B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 3 - Chips & glass

Chips & glass

Sidan skapad 2002-03-11
Uppdaterad 2002-03-11

Text: Eva Lundquist
Till Eva Lundquists hemsida

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 3/1997:

Bra mat för musklerna

Blir du nedstämd och känner att du måste försaka för mycket av "det goda" när du vill komma i form?

Då är dessa tips något för dig. Vi vill visa att en diet inte behöver innebära godis-, glass- eller snacksförbud. Med lite uppfinningsrikedom kommer man långt. Sätt fantasin i gungning och lev livet!


Fotnot. Som exempel har vi nämnt sötningsmedlet Canderell, men det finns även andra former av "fusk-socker" du kan använda. Läs dock dess innehållsdeklaration.

Chokladglass

  • 1 portion
  • 3 äggvitor
  • 1 msk Canderell
  • 3/4 (cirk 8 g) av en portionspåse Ovations chokladdryck

Vispa äggvitor och Canderell tills skummet blir riktigt hårt. För att lyckas är det viktigt att visparna och bunken är helt torr från början och att du ser till att inte få i någon äggula. När skummet är hårt blandar du i smaksättningen, chokladpulvret. Ställ in bunken i frysen. Klar att ätas efter cirka 45-60 minuter.

73 kcal - Energifördelning:

  • 8 E% kolhydrater
  • 80 E% protein
  • 12 E% fett

Chips

1 portion

  • 150 g potatis
  • 1 tsk (2-3 g) oliv- eller rapsolja
  • kött- & grillkrydda

Borsta potatisen och riv den sedan i tunna skivor med hjälp av en osthyvel. Lägg ut skivorna på en smord plåt (oljan är till för att chipsen inte ska fastna) och krydda. Experimentera gärna med olika kryddor. Tillaga i ugn (cirka 200°) cirka 20 minuter, eller i mikrovågsugn cirka 10 minuter. För bästa resultat ska du undvika att lägga potatisskivorna lager på lager. Täck bara botten och grädda hellre flera plåtar. Låt potatisen få ordentlig färg, då blir de knapriga och goda.

128 kcal - Energifördelning:

  • 76 E% kolhydrater
  • 9 E% protein
  • 15 E% fett

Dipp

1 portion

  • 1,5 dl (150 g) lättyoughurt
  • 1/2 dippmixpåse

När du blandat yoghurten och dippmixen bör du låta blandningen stå i kylen en stund. Då får du en krämigare konsistens.

60 kcal - Energifördelning:

  • 50 E% kolhydrater
  • 40 E% protein
  • 10 E% fett

Sussies frukostkakor

1 portion (3 kakor)

  • 2 äggvitor
  • 1 dl havregryn (35 G)
  • 1 tsk bakpulver
  • lite Canderell
  • 3/4 (cirka 8 g) av en portionspåse Ovations chokladdryck
  • eventuellt russin

Blanda de torra ingredienserna och häll de två äggvitorna över. Rör om. Klicka ut smeten i tre kakor på bakplåtspapper. Gräddas direkt i ugn, 200°, ca 10 minuter. Kakorna kan du smaksätta efter behag. Variera t ex med blåbär, vanilj, jordgubb, apelsin (alla dessa smaker finns i pulverform för exempelvis fromage eller soppor). Om du är en frukost-chokladvägrare är kakorna goda med enbart lite Canderell, utan smaksättande pulver. Prova gärna med lite kanel.

187 kcal - Energifördelning:

  • 50 E% kolhydrater
  • 34 E% protein
  • 16 E% fett

Pepparkakor

Samma recept som Sussies frukostkakor, men istället för Ovations kan du krydda med kanel, ingefära och mald nejlika. Dryg knivsudd ingefära och nejlika, aningen mer av kanelen.

Vaniljglass

1 portion

  • 3 äggvitor
  • 1 msk Canderell
  • cirka 8 g marsan vaniljvisppulver (alternativt vaniljessens)

Tillredning sker på samma sätt som för chokladglassen. Vill du få i dig extra protein går det också bra att blanda i ditt eget proteinpulver. Då stämmer dock inte nedan angivna kalorimängd.

73 kcal - Energifördelning:

  • 39 E% kolhydrater
  • 60 E% protein
  • 1 E % fett

Varma äpplen med vaniljsås

1 portion

  • 2 äggvitor
  • 1/2 msk Canderell
  • 50 g kesella
  • 8 g klassisk marsan vaniljsås
  • 200 g äpple

Skala och skiva två små äpplen. Varva skivorna med aningen Canderell och kanel. Värm några minuter i mikrovågsugn (eller vanlig ugn). Under tiden förbereder du vaniljsåsen. Blanda kesella, vaniljpulver (alternativt proteinpulver med vaniljsmak) och några droppar vatten. Rör om tills det är jämntjockt. Vispa äggvitor och Canderell tills vitorna är ordentligt fasta (du ska kunna vända bunken upp och ner!). Häll kesellan över de vispade äggvitorna och rör om. Vaniljsåsen bör serveras direkt, den håller sig inte i kylen.

220 kcal - Energifördelning:

  • 67 E% kolhydrater
  • 27 E% protein
  • 6 E% fett