B&K - Frågespalter - Vecka 40 2001
Veckans frågor

Vill se lite tuffare utmanare!
Fler bilder från NM 1999?
Frågor om VM-arrangemang
Digitala bilder i fototävlingen B&K Open?
Resultat från Musclemania?
Utvecklingen av antal gym?
Frågor om idrottsskador
Matsmältningsenzymer/levertabletter
Gamla bb-resultat från 70/80-talet?
Hur utför man höftlyft med stretch?
Ska jag injicera B12-vitamin?
Biverkningar om man äter Methandon
Mer info om gladiatorernas träning!
Hur söka som gladiatorutmanare?
Mer avancerat handledsstöd?
12-veckorsprogrammets övningar?
Krockar SM-programmen på mässan?
Blir "Sveriges Mest Vältränade" av?

Öppna länkar i nya fönster

Det du behöver hjälp med (träning/diet/kost/etc) finns med största sannolikhet beskrivet i en eller flera av våra böcker. Vänd dig till dem för att få mycket mer detaljerad och grundlig information än vad som rimligtvis kan besvaras per e-post.

Du kommer inte att få inte långa svar på hur du ska göra för att komma igång med din träning/börja dieta eller utvärderingar av ditt träningsupplägg - behöver du sådan hjälp är det många gånger bättre att få det "i person". Beställ konsultation av en Personlig Tränare (eller ställ din fråga i ett diskussionsforum "if you are in a hurry").

 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

Fråga på...
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Måndagen den 1 oktober till söndagen den 7 oktober

Q: VÄRRE UTMANARE! VILL SE LITE TUFFARE TAG!

Jag tycker att men skulle bjuda in bl a Magnus Samuelson (sveriges starkaste och världens 3e starkaste man) till att vara med som kändis då skulle det flyga gladiatorer ända till skåne och ni skulle få sky höga tittarsiffror bara satt ni vet men ni kanske är rädda om era små skrot knuttar???????????

A: Magnus Samuelsson vore välkommen! Och jag tror faktiskt att han blivit tillfrågad redan. Men denna fantastiska atlet vill nog inte ställa upp pga av skaderisken. Tror i alla fall jag.

Han lever ju på sin extrema prestationsförmåga då det kommer till styrka - och ett skadat knä i t ex attackbollen skulle betyda att han ej kan utföra sitt yrke på ett tag. Och vad han anser om moment som hinderbanan och ringarna - och hur han skulle klara dessa - står skrivet i stjärnorna.

Den extrema styrka/tyngd Magnus innehar är bra i vissa grenar - men sämre i andra. Om Magnus mot förmodan skulle tacka ja, skulle han i så fall bli en av gästerna i kändismatcherna.

I år tackade dock de initialt inbjudna toppnamnen inom svensk elitidrott nej. Att tävla mot Gladiatorerna kanske är kul. Men ett misstag kan kosta karriär. Håkan Brock, 2 meter och fd proffsboxare, samt OS brottare Kornbakk, tackade dock ja. Bägge gär en bra insats...

Och du, för din info: Magnus Samuelssons bror var med på uttagningarna såsom Gladiator-aspirant.

mvh
Ove Rytter

[Till toppen av sidan]


Q: Jeg har ikke vært inne på B&K's sider før idag og ser at jeg er for sent ute til å få se bilder fra Nordiska Mästerskapen 1999 på deres sider. Det var et meget fint mage/framside lår bilde i B&K's NM spesial og jeg håper jo selvsagt at dere kanskje har noen flere bilder.

A: Vad jag vill minnas hade vi inte tillgång till några egna bra bilder från NM 1999, utan fick bilder från den danska tidningen Bodyfit. De få bilder som finns online hittar du här.

Lennart Bergström mailade följande 10 oktober:

Kan inte prestera foton, (vi konsentrerade os primärt om at videofilma) til videbörande, men vi producerade en video på NM som vi hadde til salu det året. Du gärna informera om at www.lennart-annette.dk kan levera til intereserade.
 
Ps. Stod själv på scen, och placerade mig tvåa.

[Till toppen av sidan]


Q: Jag håller på med ett arbete om VM-arrangemang och har lite frågor till dig om det.

1. Vad krävs för att arrangera ett VM i bodybuilding?
2. Är det värt att arrangera ett VM i bodybuilding?
3. Varför väljer länder att kvalifecera sig till ett VM?
4. Varför vill man arrangera ett VM?
5. Hur påverkar ett VM på individen och landet?
6. Vad händer efter ett VM?
7. Finns det något speciellt VM som du vet har utmärkt sig på något sätt?

Jag skulle även vara tacksam om du skulle kunna maila all info du har om VM i bodybuilding.

A: 1-7. Bäst info får du ifall du kontaktar IFBB själva, de kan hjälpa dig vidare med kontaktinfo till de som har arrangerat VM samt vet mer om vad de sätt för krav för att arrangera VM-tävlingar:

Även SKKF kan dela med sig av information, de har själva arrangerat Dam-VM i Borlänge 1994 - med känt resultat:

  • Falu Kuriren: 26 nationer tävlade i Bodybuilding-VM: 7 november 1994
  • Falu Kuriren: Miljonförlust för bodybuilding-VM: 21 januari 1995
  • Falu Kuriren: Bodybuildingförbundet närmar sig konkurs: Betalningarna har ställts in: 11 februari 1995
  • Falu Kuriren: Tuffa smällar för drabbade företagen: 21 januari 1995
  • Falu Kuriren: - Vi ska göra rätt för oss: 21 januari 1995

Info om VM från www.ifbb.com:

  • History of Men's World Amateur Championships
  • 99 Men's Worlds and International Congress Info
  • 1999 World Amateur Women's, Mixed-Pairs, Fitness Info

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: Jag undrar om man kan maila in bilder till fototävlingen eller om man måste skicka via post. Tacksam för snart svar.

A: Eftersom då bilderna bedöms läggs de alla bredvid varandra - så vi behöver postade och "riktiga" bilder. Har du möjlighet att skriva ut dina (antagligen) digitala bilder på en färgskrivare så är vi tacksamma.

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: Jag vet att det fanns en svensk kille vid namn Paul Lundquist i Musclemania i Stuttgart i helgen. Hur får jag reda på hur det gick för honom?

A: Det kommer kanske upp på Musclemania.coms hemsida inom kort, annars kan du även maila eller ringa Musclemania Europe +0049 180 538 538 8.

pumpiron.com: Last weekend, former IFBB Junior Germany Champion Florian Meier won Musclemania Europe Championships in Stuttgart. He ascends to MM Pro Division and compete in Las Vegas, Dec 1. -- 02-10-2001 06:21 PM

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: Vi är en grupp studenter på universitet som skriver en uppsats angående gymmen. Vi skulle gärna vilja veta hur utvecklingen av antal gym sett ut under de senaste 20 åren, dels i Sverige men även i Örebrotrakten. Är det något du kan hjälpa oss med eller vet du vart vi ska vända oss?

A: Eftersom det inte finns någon central intresseorganisation för Sveriges gym så går det inte att få fram sådan statistik på ett enkelt sätt. Jag rekommenderar att ni hör av er till de olika gymkedjorna som finns och ber snällt om all info och statistik de är villiga att dela med sig av.

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: Hej, Jag undrar hur man får kontakt med Björn (Vet ej efternamnet) som svarat på frågor om bla idrottsskador i er tidning. Tack på förhand! Cecilia

A: Hej Cecilia! Vi har ingen Björn som svarar på frågor om skador i vår tidning - tänker du på tidningen Fitness? Det närmaste vi har är Alan Bergström: Redaktionschef/ansvarig utgivare:

Fråga Alan: Ibland får vi frågor till B&K:s redaktion som inte faller inom ramen för våra frågeskribenters erfarenhetsmässiga kunskap i bodybuilding. Eftersom B&K:s syfte är att ge våra läsare så bra resultat som möjligt även när "skadan redan är skedd" kommer Alan, när det behövs, på den här sidan att besvara mer specifika styrketräningsrelaterade skador.

Isåfall kan du maila .

Eller så är det Fitness-magazine.com's Björn Lindgren du tänker på? 

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: Har du koll på var man kan få tag på: Matsmältningsenzymer - för att maximera protein upptaget och Levertabletter? De gamla goa gubbarna på 70-talet använde ju sig mycket av ovanstående...

A: Det främsta jag känner till vad det gäller matsmältningsenzymer är hos Skip, men även vanliga hälsokosthandlare kan ha det. Levertabletter finns hos hobbex och bör väl finnas hos någon av de vanliga handlarna.

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: Jag undrar hur man kan få tillgång till "gamla" bodybuildingresultat från 70 och 80-talet?

A: musclememory.com har internationella resultat. Resultatbörser i gamla svenska Hercules från 70/80-tal samt B&K från 80-tal har svenska och en del nordiska resultat...

I övrigt så är de de övriga nordiska tidningarnas pappersvarianter som först och främst har info om gamla tävlingsuppgifter. Det vore roligt att kunna göra en komplett lista/databas online över resultat - men det är ett stort projekt...

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: Jag är en kille på 17 år som tänker testa erat 12-veckorsprogram. Men det är en sak jag inte förstår. Vad betyder Höftlyft med stretch?

A: Ungefär som denna övning fast man ligger på en plan bänk och har en rullad handduk eller magträningsmatta under korsryggen så att magmusklerna även stretchas under övningen utförande.

Du hittar alla övningsbeskrivningar för 12-veckorsprogrammet här.

Lycka till! Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: I have recently aquired some vitamin B12 injectables because I heard that they were good for bodbuilders so my question is, how? What purpose do the provide to a bodybuilder? How many ml do I take a week and were do I inject it eg, my leg or my bum? I would be very grateful if you could e-mail me as mush information as possible.

A: Do a google search for vitamin b12 injections, you'll find you answer fast:

"If you get your B12 from fortified foods or a supplement, it will be readily absorbed, unless you have pernicious anemia. Don't waste your money on injections "just for good measure" or for "extra energy" without a diagnosis of a deficiency. Oral supplementation, via a multivitamin and fortified foods, is all most people need."

[Till toppen av sidan]


Q: Finns det några biverkningar om man äter Methandon (anabolic hormone)? Min pojkvän säger att det inte är så, men jag är orolig!!

A: Hör av dig till Dopingjouren: http://www.dopingjouren.nu/

"Dopingjourens mål är att öka kunskaperna om doping och bidra till att dopingmissbruket minskar i samhället. Detta skall ske genom information, undervisning och forskning.

Om Du har frågor om, eller problem med, doping är Du välkommen att ringa 020-546 987 måndag och fredag kl 10.00 - 16.00 samt tisdag, onsdag och torsdag kl 10.00 - 18.00."

[Till toppen av sidan]


Q: Är en kille på 25 år som gillar att träna och missar aldrig ett avsnitt av Gladiatorerna. Jag undrar om ni kan göra en extra tidning där ni skriver fakta om gladiatorerna hur dom laddade inför den här säsongen med träning, mat mm.

A: Förra året hade vi en liknande bilaga/tidning i 4/2000 innan den säsongens gladiatorprogram startade. I år blev det inget sådant, men jag kommer att plocka ut individuella träningsreportage med respektive gladiator från tidigare nummer av B&K och lägga ut på hemsidan.

Tills vidare finns det en hel del på nätet redan:

Aftonbladet: Träna med gladiatorerna: 8 oktober
Hård som stål? Snabb som sjutton? Kort sagt – oövervinnerlig som en gladiator? Det kan vara du. Aftonbladet/Söndag besökte exklusivt gladiatorernas hemliga träningsläger. Här är tv-hjältarnas hemliga träningsknep som gör dig fit for fight. Och maten som ger dig energi som en tiger.

TV4: Så tränar du – en introduktion:
Vill du bli lika stark som gladiatorerna? Eller lika snabb och smidig som utmanarna? Då gäller det att träna – att träna sunt och att träna rätt. Gladiatorernas officiella tränare Björn Bergman och Ali Ghelem hjälper dig på vägen.

TV4: Kom i form med Plexus:
Gladiatorernas egen joker och muskelberg lär dig att träna. Tio basövningar och lättare mattips. - Får du fart på kroppen får du även fart på knoppen, säger Plexus.

Nordic Gym: Vi startar nu upp delar av våran nya satsning, Träningsguiden: som innehåller träningstips, frågor & svar samt månadens produkt.

Där kommer bland annat Johan Oldenmark, Anna Ugander, Jonas Olson och Helen Ekblom med flera svara på era frågor angående träning och kost.

[Till toppen av sidan]


Q: Hur söker man sig som utmanare till gladiatorerna?

A: Man väntar tills TV4 anger att de startat den nya uttagningen till nästa säsongs program och följer sedan anvisningarna på TV4:s hemsida om Gladiatorerna.

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: Jag har skadat min handled efter tung träning. Jag undrar således vilket slags handledsstöd jag ska köpa, och vart. Tror inte att det räcker med en elastiskt binda. Letar mer efter ett "stummare" handledsstöd.

A: Träningsspecialisten i Stockholm har det mesta - beställ gärna en katalog. Du kan även ta en titt på Budo & Fitness samt The Zone Shop... Se även våra övriga länkar till försäljare.

[Till toppen av sidan]


Q: Jag införskaffade det senaste numret av eran tidning (nr 10) och läste med stort intresse igenom "12 veckor till makalös muskelutveckling". Problemet är att jag inte känner igen alla övningar till namnet, vilket gör det svårt för mig att följa anvisningarna i tidningen. Så min fråga är således om det finns någon sida där man kan få en förklaring till olika övningar.

A: Knåpade ihop en liten guide till de olika övningarna - just for you ;-)

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: Jag och några polare ska komma ner på fitnessexpot. Vi ska boka biljetter men vill naturligtvis inte boka något vi inte kan gå och se. Kommer Fitness finalerna och bodybuildingen på Söndag att vara på samma scen? eller kommer de att kollidera så att man måste välja? Vad kostar de olika tävlingarna?

A: Hej! Bäst svar får du från arrangören av just de tävlingarna, SKKF. Affischen säger att biljettpriset på söndag är 295:-. Jag tror inte tävlingarna kommer att kollidera utan utföras på samma scen efter varandra:

PRELIMINÄRT TÄVLINGSPROGRAM:
Fitness Förbedömning Fysikrond fredag 26/10 Fria Uppvisningen samt Final Fysikrond söndag 28/10.

Athletic Fitness Förbedömning Fysikrond, Chins och Dips fredag 26/10. Hinderbana samt Finalen i Fysikrond söndag 28/10.

Bodybuilding Scandinavian Grand Prix avgörs i en Overallklass söndag 28/10. Tävlingen utgör också VM-kval för Seniorer och Veteraner.

Enligt mässprogrammet så se de inte heller ut att krocka:

15.00 SM Fitness/SM Athletic Fitness Final - del 1 Hinderbana Plats: Victoriahallen

16.30 Scandinavian Grand Prix bodybuilding Final Plats: Victoriahallen

17.15 SM Fitness/SM Athletic Fitness, SKKF Final - del 2 Fysikrond Plats: Victoriahallen

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]


Q: Jag undrar när denna tävling som skulle hållas för Brandmän, Poliser, Gymtränande mm ska vara, tid, plats, dag?? (tror att det är en typ av Hinderbana eller något).

A: Det var ett alternativ som mässan höll öppet ifall SKKF inte skulle välja att förlägga SM i Fitness/Athletic Fitness till Scandinavian Fitness Expo. De väntade in i det sista med att ge besked. Då var man tvingade att själva hitta på den typen av evenemang för att ge de besökare som vill se event av typen fitness/athletic något på mässan.

SM-tävlingarna blev sent om sider klara på mässan - så Sveriges Mest Vältränade ska inte längre arrangeras...

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]

Sidan skapad 2001-10-09 | Senast uppdaterad 2001-10-11 av