B&KPT (Personlig Tränare) - Nio dagar på Personal Training School

Nio dagar på Personal Training School

Text: Eva Lundquist
Till Eva Lundquists hemsida

Foto: Irvin J. Gelb & Seth Jansson

Artikel ursprungligen införd i B&K Sports Magazine nummer 3/1997

Följande punkter är viktiga att notera och analysera för dig som tränar på egen hand. Det är också de punkter som är ett måste för en PT att känna till, för att kunna träna sin klient på bästa sätt.

  • Sover du tillräckligt?
  • Hur ser kosten ut?
  • Hur ofta äter du?
  • Hur mycket vatten dricker du?
  • Hur mycket tränar du och vad består träningen av?
  • Är du ofta stressad?
  • Hur mycket koffein får du i dig?
  • Hur aktivt är ditt dagliga liv?
  • Hur är ditt mentala tillstånd?
  • Har du varit/är sjuk?
  • Känner du dig trött och/eller utmattad?
  • Känner du dig fysiskt svag?

Utbildningsguiden: Vill du bli instruktör eller massör? Famlar du i utbildningsdjungeln? Med denna stora guide till Sveriges alla utbildningar är det lätt att hitta rätt.

Gyminstruktör eller Personal Trainer

Vad är det som gör en Personal Trainer speciell? Räcker det inte för en instruktör att bara lägga in lite extra krydda sunt förnuft? Nej. Den största skillnaden är att den personliga tränaren ska anpassa sig efter kundens behov, inte tvärtom! En instruktör erbjuder den tränande information om hur man på bästa sätt använder den utrustning som finns tillgänglig, visar hur maskinerna fungerar, hur man ställer in dem och hur rörelser ska utföras både gällande maskinträning och fria vikter.

Jag vill verkligen poängtera att den ena företeelsen inte utesluter den andra (PT/instruktör). lnstruktörer på gym behövs, de är nödvändiga. Man ska heller inte sticka under stol med att det också handlar om en kostnadsfråga. Många gym erbjuder idag både blivande och nuvarande kunder gratis instruktör. Men en instruktör är en då-och-då kontakt eller engångsföreteelse. Deras huvuduppgift är, som jag ser det, att slussa in människor i gymmets värld, som för nybörjaren kan te sig en aning mystisk (du kommer väl ihåg första gången du själv klev in på ett gym?) och förhoppningsvis ger instruktören gymbesökaren viljan att fortsätta träna. Då på egen hand. Eftersom styrketräning är en av de säkraste och mest effektiva träningsformerna som finns har inslussningsinstruktörerna en mycket viktig uppgift att fylla! Vi vill naturligtvis att så många människor som möjligt ska upptäcka styrketräning som motionsform. Men efter en, eller ett fåtal tekniskt riktiga instruktioner, är det inte så att man plötsligt kan styrketräna.

Nu är det inte så uppdelat att "nybörjaren ska ha en instruktör" och "den som tränat ett tag och vill komma vidare ska anlita en PT". En instruktör kan till viss mån även hjälpa den som kört fast och en PT kan vara aktuell, även för nybörjaren. Att arbeta tillsammans med en tränare gör att man kan spara åratal av 'onödigt' slit. Hur många gånger har man inte ställt sig frågan: Tänk om jag vetat det jag vet idag, när jag började träna - hur hade resultaten sett ut då?

Det ska betala sig

En Personal Trainer och en instruktör använder sig av olika arbetssätt. Fram för allt börjar de inte i samma ände. Den första träffen med en personlig tränare innebär INTE träning på gymmet. Den professionella PT:n har mycket arbete framför sig innan det över huvud taget är dags för det första passet. När träningen är över har PT:n lika mycket arbete kvar. Att det är så beror på att en tränare och dennes klient är partners. Gemensamt arbetar de mot en eller ett flertal målsättningar.

Tränarens del i "avtalet" är att träna och samtidigt utbilda klienten, att motivera, följa upp, bistå med kostschema, berätta när och hur hon ska äta, hur mycket hon ska dricka, m m. Klientens del är att faktiskt komma på träningarna, att föra matdagbok (i alla fall under en viss tid), att lyssna och ta till sig av råden och genomföra de föreslagna förändringarna för att uppnå målsättningarna. Det handlar om förtroende.

Om man jämför en personlig tränare och en instruktör kan man lugnt säga att en instruktör inte har samma ansvar för träningsresultaten. För den som är PT innebär det större ansvaret mer jobb och också en större risk. Det gäller att nå målsättningarna och samtidigt under tidens gång anpassa sig efter klienten så att inte kraven blir för höga, samtidigt som motivationen ska hållas på topp. Det grundläggande är att alltid ge klienten möjlighet att utvecklas enormt mycket bättre än vad hon/han hade gjort på egen hand. Det är ju så investeringen i en PT betalar sig.


För den som dagligen skriver om muskler och träning i olika former är det en förutsättning att besitta vissa kunskaper därom. Och ha egen erfarenhet. Ytterligare ett snäpp högre slår det om man dessutom hänger med i utvecklingen. Lär sig nytt. Allt för att det ska komma er, kära läsare, till godo. I novemberfick jag chansen att, som journalist, gå Personal Training School i Stockholm. När jag tackade ja, insåg jag inte att det skulle innebära sammanlagt tre och en halv veckas hårt slit. Men slitet vägdes gott och väl upp av en bredare kunskap, en djupare insikt och många hjärtliga skratt.

Dag 1

Den första jag stiftar bekantskap med är Benjamin. Ingående bekantskap. Nästan intimt umgänge, skulle man kunna säga, i och med att jag efter nio dagar kände till varenda en av hans knölar, cristor och gropar. Benjamin är ett plastskelett.

Dag 2

Mer anatomi. Anatomidelen visar sig vara långt mer ingående än vad jag tidigare läst. Pyssel och knåp med rörelseapparaten ger svaren på flertalet varför-frågor och jag får många aha-upplevelser. Samtidigt undrar jag i mitt stilla sinne hur det ska gå med både tenta och deadline för tidningen - samtidigt. Stupar i säng och drömmer om crista tubercili minoris.

Dag 3

Cellen och dess verksamhet funkar verkligen finurligt. Som ett litet företag i det stora samhället (kroppen), med anställda väktare, städare, lagerpersonal, administratörer, inköpare och säljare. Ett företag i ständig omorganisation. Efter energisystem, ATP-produktion, muskeltrötthet och kraftutveckling fortsätter vi att lära in de medicinska grundförutsättningarna för rörelse: anatomi. Kvällsföreläsningen är det chefen (Mr Rytter) som ger - jag smiter. Ägnar mig åt bilder och text om darling Benjamin istället.

Dag 4

Guess what - anatomi! Faktum är att utan den grundliga anatomi-basen når man aldrig fullgod träningsinsikt. Visst, det är viktigt att veta hur man ska göra en övning, men för den som ska arbeta som PT är det minst lika viktigt att veta varför. När vi sedan kommer in på området träningslära klarnar det allt mer. Det är stor skillnad på att träna sig själv och att träna andra. Detta-funkar-för-mig-tricket håller inte långt. Värt att tänka på för den som ivrigt söker resultat och framsteg genom att fråga andra.

Dag 5

Första praktiska tillfället. Torde bli hyfsat smidigt, tänker jag. Träna kan jag ju. Bra dessutom. Vid sådana tillfällen är det underbart att ha fel! Eller ska vi säga, inse att man aldrig är fullärd- I bagaget har jag nu inte bara kunskap om hur man tränar andra, hur man kommunicerar och har svar på många varför-funderingar - jag plockar även med mig värdefull insikt gällande min egen träning. Bland annat några enkla justeringar av vinklar, och plötsligt känner man jättepump på exakt rätt ställt. Maximal isolering - jippiiieee!

Dag 6

Mer praktik, mer agonister, synergister och antagonister. Många anatomiska bitar faller på plats. Eftermiddagen ägnar vi åt Benjamin och kvällen åt inläsning, såsom tidigare kvällar. Det gäller att hänga med för att få ut mesta möjliga av utbildningen. Samtidigt inser jag att tentan kommer att bli långt ifrån okomplicerad.

Dag 7

Att förevisa stretching är inte det allra smidigaste (hö-hö), vilket kanske är lätt att tro. Återigen faller vi tillbaka på rörelseapparatens grunder, som förklarar varför små, små korrigeringar av vinklar betyder så mycket. Eftermiddagens föreläsning handlar om biomekanik. Tappert försöker vi teoretiskt att förstå det som i praktiken är så självklart.

Dag 8

Mer stretching. Den som har svårt med specifika muskelgrupper borde verkligen konsultera någon om sin rörlighet - är du stel och spänd på "fel" ställen kan det ha en drastisk inverkan på dina träningsresultat!

Eftermiddagen tillägnas ett av min favoritämnen, nutrition. Föreläsaren Fredrik Paulún är min guru, vän och ständiga diskussionspartner. Sitter som ett tänt ljus, sex timmar i sträck.

Dag 9

Väckarklockan ringer och det känns som om någon inplanterat en magnet mellan kindbenet och kudden. Jag vill duna meeer! Tar mitt förnuft till fånga och piggnar raskt till under Personal Training-filosofiföreläsningen. Innan skaran träningsintresserade människor skiljs åt framåt kvällskvisten haglar frågor om tentan. 80% rätt för godkänt. Höga krav ger dignitet åt utbildningen. Det är kört för den som såsat under lektionerna. Två veckor har vi på oss innan det är dags. Hur det gick? Tja, eftersom alla visste vilken tidning jag representerade var jag ju liksom tvungen att fixa det. Sitter nu, stolt fingrandes på min licens, trots att det enda jag egentligen skulle göra var att skriva det här reportaget.

Sidan skapad 2000-07-01 | Senast uppdaterad den 29 september 2004 av