B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 3 - Fredrik Paulún: Mat- och kosttillskottsfrågor

Fredrik Paulún: Mat- och kosttillskottsfrågor

Sidan skapad 2002-03-11
Uppdaterad 2002-03-11


Fredrik Paulún

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 3/1997:

Låt smaken och priset avgöra

Fråga: Jag skulle vilja veta lite mer om MetRx. I boken "Kosttillskott" av Bill Phillips beskrivs MetRx som det mest otroliga kosttillskott som någonsin funnits. Vad är det som skiljer MetRx från andra proteinpulver-preparat? Och är det någon skillnad på det jämfört med Twinlabs Rx-Fuel?

Svar: MetRX är ett helt vanligt proteinpulver, tillsatt med lite kolhydrater, och det innehåller definitivt inga magiska egen- skaper. Bill Phillips hade, vid författandet av boken, egna ekonomiska intressen i tillskottet. Hans utlåtanden är mycket överdrivna. Som vanligt proteintillskott är MetRX helt okej, liksom Twinlabs RX Fuel. Om du vill köpa ett sådant tillskott ska du väja det som du tycker smakar bäst och/eller det som ligger lägst i pris, eftersom alla dessa "pås-preparat" i grunden har samma innehåll.

Sportsbars efter träning

Fråga: Är det bättre att äta någon typ av sportsbar istället, om man är godissugen? Är de verkligen så nyttiga som företagen gärna vill påskina?

Svar: Alla sportsbars ger energi och i regel snabba kolhydrater. Om det på förpackningen står angivet glucose, glucose polymers, glucose syrup eller maltodextrin innehåller barsen garanterat snabba kolhydrater. Alltså bra att äta direkt efter träning, men mindre lämpade som mellanmål. De är därför inte helt harmlösa om de äts som godis, även om de ofta är betydligt bättre än vanligt snask, av den anledningen att de kan innehålla mindre fett. Men vissa sorters bars innehåller faktiskt i princip samma ingredienser som vanligt godis. Den enda stora skillnaden är, i de fallen, priset. Ofta innehåller bars alldeles för mycket av vissa mineraler och vitaminer. Speciellt mycket järn kan leda till problem och det är inte ovanligt att en bar ger 50-100 % av dagsbehovet. Att äta fler bars än en per dag kan därför ha en negativ inverkan. Det bästa är om du hittar någon bar med lite fett, mycket långsamma kolhydrater, mycket protein och utan extra mineraler.

Proteinladda rätt

Fråga: Jag undrar hur mycket protein per kg kroppsvikt som är optimalt att äta om man satsar på att bygga på sig mer muskelmassa? Har hört att man kan "protein-ladda" vissa perioder, stämmer det? Hur lång kan en sådan period vara och vad ger det för effekt?

Svar: Ja, visst kan du öka proteinintaget under en period. De flesta som gör det upplever en ökning av muskelmassan. En period av proteinladdning bör inte vara längre än sex veckor eftersom levern lär sig att bryta ner proteinet efter den tiden. Att fortsätta det stora proteinintaget efter sex veckor brukar inte ge någon ytterligare effekt. Gå därför ner till ditt normala intag och öka lite på kolhydraterna istället. Att variera näringsämnena upp och ner på detta sätt gör att kroppen inte hinner anpassa sig och kroppen tvingas att öka i muskelmassa. Hur mycket extra protein du behöver är individuellt, men ungefär 1,5 gram protein/kg kroppsvikt/dag utöver ditt vanliga intag är att rekommendera. Om du väger 80 kg innebär detta 120 gram EXTRA protein.

Att överäta protein på detta sätt är effektivt, i alla fall i teorin. Exakt varför man skulle kunna bygga mer muskler med extra protein är inte klarlagt, men det kan bero på kroppens hormoner. När du äter mycket protein ökar utsöndringen av tillväxthormon, IGF1 och insulin. Att mängden tillväxthormon och IGF1 ökar underlättar inte bara muskeluppbyggnaden, utan borde även öka fettförbränningen.

Men när man talar om proteinbehov måste man skilja på i vilket syfte man äter proteinet. Ditt faktiska behov för överlevnad är väldigt lågt. Du skulle kunna klara dig på 0,4-0,5 gram per kg kroppsvikt per dag, även om du då inte skulle må särskilt bra. Den allmänna svenska rekommendationen som anses täcka ett normalt behov ligger på 0,8 gram per kg kroppsvikt/dag.