B&K - Tidningen - 1987 - Nummer 2 - Elisabeth Hardingz, Junior-VM tvåa

Elisabeth Hardingz, Junior-VM tvåa

Sidan skapad 2002-02-10
Uppdaterad 2002-03-11

Text/Foto: Per Bernal


Sveriges bästa kvinnliga lårbiceps?

Faktaruta

Namn: Elisabeth Hardingz (syster till EM 4:an Gunilla Hardingz)
Smeknamn: "Tittit"
Ålder: 20 år
Längd: 158 cm
Vikt off-season: 55-57 kg
Vikt tävling: 48 kg
Mått: "Sånt trams håller jag inte reda på!"
Meriter; Elisabeth lyckades få följande placeringar i lätta damklassen under debutåret -86. Håll i Er!
 
1:a plats Seniorer Svealandsmästerskapet
1:a plats Juniorer Svealandsmästerskapet
3:e plats Senior-SM
1:a plats Junior-SM
2:a plats Junior-VM
2:a plats Junior-EM
 
Mål: Att växa in i lätta damklassen som senior.

 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 02/1987:

Fotograferat på Pro Gym, Högbergsgatan 48C, Stockholm.

1986 var ett mycket intressant byggarår. En rad nya profiler kom att tävla. En del av dessa har vi redan presenterat här i B&K. Här är ytterligare en.

En person som kanske rönt de största tävlingsframgångarna i Svensk Bodybuildinghistoria någonsin under ett och samma år. En 20 år gammal tjej bosatt i Stockholm. Namnet? Elisabeth Hardingz!

När jag träffar Elisabeth Hardingz, kan jag inte låta bli att tänka på Astrids Lindgrens film, "Ronja Rövardotter", som just passerat revy vid skrivandets stund. Orsaken är att huvudpersonen i filmen och i denna artikel, har en hel del gemensamt. Båda har mörkt yvigt hår, stora ögon med den rätta glimten och båda ger de ett minst sagt "busigt" intryck. Men likheterna sitter inte enbart i det yttre. Utan även i det inre. Båda är äventyrslystna, envisa och går följaktligen dit de själva vill.

För Ronjas del innebar det en rad upptåg med bland annat halsbrytande hopp över "helvetetsgapet".

För Elisabeths del har det dock inte inneburit fullt så riskfyllda äventyr. Det har snarare "inskränkt" sig till bergsklättring på hög höjd i franska Grand Canyon, utflykter till ökända "banditbyar" på Sardinien, snorkeldykning i Medelhavet, snöskoterkörning i fjällen, sovsäckscamping under bar himmel i italienska parker osv. Äventyr som väl alla svenska tjejer ägnar sig åt, eller.....?

"Världen är full av små äventyr som gör livet intressantare och som väntar på att du skall delta. Det gäller bara att hålla ögon och öron öppna och att väga ta initiativ till något nytt.

Till exempel att lära känna nya människor, prova på nya musikinstrument, idrottsgrenar osv", hävdar Elisabeth eller "Tittit" som hon föredrar att kallas. Och hennes senaste intresse, dvs kroppsbyggningen, gör henne högintressant för B&K:s läsekrets. För denna juniortjej står antagligen för den mest imponerande tävlingskarriären i svensk bodybuildinghistoria!

Började dansa balett vid 4 ½ års ålder!

Det framgår mycket snart under intervjuandets gång, att Tittit är en tjej som varit med om en hel del. Inte bara när det gäller äventyrsfyllda resor och dylikt. Utan också ur idrottslig synvinkel. Redan 4 ½ år gammal sattes hon i en klassisk balettgrupp av sina föräldrar. Lärarinnan var en fd rysk "ballerina". Känd för sin disciplin och sitt hårda handlag.

Tittit: "Under min 11-åriga balettkarriär fick jag verkligen lära mig vad disciplin innebar. Både fysiskt och psykiskt. Vår lärarinna var stenhård. Så fort man gjorde fel eller fuskade, var hon på en som en hök. Hon gav sig inte förrän saker och ting var som de skulle vara. Jag klarade mig hur som helst mycket bra och fick ofta stå längst fram eller bak vid stången. En ynnest som visade att man var duktigast eller näst duktigast i klassen.

Under dessa år fick jag lära mig självdisciplin (något jag haft stor användning av i kroppsbyggningen) och att älska scenen. Jag kommer fortfarande ihåg de känslor jag kände, när jag uppträdde för första gången. Först nervositeten och sedan upprymdheten. Känslor som jag alltid erfar var gång jag står på scen. Och som tävlande kroppsbyggare får jag mer än nog av just detta. En tjusning som sporrar mig träna allt hårdare hela tiden."

Vid sidan om balettdansen, hade Tittit ridning och gymnastik på sitt schema. För att inte glömma jollseglingen, varpkastandet (Gotländsk nationalsport), konstsimmet och de åtta! olika instrument hon spelat under sina år.

Nu senast kyrkorgel och krumhorn i en barockensemble.

B&K: "När började du träna bodybuilding?"

Tittit: "För cirka 2 ½ år sedan. Min syster Gunilla och min bästa klasskompis höll på för fullt och detta väckte givetvis min nyfikenhet. Men mitt första besök på gymmet i Linköping blev en stor besvikelse. Jag kunde inte första hur en del kunde spendera 5-6 dagar i veckan i träningslokalen, ryckandes och lyftandes i en massa olika maskiner. Enligt min mening var denna sport urtråkig. Jag fortsatte dock träna sporadiskt. Mycket pga kraftiga påtryckningar från min syster.

När sommaren kom, åkte jag och Gunilla till Gotland för att sommarjobba. Och det var först under dessa varma sommarmånader. som mitt intresse för bodybuilding började spira. Visserligen fick syrran släpa mig till gymmet de första veckorna. Men det hör väl inte hit. Eller....? Den hårda träningen resulterade ganska snart i ökad muskelmassa och styrka. Och en bättre morot än detta, är nog svår att finna.

Min begynnande satsning fick dock ett abrupt slut. Gunilla flyttade till Stockholm när hösten kom och skolan började. Något som tyvärr påverkade min träning negativt. För det var ju inte lika roligt att träna ensam, som att träna tillsammans med henne.

Så det blev bara 2-3 pass i veckan på sin höjd.

Efter att ha avslutat mina tre år på gymnasiets naturvetenskapliga linje, flyttade jag till Stockholm. Dvs för 1 ½ år sedan. Jag provade på olika jobb och tränade endast sporadiskt. Ända tills jag fick fast arbete på ett labb. Och detta i kombination med min systers hårdsatsning till Stockholms DM förra våren, sporrade mig att börja träna seriöst igen.

Så i praktiken har jag kört hårt sedan mars -86."

B&K: "Så du hade alltså bara åtta månaders hård träning i ryggen, innan du gjorde din tävlingsdebut på Svealandsmästerskapet?"

Tittit: "Ja, det stämmer. Såvida man inte räknar bort det träningsuppehåll jag hade i somras, då jag och Gunilla tågluffade. Jag hann endast med tre träningspass under denna tid. Men detta hindrade inte mig från att börja deffa. Jag levde på tonfisk, yoghurt och bröd under dessa 4 luffarveckor."

B&K: "Vad fick dig ta steget fullt ut och tävla?"

Tittit: "Gunilla såklart! Men att jag tävlade redan i höst, ingick egentligen inte i mina planer. För jag hade inte planerat in min tävlingsdebut förrän våren 1987. I år alltså! Men syrran tyckte jag skulle passa på att tävla som junior, vilket jag också gjorde. Och att det sedan gått som det gått, kan man bara glädjas över. De resultat jag nått, är oändligt mycket bättre än vad jag någonsin trodde jag skulle kunna nå."

B&K: "Hur har du tränat för att få de resultat du fått?"

Tittit: "Genom att köra hårt och strikt och genom att sköta kosten och sömnen! Dina träningsresultat styrs till största delen av dessa faktorer. När det gäller själva träningen, körde jag efter 3-1-3 systemet (3 dagars träning - 1 dags vila - 3 dagars träning osv) till ganska nyligen. Nu kör jag efter 4-splittrat system. Dvs jag delar upp kroppen i fyra separata delar, som jag kör löpande, och lägger endast in vilodagar när jag tycker att det finns behov av dem. På så sätt blir träningspassen kortare och intensivare, samtidigt som jag vilar muskelgrupperna maximalt mellan varje pass."

"Jag delar in träningen av mina muskelgrupper på följande sätt;"

  • Bröst - Triceps - Mage
  • Framsida lår - Vader
  • Rygg - Biceps - Mage
  • Baksida lår - Axlar - Vader

Så tränar jag armar och ben

B&K: "Dina armar och ben hör till dina absolut mest välutvecklade muskelgrupper. Hur tränar du dessa under uppbyggnadssäsongen?"

Tittit: "När jag tränar mina armar och ben, försöker jag variera min träning så mycket som möjligt. Det gäller även träningen av de övriga muskelgrupperna. Det innebär dock inte att man måste byta övningar jämt och ständigt, för att nå den variation som är nödvändig för muskeltillväxt.

Utan jag tycker det räcker med att variera följande träningsfaktorer; Vinklarna i de övningar jag använder (framför allt i hantelövningar och dylikt); 

  • Vikterna (vartannat pass tungt och lätt)
  • Reps- och setantalet (är ofta intimt sammankopplat med vikterna)
  • Övningarna (då och då)

Genom att variera dessa faktorer, undviker jag effektivt muskeladaption och därmed muskelstagnation. När det gäller träningen av armarna, dvs biceps och triceps, tror jag många tjejer kör alltför många set och övningar. Resultatet blir konstant överträning och förslitningar av musklerna och dess ligament och senor. Därför kör jag inte mer än totalt 3-6 set på biceps och 5-8 set på triceps. Det låter kanske lite, med det räcker gott och väl om man kör strikt och hårt. För armmusklerna är ju relativt små muskelgrupper.

Biceps

I bicepsträningen använder jag mig framförallt av stående bicepscurl med stång och sittande hantelcurl. Den förstnämnda övningen utgör basen i mitt bicepsprogram. Den ger mest massa och styrka. Men för att nå detta är strikt stil ett måste. Jag lägger ned stor möda på att hålla ryggen helt rakt under hela utförandet. Armbågarna är pressade mot sidorna för att isolera biceps så mycket som möjligt. Jag curlar upp stången långsamt tills jag nått det översta läget och sänker den sedan tills armarna är helt utsträckta. Antalet reps jag använder ligger på mellan 6-12 och antalet set kring 3-4.

Om jag orkar kör jag även sittande hantelcurl. Jag för upp armarna långsamt, samtidigt som jag vrider in hantlarna, och strävar efter att få en maximal spänning i muskeln i övningens översta läget. Jag sänker sedan hantlarna långsamt till helt utsträckt läge, samtidigt som jag vrider tillbaks dessa. Allt för att nå toppen på biceps. Genom att ändra vinkeln på armarna, är det möjligt för mig att nå variation, samtidigt som jag attackerar en större del av biceps muskelfibrer. Repstalet ligger på 6-12 och setantalet på 2-3.

Triceps

I tricepsträningen använder jag mig av triceps extension, push down, dips och stående tricepsextension i hiss. Jag använder dock inte fler än två av dessa övningar i ett och samma pass. De jag vanligtvis använder är triceps extension och stående tricepsextension i hiss.

Den vanliga tricepsextension utgör basövningen i tricepsprogrammet. En bra övning som både bygger volym och styrka. Jag håller ihop armbågarna och sänker vikten långsamt tills jag sträckt ut triceps maximalt och pressar sedan upp vikten tills mina armar är helt raka. Hela tiden med spända armar. Jag strävar efter att nå den rätta känslan i muskeln, samtidigt som jag tröttar ut den. Ett måste för att de skall växa. Jag kör 3-4 set med 6-12 repetitioner i varje set.
 
Övning nummer två blir stående tricepsextension i hiss (eller någon av de tidigare nämnda övningarna). En suverän övning som sträcker ut tricepsmuskulaturen maximalt, samtidigt som den attackerar hela muskeln. Jag använder mig av ett rep, som tillåter mig hålla händerna tätt tillsammans. Övningen blir på så sätt stadigare att utföra. Jag börjar i det nedersta läget, där triceps är helt utsträckta och för sedan upp vikten (läs repet) tills armarna är helt raka. Repstalet ligger på mellan 6-12 och setantalet på 3-4.

Lår

Som du ser i mitt träningsprogram, kör jag lårets fram- och baksida på olika dagar. Förklaringen till detta är enkel. Jag har upptäckt att det är mycket svårt att träna lårets baksida effektivt, efter att ha först kört igenom dess framsida. Det är helt enkelt omöjligt att ta ut sig maximalt, då benen redan är uttröttade. Genom att splittra upp lårmuskulaturen på två olika pass, kommer jag förbi detta problem och kan träna lårbiceps lika hårt som framsidan.

Benböjen är basövningen för lårets framsida. Den tar på hela framsidan, stjärten (ger en fast sådan) och korsryggen. Eftersom jag haft en del problem med knäna, går jag inte ned längre än till 90 graders vinkel i övningens nedersta läge. För att inte skada ryggen, är det viktigt att man utför övningen strikt och korrekt.
 
Jag brukar stå med axelbrett avstånd mellan fötterna och med stången högt upp på axlarna. Jag är noggrann med att hålla ryggen svankad under hela rörelsen. Jag sänker kroppen långsamt tills jag nått 90 graders vinkel och vänder sedan långsamt. Hela tiden med blicken fäst ovanför mig. Jag försöker köra så tungt som möjligt, utan att för den skull offra på utförandet. Jag kör 3-5 set med 6-8 repetitioner i varje.

Benspark är övning nummer två i mitt benprogram. En mycket bra övning när det gäller att attackera lårets nedre del. Den är även bra för separation i lårmuskulaturen. Jag trycker upp vikten långsamt tills benen är helt raka och sänker den sedan långsamt. Hela tiden med rak rygg och med stjärten tryckt mot dynan. Det är viktigt att man kör denna övning extremt strikt, för att den skall aktivera låret maximalt. Jag brukar köra 3-4 set med 6-12 repetitioner i varje set.

Om jag orkar, avslutar jag träningen av framsidan med benpress. En övning som påminner om benböjen, när det gäller aktiveringen av lårmuskulaturen. Benpressen är dock inte lika effektiv för att bygga upp muskelvolymen, som den är när det gäller att öka benstyrkan. Vad man bör tänka på här, är att utföra övningen långsamt och inte använda för mycket vikter. Setantalet brukar ligga på 3-4 och repsantalet på 6-12.

Lårets baksida

När jag tränar lårets baksida, använder jag mig av lårcurl och marklyft med raka ben. Lårcurlen kontraherar lårbiceps maximalt och den raka marklyften sträcker ut muskeln maximalt. På så sätt kompletterar dessa två övningar varandra. För det är närmast omöjligt att nå en maximal sammandragning/utsträckning i muskeln i båda övningarna för sig. Förutom att den raka marklyften aktiverar lårbiceps, aktiverar den även korsryggen.

Jag brukar börja med lårcurlen. Jag försöker trycka ned höfterna så mycket som möjligt, samtidigt som jag drar upp vikten långsamt. Jag sänker den sedan långsamt tills benen är helt raka. Genom att slappna av i fotleden under rörelsen, är det möjligt att isolera lårbiceps.

Se verkligen till att muskeln är trött när du kört klar övningen. Är den inte det, har du inte utfört övningen rätt eller kört tillräckligt hårt. Jag utför 5 set med 6-8 reps i varje.

För att sträcka ut lårbiceps maximalt, utför jag raka marklyft på en bänk. Ryggen skall vara svankad under hela rörelsen och benen vara något böjda. Detta minskar risken för ryggskador och ökar belastningen på baksidan. Se till att sänka kroppen långsamt och att dra med benen och korsryggen på vägen upp. Jag brukar köra 3-4 set med 6-12 reps i varje set.

Vader

Min vadträning utgörs av två övningar. Sittande vadpress och donkeys. Två suveräna vadövningar. Den sittande vadpressen bygger framförallt upp vidden och donkeys baksidan på vaderna. Jag brukar köra sammanlagt 8-10 set på vaderna med ett repstal på mellan 6-12 reps. Jag inleder vadprogrammet med den sittande vadpressen. Jag strävar efter att komma upp på tå i övningen översta läge och komma ned så långt som möjligt i dess nedersta läge. För i ju större arbetsområde muskeln får jobba, ju större blir också muskeltillväxten.

Efter att ha avslutat denna övning, hoppar jag vidare direkt till donkeys. Här gäller samma sak som i den sittande vadpressen. Dvs att gå upp så högt som möjligt och sträcka ut vaden så mycket som möjligt. Se också till att benen är helt raka under hela rörelsen."

 

Tittits träningsråd

  • Träna alltid strikt: Du undviker lättare skador, samtidigt som din muskler får snyggare form, då de får arbeta i hela sin längd.
  • Träna regelbundet: Du när aldrig de resultat du vill ha, om du missköter din träning. Regelbunden träning är ett måste.
  • Träna hela kroppen: "Glöm" aldrig bort en muskelgrupp, utan träna alla muskler proportionellt lika mycket. Annars riskerar du att få en osymmetriskt och oharmonisk fysik.
  • Variera din träning: För att du inte skall stagnera i din träning, måste du variera din träning. Variera dina vikter, repstalet, vinklarna på övningarna, övningarna osv.
  • Undvik överträning: Kör inte för långa pass. Det behövs inte mer än 2-3 övningar/muskelgrupp och en moderat mängd set för att du skall utvecklas. Låt det gå minst 48-72 timmar mellan varje träningspass av en muskelgrupp. Gärna mer.
  • Våga vila: Känner du dig sliten och trött, skall du vila tills du känner dig "alert" igen. Lyssna på kroppen och lät den tala om för dig när den är redo att börja träna igen.
  • Komplettera din träning: Genom att även lägga in aerobisk träning i din viktträning, förbättrar du din kondition och form. Cykla eller simma gärna någon gång i veckan.
  • Lyssna och lär: Genom att lyssna på andra kroppsbyggare och läsa träningslitteratur och tidningar, kan du lära dig mer om din kropp och träningen. Prova och använd sedan dina nya kunskaper/övningar praktiskt och dra sedan slutsatser om hur dessa fungerar på just dig. På så sätt kan du förbättra dina resultat ytterligare. Koncentrera dig på träningen.
  • Lär dig koncentrera dig på träningen och inget annat: Din tid är alldeles för dyrbar för att du skall prata bort den istället för att träna. Prata kan du göra når du avslutat ditt pass.
  • Sköt sömnen: Försök sova 6-8 timmar varje natt. Sömnen är ett måste för muskeltillväxt

Tittits kostråd

  • Ät rätt kost: Basera din kosthållning på potatis, ris, fisk, grönsaker och frukt. Byt ut te och mackor mot gröt och ägg.
  • Ät ofta: Ät många och mindre mål, istället för stora och få. Det underlättar näringsupptagningen, minskar ditt midjemått och ökar ditt välbefinnande. Dessutom slipper du gå hungrig.
  • Undvik allt småätande: Genom att undvika allt småätande, undviker du också en hel del onödiga och ofta tomma kalorier, som endast leder till överflödigt fett.
  • Ät frukt istället för godis och andra sötsaker: Frukt är naturens egen godis.
  • Sluta banta enligt veckotidningarna: Det ända sättet att gå ned i vikt och bli av med överflödigt fett, är genom att gå ned långsamt och ta gott om tid på sig. Alla grapefrukt-, melon- och äggdieter som veckotidningarna föreskriver är värdelösa. Du riskerar bara att få näringsbrist och att förlora muskelmassa. Ät istället en balanserad kost och dra ned något på kaloriintaget.
  • Undvik fet mat: Genom att koka eller ungsbaka maten istället för att steka eller grilla den, undviker du onödigt fett som annars tenderar att sätta sig på kroppen. Se även uppför matvaror, som innehåller mycket fett och socker. De tillför inte kroppen de näringsämne den behöver.
  • Lär mera om kost och kropp: Det enda egentliga sättet att själv styra den form man vill ha, är genom att lära sig mer om kost och näringslära och om kroppens olika funktioner. I bokhandeln finns en mängd böcker som tar upp dessa ämnen,
  • Börja motionera: Det bästa sättet att gå ned i vikt, är genom att kombinera en rätt hållen kost med regelbunden motion. Kombinera gärna olika motionsformer. Bodybuilding, cykling, simning, promenader osv. Detta bränner effektivt bort överflödigt fett, samtidigt som det formar och bygger upp kroppen.
  • Forma din kropp efter dina egna förutsättningar: Alla är tyvärr inte födda att bli bodybuildingstjärnor och alla kanske inte vill ni det heller. Du kan dock göra oändligt mycket mer åt din kropp, än vad du hittills lyckats göra. Forma därför din egen kropp utefter dina egna förutsättningar. Du kommer garanterat att bli nöjd över ditt resultat när du nått ditt mål.