B&K - Frågespalter - Vecka 02 2001
Veckans frågor

Proteinpulver man kan baka på?
Vad är äggsubstitut?
Har jag chans i bänkpresstävling?
Hur börjar man tävla i Fitness?
Är efedrin olagligt?
Hur får man snygg symmetri?
Hur skaffar man en sponsor?
Video från junior-VM BB?
Vem är Jonas "Loke" Andersson?
Styrketräning för ungdomar
För- och nackdelar med efedrin
Ledproblem, vad ska jag göra?
Hur kvala till Sverige Starkaste Man?
Hyra Johan Oldenmark som PT?
Fler reportage om fitnessamatörer!
Ekdisten - fungerar det?
Påverkar kolsyra min träning?
Artikel om stretching, blev det någon?

Öppna länkar i nya fönster

Det du behöver hjälp med (träning/diet/kost/etc) finns med största sannolikhet beskrivet i en av våra böcker. Vänd dig till dem för att få mycket mer detaljerad och grundlig information än vad som rimligtvis kan besvaras per e-post.

Du kommer inte att få inte långa svar på hur du ska göra för att komma igång med din träning/börja dieta eller utvärderingar av ditt träningsupplägg - behöver du sådan hjälp, beställ konsultation av en Personlig Tränare (eller ställ din fråga i ett diskussionsforum).

Sök på B&K:s webbplats
 

Om du inte får svar per e-post inom två dagar - pröva att leta upp svaret på din fråga själv via gymråttans guide: hjälp till självhjälp.

Fråga på...

Ställa din fråga i B&K:s forum - eller något av de forum vi länkar till.

Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Måndagen den 8 till söndagen den 14 januari

Q: Finns det något proteinpulver man kan baka på? Om det finns så får ni gärna sätta in ett recept också. Tack på förhand Henke

A: Hej Henrik! Netrition.com har det mesta - ta en titt på:

www.netrition.com
www4.netrition.com/cgi/foods.cgi
www4.netrition.com/zone_perfect_protein_powder_page.html

För förslag från svenska butiker/tillverkare (som säkert kan hjälpa dig vidare) kan du prova:

Budo & Fitness, www.budo-fitness.se
Tränings Specialisten i Stockholm, 08-723 15 42
The Zone Shop, www.zonecapone.com/zoneshop.html
Fler butiker/försäljare finns listade här.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag har hört att det ska finnas något som heter äggsubstitut vad är det och finns det att köpa och i så fall vart? Tack på förhand Henke

A: Det låter som något som används i utlandet, bl a USA. Det är i princip ren äggvita i olika former (dryck (pudding?), pulver och liknande). Orsaken till att de göra på det viset är att det är mycket vanligare med smitta (salmonella) utomlands.

Egg Beaters är ett märke som jag kommer ihåg att Dorian Yates gjorde reklam för i FLEX. Svenska ägg är i högsta grad godkänd föda - så håll dig till dem!

Citat från ett svenskt diskussionsforum:

"Hade du köpt ägg för dina 3 000 kr hade du fått över 25 kg protein för pengarna. Det hade nog räckt tills dess nästa års jordgubbar hade hunnit mogna. Men det är klart, äggproducenterna har ju inga flashiga hemsidor eller snygga förpackningar."

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hej, jag är 19 år, har styrketränat i ca 3 år, varav de 2 senaste seriöst och jag har väl gjort en hel del framsteg. Jag är 1,73 lång och väger 60 eller nått kilo under. Jag har lyft 110 kilo i bänkpress och undrar om jag skulle ha nån chans i nån tävling i bänkpress? Hur tungt lyfter de i min viktklass och hur fungerar det?

A: För att tävla i "riktiga" bänkpresstävlingar samt få veta resultat i de olika ålders- och viktklasserna, vv se hemsidan för Styrkelyftsförbundet. Men i styrkelyft tävlar du ju faktiskt mot dig själv, för att förbättra dina egna resultat. Tävla på!

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag är intresserad av fitness och vill veta mer om det, vart ska jag vända mig? Vill veta vad som krävs för att man ska kunna tävla i det, om man måste vara med i nån klubb eller liknande.

Jag bor i närheten av Umeå och undrar om det finns nått ställe där som jag kan vända mig till. vore tacksam för svar. vänliga hälsningar Marcus

A: För att tävla i Sverige ska du vara med i förening eller gym som är anslutet till Svenska Kroppskulturförbundet samt själv ha licens.

Rookie Westin är det namn som kommer närmast till hands, han har startat en egen förening däruppe i norra Sverige. Annars kan säkert de på ditt gym hjälpa dig med mer information.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Sitter här och kollar i nya B&K på kosttillskottsguiden. Jag undrar: är inte Efedrin olagligt?

A: Då skulle majoriteten av alla astmatiker vara lagbrytare. I Sverige är det ett receptbelagt läkemedel.

NetDoktor:
"Efedrin är ett naturligt förekommande ämne som dels verkar direkt på luftrörens och blodkärlens muskelreceptorer samt stimulerar kroppens egen frisättning av noradrenalin (som även det verkar på dessa receptorer). Effekten blir att luftrören vidgar sig och slemhinnesvullnaden går ned."

Riksidrottsförbundet:
"Detta läkemedel är förbjudet i samband med idrottstävling, men inte vid träning.

Inför idrottstävling bör du rådgöra med din läkare om behandlingen kan avbrytas eller bytas ut mot "tillåtna" läkemedel. Behandlingen bör i så fall avbrytas i så god tid att inga rester av förbjudna substanser finns kvar i kroppen i samband med tävlingen."

Riksidrottsförbundet:
"Vad är efedrin för något? Vad används det till? Finns det några bieffekter och hur fungerar det tillsammans med alkohol?

SVAR: Efedrin har förekommit i styrketräningssammanhang som en uppiggande drog. Även i "vanliga" narkotikamissbrukarkretsar används efedrin, då oftast tillsammans med andra droger. När det gäller kombinationen efedrin och alkohol så är det som vid de flesta blandmissbruk extra ohälsosamt. Både verkan och biverkningar tenderar att öka på ett oberäkneligt sätt."

/Magnus


Q: Jag undrar om man skall få en snygg symmetri gäller det då att träna på ett spec sätt. Eller e det bara vissa personer som har en snygg/bra symmetri? Tacksamm för svar.

A: Om du inte är begåvad med perfekta muskelfästen/bukar (exvis Flex Wheeler/Bob Paris/Anders Graneheim) så kommer du inte att ha en supersymmetrisk fysik. Du kan däremot till viss del träna upp de muskler som släpar i din fysik så att alla muskelgrupper är lika väl utvecklade (exvis Johan Oldenmark) och symmetriska på det viset - vilket är vad "vanliga dödliga" kan hoppas på och vad de flesta tävlande på bodybuildingscenen har att slåss med...

Bodybuilding Competition FAQ:

1. Standing Relaxed - Symmetry Round.

The first round of the competition is the Symmetry Round. During this time, the judges are looking for overall body symmetry in the competitors. They are looking for relationships between the muscle groups. Are they all developed evenly? Within each specific group, does it flow nicely? Does the competitor have a symmetrical bone structure? The more evenly developed the competitor is, the higher he or she will be placed.

Fredrik Age: Symmetrifreak eller massmonster?

SuperVixen: Secrets for Building a Lean and Sexy Body By Negrita Jayde

"From Chapter 1: The Spell of Symmetry, Pages 1-3

There I was, speedily walking through the large mall brimming with people on a Saturday afternoon. Suddenly, a male voice yelled out above the clamor, "Hey, Negrita Jayde, I want you to have my children!" I quickly turned around and shot a beeline glance at the perpetrator, we exchanged brief smiles, and then I disappeared into the sea of shuffling shoppers. Whether you deem his comment as complimentary or socially inappropriate, one point is clear—it was my symmetry that caught his attention."

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag undrar hur man ska gå till väga för att få en sponsor. Jag har en vän som har en fruktansvärt symmetrisk och vältränad kropp. Han är verkligen ett ämne för Athletic Fitness, han skulle slå 90% av alla tävlande i symmetrin med bara några veckors deff. Alltså: hur går man till väga för sponsor?

A: Sponsorer borde väl i så fall vara de som kan ställa upp med det som specifikt kostar pengar för de som tränar. Kosttillskott, kläder, mat. Ta kontakt med kosttillskottstillverkare, kosttillskottsförsäljare, sporthandlare etc...

De som ger dig saker vill så klart ha en motprestation, exvis använda ditt namn/bild i annons för att kunna sälja mer av sina produkter. Utan att du är ett känt ansikte (alltså tävlar eller syns i media för övrigt) kan det bli svårt att få ihop den ekvationen. Men försöker du inte så får du ju aldrig heller veta om det hade gått...

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hi My name is Serkan. l become a junior champion on 1999 Portugal -maýa. l would like to learn if you have a video cassette of this competition if you had, l'llbe please to buy it.

A: The logical place for you to ask this is in the usenet newsgroup misc.fitness.weights or uk.rec.bodybuilding where you reach millions of people interested in bodybuilding. The possibility of someone having been at the competitions or know of someone that has is very great. Also try the female muscle group a.a-w.a, they have many videos between them...

www.deja.com/group/misc.fitness.weights
www.deja.com/group/uk.rec.bodybuilding
www.deja.com/group/alt.amazon-women.admirers

Regards, Magnus


Q: Jag är lite ny fiken på vem Jonas Andersson är? Och hur han kommer att var i årets Gladiatorerna

A: Läs mer om de nya Gladiatorerna hos Fitness-magazine.com:

http://www.fitness-magazine.com/jul00/profil.html
http://www.fitness-magazine.com/jul00/indra.html
http://www.fitness-magazine.com/juni99/profil.html

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag skulle vilja ha lite hjälp med nybörjarprogram för ungdomar som ska börja med styrketräning? De är från 12 år och uppåt framförallt vilka övningar ni rekommenderar? Och vad man ska tänka på när man utför vissa övningar??

A: Här ett par sidor med råd från de som verkligen har erfarenhet av viktträning för barn/ungdomar:

Team Danmark: Træneren skal forstå, hvad jeg vil - trænerrollen i forhold til børn og eliteidræt: Juni 1999

Det gælder om at være god til noget og om at skabe sit liv: Det moderne menneske er i stor udstrækning selv i stand at skulle skabe og vælge sin tilværelse. Det gælder også for børn og især for idrætsbørn. Børnene er kompetente væsener, der er bevidste om, hvad der skal til for, at de kan blive dygtige i idrætten og herigennem skabe deres fremtidige livsprojekt. Og her er ikke mindst træneren vigtig.

www.sportsparents.com/medical/sportsrx.html
www.wlinfo.com/exercise_prescriptions_for_child.htm
www.wlinfo.com/frequent.htm#10. My son is 10 years old. Is he too young to begin lifting weights?
www.oaktrees.org/fitness/kidsNweights.html
home.swipnet.se/~w-61730/barn.html

Antiexemplet för hur hårt barn/ungdomar ska drivas kan ju vara Richard Sandrak:

SportsJones: Former NFL lineman Pat Toomay wrestles with three demons - Lombardi, Landry, and his dad:

Strange, I come to think about Richard Sandrak when reading the below passage. I wonder why... NOT!

"I was around 9 or 10, I guess, when my dad started the exercise sessions, in conjunction with our first sojourns into organized sports. Weights. Calisthenics. Regularly, whether my brother and I wanted to or not. The rationale was always present - "My dad never worked with me. Someday you'll thank me for this."

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag skulle vilja veta lite fördelar och nackdelar med Efedrin.

A: Hej Ricky, jag listar några webbplatser - dels för och dels emot.

http://www.ephedrafacts.com/
http://ephedrainjury.com/
Riksidrottsförbundet
NetDoktor
Riksidrottsförbundet

/Magnus


Q: Hejsan! Finns det kvar några viktplattor i silver som man kan hänga i en kedja? Kan man köpa såna?

Vad är erat tips för leder som knackar när man gör vissa rörelser. Vill veta mera om något ämne som gör lederna mjuka och smidiga. Tipsa även om grymma magövningar som gör så att man har sexpack till sommaren. Tack på förhand/ Trogen B&K läsare.

A: Viktplattor finns. Marknadsservice, 08-87 04 66, säljer dem åt oss. Alternativt kan du ge bort en prenumeration, så får du ett av silversmyckena på vår hemsida som present.

Gör dina knackande leder inte ont så kan du leva vidare med det. Vissa har detta fenomen, andra har det inte.

Glucosamin, finns hos de flesta hälsokosthandlare och är ett ämne som ska göra lederna mindre "slitningsbenägna". Fråga gärna i vårt forum för andras tips mot knackande leder och ledproblem.

Vad det gäller sexpacket är det diet som gäller. Se denna artikel för en översikt över dieter.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hur skall jag gå tillväga om jag skulle vilja vara med och kvala till Sveriges starkaste man ? finns det vissa regler som jag måste uppfylla?? Var går det tävlingar någonstans i Sverige? Hoppas att ni svarar. Tack på förhand! Marcus

A: Hej Marcus - ta en titt på förra årets tävlingsplan från Kraft-poolen, som sköter större delen av de tävlingar som kan anses som kval. Alternativt kan deltagarna i SSM vara utvalda (och inte kvalade), men det är jag inte riktigt säker på...

Tävlingsplanerna för år 2001 kommer snart att vara online. Magnus Samuelssons hemsida har lite information den med.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hejsan jag skulle vilja "hyra" Johan Oldenmark som en PT, har ni någon addr eller mail man skulle kunna få. För att kunna ta kontakt med honom. MvH Sebastian

A: Det finns nog inget sätt att ta direktkontakt med Johan för att arrangera PT-sessioner, men nedan finner du några vägar att ta kontakt med andra omkring honom:

Johan Oldenmark - föreläsare, tränare, gladiator
www.gladiatorerna.nu
Twinlab arrangerar seminarier, 08-89 05 00

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag skulle vilja se fler reportage om amatörer. Jag ska börja tävla i Athletic Fitness nångång i framtiden hade jag tänkt mig. Rookie westin tränar på Iksu och hjälper mig ibland. Ett reportage om han tror jag skulle locka fler till denna sport han är inte så stor och det är lätt för en vanlig person som tränar att se att man behöver inte vara så stor för att tävla. Han ska anordna en tävling här på IKSU den 10 mars så då hade jag tänkt prova på, det är synd att alla tävlingar har flyttats till Malmö nu, dit orkar man ju inte resa och göra bort sig.

A: Hej! Tack för din insändare/önskan - skickar den vidare till tidningens ansvariga.

Realistiska förväntningar och krav för att ställa upp och tävla är viktigt - vilket kanske kan kännas tungt om man läser om juniorbodybuilders som tränar med över 200 kg i marklyft och liknande fenomen. Vad som kanske behöver upprepas oftare är att man tävlar mot sig själv - för att förbättra sina resultat. Alla kan inte kliva in på en tävling och vinna det första de gör.

Om du kliver in på en Athletic Fitness-tävling med dagens regler så väger ju faktiskt symmetrironden in mer på slutresultaten än det sammanlagda styrkeresultatet. So what om du bombar i dips eller chins...

Dessutom kör en hel del tävlingar roddmaskin istället för chins och dips.

Pröva på på Rookies tävling, Athletic Umeå 2001, så du får en känsla för dina starka respektive svaga sidor - sedan är det dags för nästa tävling - förbättrar du dina resultat från den förra tävlingen så har du segrat över dig själv.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Ekdisten - kort fråga, är det ett tillskott värt pengarna (funkar det överhuvudtaget?) Har hört mycket blandat. Ett viss svensk tillverkare höjer detta till skyarna (oj vad konstigt?=))

A: Du får faktiskt fråga om erfarenheten i verkliga livet med detta supplement på vårt diskussionsforum, själv har jag inte hört något om det eller kan hitta något på Internet förutom tillverkarens hemsida. Jag listar vad jag kunde hitta:

Söker man på ekdisten eller ecdysten på den medicinska databasen PubMed så hittas sju (7) dokument... (tribulus terrestris samt androstenedione ger 57 respektive 7481 träffar).

PubMed:
A new class of anabolic substances includes different saponins, originated from Leuzea rhaponticum sp. The effect of these substances on the human body was studied by caliperometric measurements of body folds. All tested substances taken orally for three weeks diminished fat content under conditions of daily aerobic-anaerobic training. Ekdisten and Prime Plus (combination of ekdisten and pure protein) elevated the muscle mass. The same effect of leventon was less pronounced. We showed that all substances studied elevated the magnitude of "total work", estimated per 1 kg of body weight. Ekdisten and Prime Plus again appeared to be most efficient. The prospects of using the saponins in sport medicine are discussed.

Svårt att hitta någon som använder det internationellt - ingen vidare fart på diskussionen på misc.fitness.weights i alla fall:

En höjdhoppare blev stoppad temporärt i OS för att han förde in Ekdisten.

Eiselts hemsida om Retibol:

F: Många kosttillskott är bara ’upphausad’ reklam där man överdriver om allt från kvalitet till effekt. Hur är det med RETIBOL?
S: Retibol är äkta. Vi har aldrig använt oss av överdriven reklam eftersom forskningen och användandet av Retibol talar sitt eget språk. Retibol är förmodligen det mest kraftfullt anabola kosttillskott som finns, och har en säkerhet som är oöverträffad av något annat tillskott. Sportkosttillskott som Tribulus och androstenedion är grundad på endast ett fåtal studier, många av dessa har ingenting att göra med träning. Som en kontrast, den aktiva substansen i RETIBOL har behandlats i över 50 vetenskapliga artiklar och i ännu fler studier. Vi vet ingen annan naturlig anabol substans som har en sådan vetenskaplig historia.

Supplement Infomercials:

Of course Atletika makes and sells Retibol which is a extract from the Leuzea plants in Russia and Hungary and Ekdisten which is an extract from a Pfaffia plant from Brazil. Where are you finding all of the supportive research on the actions of these plants? Most of what I have found centers around prevention of disease and cancer. There are not very many people, outside of Atletika, that can even say what these products do. In my opinion, are you not promoting products that have had literaly no research or generally unimpressive research done on them? Show me a study that substantially backs your claims.

Atletikas hemsida om Retibol - listar en mängd referenser.

misc.fitness.weights FAQ: Supplements:

Supplements are just that, supplements. Before even considering the use of supplements you should ask yourself if you're doing everything you can to make progress in you workouts. Are your weight workouts intense? Is it possible that you are overtraining? Are you regularly performing aerobic exercise to aid in the fat burning process? Is your diet the best it can be? If you haven't answered these questions, you probably have more fundamental problems than whether or not some supplement will aid your muscle gains or fat loss.

Some supplements can be beneficial. Some are quite toxic. Many are promoted by the companies who make them because of the quantity of money that can be made. Many supplements have absolutely no value other than the money they make for those who produce it.

Beware of all claims. Those that sound too good to be true, usually are. Almost all of the supplements below do have some scientific studies behind them. So, there will usually be some small grain of truth in an advertising claim. However, upon reading the study, it is rare that the advertising claims are actually supported. The producers of supplements will often make leaps of faith (extrapolating rodent data to humans, increases in growth hormone are often equated with increased muscle without substantiating evidence) that no scientist would ever make.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Exakt vad är kolsyra och hur påverkar det kroppen och min träning? Extremt tacksam för svar, Ola

A: Jag hade själv inga data på träning och kolsyra - så jag använde mig av metoderna jag listat på min guide för att hitta svar - och fann i korthet att kolsyra inte verkar påverka träningen/din kropp i större utsträckning:

Engelsk basförklaring över kolsyra:

Vad kolsyra gör för drycker:

It is the carbon dioxide, the well known odorless and colorless gas, which we exhale and the plants use for their breath. The carbonated soft drinks intensify the results of the flavoring substances contained in soft drinks and have a more intense sense of quenching one’s thirst.

Kan läsk vara farligt?

Jag har hört att kolsyra kan påverka skelettet. Stämmer det? Vad är det i kolsyran som är farligt? Kvarstår en eventuell negativ verkan om man skulle dricka avslagen läsk?
 
Ja, läskedrycker kan påverka benkvaliteten. Det är dock bara läsk som innehåller fosforsyra som är olämpliga (främst cola-drycker). Vi bygger upp skelettet tills vi når 30-årsåldern och därefter minskar benmassan. Denna minskning kan motverkas och eventuellt helt stoppas om man tränar och äter bra. Det gäller dock att bygga upp skelettet maximalt så att man har en god buffert till äldre dagar. Även under uppbyggnaden krävs det att man tränar och äter bra och med bra mat menas sådan som ger mycket kalcium och lite fosfor. Kalciumet bygger upp skelettet medan fosforet binder upp kalciumet och därmed motverkar dess effekter. Även koffeinet i cola-drycker tycks påverka kalciumbalansen negativt. Man har inte funnit bevis för att kolsyran i sig påverkar skelettet så det spelar ingen roll om man låter läsken slå av sig innan man dricker den. Vill du dricka läsk bör du hålla dig till annan läsk än cola-läsk.

Ytterligare en artikel som håller med ovanstående:

Astronauter fick inte dricka öl (eller andra kolsyrade drycker) i rymden, för rapningar baseras till större delen på gravitation för att fungera samt att öltunnor inte fungerar så bra i rymden - allt flyter omkring. Nu har man löst detta stora problem...

Att dricka kolsyrade drycker som vätskeersättning vid träning kan leda till att du inte får i dig lika mycket vätska:

"People exercised for 30 minutes, then researchers gave them either water, fruit juice, or carbonated water. Those drinking carbonated water drank far less actual liquid than those getting plain water or fruit juice. The gas in the carbonation seems to fill people up, which means they were getting less liquid into their systems. So while carbonation may be refreshing, when it comes to exercise, plain old water may be best."

Kolsyrade drycker tillför kroppen ofta tomma kalorier - energi utan näring:

Carbonated soft drinks account for more than 27 percent of Americans' beverage consumption.

Carbonated drinks are the single biggest source of refined sugars in the American diet.11 According to dietary surveys,12 soda pop provides the average American with seven teaspoons of sugar per day, out of a total of 20 teaspoons. Teenage boys get 44% of their 34 teaspoons of sugar a day from soft drinks. Teenage girls get 40% of their 24 teaspoons of sugar from soft drinks. Because some people drink little soda pop, the percentage of sugar provided by pop is higher among actual drinkers.

Coca-cola as a sports drink?

There was only one small negative associated with carbonation; the carbonated, 10-per-cent-carbohydrate solution did empty from the athletes' stomachs slightly more slowly than the non-carbonated, zero-carbohydrate drink (however, the carbonated, zero-carbohydrate beverage did not slow things down, indicating that carbonation per se is not a severe inhibitor of gastric emptying and thus absorption).

The positive news was that the carbonated beverages felt just as comfortable in the athletes' guts as the non-carbonated ones throughout the rugged, two-hour exercise periods. The athletes did feel a greater need to eruct (belch) when using the carbonated sports drinks, but they felt quite comfortable while doing so (bear in mind that cyclists were involved in this research - runners wouldn't necessarily feel as good with bubbles in their bellies; this isn't because runners are more inhibited about eructation but merely reflects the fact that the jostling associated with running can make gaseous stomach contents feel unbearable).

One knock against carbonated beverages is that they add excessive amounts of carbon dioxide to the blood, throwing out the blood's acid-base status. However, the Washington University researchers were able to show that the cyclists' blood acidity was exactly the same when using carbonated and non-carbonated drinks (the blood easily handled the increased absorption of CO2). Some individuals have also worried that carbonated beverages might interfere with the oxygen-transport capacity of the blood, but there is little basis for this concern.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Detta är en gammal fråga som är besvarad och jag undrar om det blev någon artikel i tidningen om stretching och i så fall i vilket nummer?

A: Inte ännu. I väntan på denna artikel kan du ta en titt på följande webbplatser:

Stretching and Flexibility FAQ - Everything you never wanted to know - resursen nummer ett. Fler webbplatser:

  • AllProTraining
  • Workout.com
  • Varför ska man stretcha
  • PrimaVi
  • Proprioceptive Neuromuscular Facilitation Stretching Techniques
  • 10 tips inför stretching
  • PrimaVi
  • Köpings AK
  • Marathon.se
  • Stretching tillhörde 1900-talet
  • Vulkan.se - Getting better guide
  • Stretching.com
  • Stretching Exercises
  • How to work with your Stretch reflex
  • Dr. Stephen M. Pribut's Sport Pages
  • About Walking - Stretching
  • Stretching - An overview
  • About Martial Arts - Streching
  • Stretching at Your Computer or Desk
  • Thomas Kurz's column on training and stretching
  • Stretching and Flexibility

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]

Sidan skapad 2001-01-13 | Senast uppdaterad 2001-01-28 av