioner varierar mellan 6 och 12.
     
  2. Scottcurl
    4 x 6-12
     
    Här används en vinklad skivstång. Liksom i den stående curl tränas två set med smalt och två set med brett grepp.
     
  3. Sittande hantelcurl
    4 x 10
     
    Två set med tung vikt. Två set med lätt vikt. Mostafa strävar efter att hälla armbågarna helt stilla. "Armbågarna skall hållas extremt långt bakåt", menar Mostafa. l det övre toppläget vrides dessutom hanteln något utåt för att få maximal kontraktion (sammandragning) av bicepsmuskeln.
     
  4. Koncentrationscurl
    4 x 8
     
    Mostafa står framåtlutad och stöder armbågen mot knäet. Rörelsen utföres mycket långsamt och koncentrerat.