B&K - Frågespalter - Vecka 01 2001
Veckans frågor

Kan jag prenumerera med kreditkort?
Information om norska tävlingar?
B&K:s gamla logotyp
Pumping Iron kommer snart?
Fredrik Age som Personlig Tränare
Uppförstorning av bilder på tävlande?
Hur får jag träningsvärk igen?
Är armhävningar muskelbyggande?
Jag vill ha starkare handstärkare!
Är jag stark nog i bänkpress?
Tillförlitlig kosttillskottsinformation?
Mer information om tävla i bänkpress
B&K-prenumeration sen, vad göra?
Mer information om ZMA
Axelskada, vad göra?
Varför länkar ni till Svensk Idrott?
Förekommer sponsring på amatörnivå
Hur blir jag fitnessmodell?
How do I measure myself?
Vill ha poster med Emma Melin!
Hur blir jag smidigare i knäböj?
Måste jag alltid träna tungt?

Öppna länkar i nya fönster

Det du behöver hjälp med (träning/diet/kost/etc) finns med största sannolikhet beskrivet i en av våra böcker. Vänd dig till dem för att få mycket mer detaljerad och grundlig information än vad som rimligtvis kan besvaras per e-post.

Du kommer inte att få inte långa svar på hur du ska göra för att komma igång med din träning/börja dieta eller utvärderingar av ditt träningsupplägg - behöver du sådan hjälp, beställ konsultation av en Personlig Tränare (eller ställ din fråga i ett diskussionsforum).

Sök på B&K:s webbplats
 

Om du inte får svar per e-post inom två dagar - pröva att leta upp svaret på din fråga själv via gymråttans guide: hjälp till självhjälp.

Fråga på...

Ställa din fråga i B&K:s forum - eller något av de forum vi länkar till.

Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Måndagen den 1 till söndagen den 7 januari

Q: Jeg har to spørsmål:
1) Kan jeg bestille ett års abonnement gjennom en vanlig e-mail?
2) Kan jeg betale dette abonnementet med kreditkort?

Med vennlig hilsen, Stig-Rune

A: Titel Data, : 
1. Du kan maila hit om du vill ha en helårsprenumeration (455:-).
2. Man kan inte betala med kort, ni får en postgiroavi hemsänd. Ni kan sända en check utställd på en Svensk bank annars.


Q: Lurer på kor ein finner informasjon om norske masterskape i bodybuilding og når det skall være?

A: Hej Vegard! Enligt presspytt av Nanna Bjone så ska man vända sig till - Konkurranseresultater og info om kommende stevner i Norges kroppsbygger- og fitnessforbund.

Med vänlig hälsning, Magnus

PS. Visst hade en hemsida med denna info suttit bra? DS.


Q: HALLOJ!! ÄR PÅ JAKT EFTER ER GAMLA LOGGA SOM FÖRSVANN 87-88 NÅGONGÅNG. SKULLE NI VILJA SKICKA DEN TILL MEJ? MVH PETER 

A: Vår AD svarar:

En klämd ONYX, var det nog. /Seth

Om det säger dig något eller inte vet jag ej :-)

/Magnus


Q: Jag har försökt att få tag på Arnolds film Pumping Iron ett tag nu men den verkar så svår att få tag på =( Om man väl hittar den så finns den bara på USA versonen av VHS NTSC och inte Europes PAL verson! Jag skulle verkligen uppskatta ifall du skulle kunna ta reda på var man kan få tag på filmen. Tack på förhand // Basse

PS. Tack för en bra tidning D.S

A: Hej Sebastian! Enligt intervju i Muscle&Fitness för inte så länge sedan så planerar Arnold att ge ut Pumping Iron på nytt i vår, på tv-kanalen HBO i en serie om tre delar:

Del 1: Pumping Iron
Del 2: Bortklippta scener till ovanstående
Del 3: Dagens bodybuildingscen

Vi kommer nog inte att kunna missa då det kommer - TheArnoldFan håller ett öga på alla Arnold-relaterade områden. Den som väntar på något gott... Pumping Iron ska enligt Arnold också komma ut på DVD "någongång i framtiden".

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jo, det är så att jag har varit inne på Er hemsida och fann där Fredik Age som Personlig Tränare. Det jag undrar är om han kollar sidan och om det fortfarande gäller det som står? Annars är hemsidan helt suverän!

A: Fredrik Age har slutat med den tjänsten för ett tag sedan och det var mitt fel som inte plockade bort länken. Nu är den borta.

Tack för berömmet! Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Tjena Magnus, Killarna på gymmet där jag tränar är intresserade av bilder på sina tävlande i Luciapokalen för uppförstoring och hänga i gymet. Vet du vart de kan vända sig? Tips mottages tacksamt! /Jocke

A: Om det är digitala bilder på webben - så kan de kontakta mig eller Rickard Nilsson ( eller gå till Citygymets hemsida och maila webmastern).

Om det är bilder i tidningen (som kommer i nummer 2/2001) så blir det den fotograf vars namn som står i tidningen.

/Magnus


Q: Jag har tränat i snart 3-4 månader. I början när jag tränade kom jag alltid hem med en sån j..vla träningsvärk ..men jag får ju inte det längre,,.,. hur mycket jag än tränar och sliter med vikterna.../snälla kan ni komma med några förslag//////Pinnen

A: Hej! Vill du ha förklaring till varför du inte får träningsvärk längre eller är det så att du vill ha hjälp att få träningsvärk igen?

Alternativ 2:

  • Pröva en ny övning som du inte utfört förut. Exempelvis Utfall.
  • Pröva att ändra om ordningen i ditt träningsprogram.
    Muskelgrupper: Vader först, bröst sist.
    Övningar: Hantelpress först, bänkpress sist.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Alla vet ju att man inte ska träna samma muskelgrupp två dagar i rad men hur är det med armhävningar hämmas bröstmuskulaturen om man gör det varje kväll säg 100st.
MVH Simon

A: Hur många armhävning orkar du med per set? Om du är vältränad kan det väl bli en 25-40 st eller fler. Är det så många är det ju inte precis grovlek som åstadkoms, snarare blir du bra på att göra armhävningar.

Vill du bli duktig på armhävningar så är det helt ok. Är det volymökning du är ute efter så är det inte armhävningar det första valet.

/Magnus


Q: Hej! Jag har köpt handstärkaren ifrån skip-sport men jag tycker att den är för mjuk. Och jag såg eran artikel om att ni hade en handgripper nummer 3. Vet vart jag kan få tag på hårdare handstärkare? MVH Glenn

A: Captains of Crush är de bästa som ser ut som Handgrippers (sedan finns det ju andra verktyg för att stärka grepp- och underarmsstyrka med...)

De finns att köpa från IronMind eller Crain's Muscle World:

"For those of you who wish to order Captains of Crush grippers or other IronMind paraphernalia (since the online store at IronMind isn't ready yet) Crain's Muscle World have them available online.

For 22 years Crain's Muscle World, Ltd. has been supplying the needs of powerlifters, bodybuilders and strength athletes around the world.
We provide the highest quality products for all of your nutritional needs. We also sell the finest equipment available, and provide unlimited resources, from the foremost authorities on strength and fitness."

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag är en kille på 24 år som tävlar i bänkpress...Jag har gjort 180 kg med fötterna i luften, smalt grepp...är det bra??? Jag vägde då 80 kg... Mvh...//En bänkpressare...

Bra nog att vara klubbrekord i den styrkelyftsklubb du tävlar för, eventuellt distriktsrekord. Men fötterna i luften låter ju inte som en bänkpress

/Magnus


Q: var kan man få säker information om produkterna, som t ex Gymgrossisten säljer Keto, den ultimata ersättaren till DHEA? Ni skrev att androstenedione inte har någon effekt. Vem lägger ut sådan information och var kan man hitta sådant? Tack för all hjälp

A: "Säker information" är de venskapliga studier som oftast är mycket försiktiga att dra slutsatser av resultaten. Kostillskottstillverkare/försäljare har en tendens att dra de mest positiva slutsatserna från sådana studier så att det verkar som deras kosttillskott har närmast magiska effekter.

Medicinska studier och vetenskapliga undersökningar finns att läsa från bland annat:

PubMed (sök på Andro, DHEA osv)
Andra medicinska databaser

Du kan även fråga tillverkaren eller kosttillskottförsäljaren som bör kunna hjälpa dig till de studier som understödjer deras påståenden.

För mer information om hur du söker rätt på den information du behöver, se min guide, Hjälp till självhjälp.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: I senaste B&K svarar Emma Melin att man är junior tills man är 21. Gäller det även i SM i bänkpress? Om inte vad gäller där? Hur anmäler man sig till nästa omgång? Vilka resultat bör man ha för att överhuvudet taget ha där att göra som 21-åring på 95 kilo?

Ps. Jaga gärna lite mer på Strongmansammanhang. Magnus Ver Magnusson verkar vara sugen på en ny omgång. Ds.

A: Bänkpress = Styrkelyftsgren, då är det Svenska Styrkelyftsförbundet/styrkelyftsavdelning där du bor du ska kontakta för mer info.

Åldersbestämmelser:
Herrar seniorer från det år lyftaren fyller 14 år och uppåt
junior från det år lyftaren fyller 14 år t.o.m. det år han fyller 23 år
ungdom från det år lyftaren fyller 14 år t.o.m. det år han fyller 19 år

Du kan kanske dra ned kroppsvikten inför tävling till under 90 kg, annars är det -100 du tävlar i. I seniorklassen blir det väl en god bit över 200 kilo för att komma på prispallen.
www.svenskidrott.se/powerlifting/Tavling/rek1000.htm

Först måste du dock kvala till detta SM - ta kontakt med förbund i din närhet.

/Magnus


Q: Hej B&K! Först vill jag tacka för en utomordentligt bra och intressant tidning.

I december månad satt jag hemma och väntade på att B&K skulle trilla ner i brevlådan den datum som det stod i novembernummret. Men det kom ingen B&K, så i tron om att min halvårsprenumerering gått ut gick jag trumpet ner till affären för att se om jag kunde få fatt på tidningen där. Så för att stilla min hunger efter inspiration så köpte jag den på stubinen. Nästa dag rasslar det till i min brevlåda och se, men ligger inte det en B&K tidning där.

Är det inte meningen att vi prenumeranter skall ha förmånen att få hem tidningen i brevlådan före affären ställer ut den på hyllorna. Tacksam för ett svar.

A: Hej Martin! Vi ber om ursäkt, prenumeranterna ska ha tidningen först. Såklart. Helst en vecka innan tidningen finns i kiosk.

Decembernumret blev försenat på flera håll i landet genom en miss på det företag som distribuerar tidningarna till prenumeranter.

I det fall du tror att din tidning är försenad eller försvunnen i posten så finns uppdaterad information att få från Titel Data, 08-617 23 40, som också skickar ut extra tidningar till de som saknar sitt exemplar.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag har läst lite om tillskottet ZMA och jag undrar om det verkligen höjer testonivåerna samt om förhöjda nivåer isåfall har någon positiv effekt på personer som vill bygga muskler? Tack på förhand //Rikard

A: Hej Rikard! Nummer 2/2001 har, om jag inte missminner mig, en frågespaltssida om just ZMA. Håll ut, i slutet på januari har du svaret. Annars kan du använda min sökhjälp för att hitta svaret på Internet, redan idag.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: För cirka ett år sedan slog jag i min axel ganska ordentligt under en hockeymatch. Sedan dess har jag då och då kännt av skadan och vissa gånger haft problem när jag tränat. Det känns som om den "glappar" på något vis. För en vecka sedan slog jag i samma axel igen, och samma sak hände, nämligen att det känns som om den hoppar ur led och sedan gör det ont och jag har svårt att lyfta armen i cirka 1-2veckor. Detta har hänt cirka 3-4ggr efter första gången, och jag har aldrig haft problem med det före första skadan. Så nu undrar jag om jag bör undvika att träna helt eller om jag ska träna axlar speciellt för att få det att bli bättre? Isåfall; hur ska jag träna?

Tack på förhand. //Rikard

A: Skulle du välja att få din bil (om du har någon) reparerad per e-post? Din kropp är något mer värdefull än ett eventuellt motorfordon. Du säger själv att du är skadad, men de gånger det blossar upp verkar gå över snabbt - vilket kan bero på att du är ung(?) - som tur är.

Ta dig till en specialist på idrottsskador som fastställer exakt vad du har råkat ut för ("glappar" är liksom lite ospecifikt). Denne specialist kan, när problemet väl är fastställt, kan sedan ge råd om hur du bör göra för att komma igång med träningen igen.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hej! Varför har ni en länk till Svensk idrotts sport på tv när dom inte anser att Sveriges starkaste man är sport o inte har det i tablån?

A: De lyckas åtminstone visa hela Eurosports tablå, och om Eurosport visar strongman så finns det med där... Kanske det skulle löna sig att puffa på Svensk Idrott om just detta, vad tror du?


Q: Hej B&K! Jag sysslar med fitnessträning på amatörnivå, och undrar hur man skaffar en sponsor - förkommer det överhuvudtaget "spons" på amatörnivå?

A: Sponsorer borde väl i så fall vara de som kan ställa upp med det som specifikt kostar pengar för de som tränar. Kosttillskott, kläder, mat...

Ta kontakt med kosttillskottstillverkare, kosttillskottsförsäljare, sporthandlare etc...

De som ger dig saker vill så klart ha en motprestation, exvis använda ditt namn/bild i annons för att kunna sälja mer. Utan att du är ett känt ansikte (alltså tävlar eller syns i media för övrigt) kan det bli svårt att få ihop den ekvationen.


Q: Hur blir man en fitnessmodell, utan att för den skull ställa upp i fitnesstävlingar? Bifogar ett par bilder av mig själv, kom gärna med kommentarer; hur är min symmetri? Själv tycker jag att mina armar behöver lite extra volym och hårdhet, vad säger Ni?

A: Tja, att skicka sina bilder (visa sin portfolio) till fotografer är en bra början. www.modellportalen.com är ett av många ställen online som lägger ut bilder på de som ännu inte "kommit igång" med modellandet.

Sök gärna efter svenska sidor som ställer ut modeller samt svenska modellers sidor som kanske berättar hur man går till väga.

För att få en rättvis bedömning behövs bättre bilder. Är det fitnessmodell du satsar på är måhända magrutorna (och ett sportigt utseende) vad som krävs, så några procent lägre underhudsfett räcker gott och väl med den volym du har idag.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: What is the method used in DETAIL to take measurements of various parts of the body for bodybuilding comparisons between individuals ? e.g. Arms, when should you measure them, after working out? 48 hours after working out? Are the arm muscles tensed when measuring or relaxed? And applying this to other parts of the body too. I've found it hard to compare my progress with others without knowing how to take proper measurements. Thanks if you can help.

A: The quick and dirty answer is that you don't compare your progress to other, but to yourself! Online everyone has a 22" arm and a 500+ lbs bench.

Use the tape on yourself on the same time of day, under the same circumstances, on a weekly, biweekly or monthly schedule. If you are increasing your measurements - all is well.

/Magnus

PS. Ask all further questions on bodybuilding in misc.fitness.weights where you reach "millions" of more or less experienced readers, multiplying the probability for an answer plus the likelyhood of more varied answers.


Q: Är det inte dax för ett mittuppslag med fröken Melin snart? Jag behöver definetivt något att smycka den gråa gym-väggen med, och något som hjälper mig att härda ut under dessa mörka månader. Emma skulle vara perfekt.

Annars har jag köpt Er tidning sedan mitten av åttiotalet och jag tycker att den blir bara bättre och bättre. Mvh Peter

A: Tack för förslaget Peter! Det är ju en hård tävlingssäsong 2001 som ligger framför fröken Melin, så chansen är nog stor att det blir en eller flera fotningar med damen i fråga.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hej! Jag undrar om det finns några bra övningar för att träna flexibilitet så att man slipper böja för mycket på ryggen när man kör benböj. MVH Erik

A: Supertraining: Squats and Heel Blocks by Mel C. Siff: 29 december

www.egroups.com/group/Supertraining
www.egroups.com/message/Supertraining/4147

Som alltid när det gäller Mel C Siff välskrivet med gedigna råd baserade på erfarenhet. Här får du råd om hur du ökar djupet på dina knäböj (alltså blir mindre stel om du ramlar framåt...).

Du behöver bli medlem på listan Supertraining för att läsa meddelandet, men det är det värt.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: hej, vill fråga er eftersom ja alltid fått bra respons av er. Jag har hört att man bara ska köra tunga basövningar ja i alla fall tungt såsom 8-10 reps per set. Jag kan mycket fast gud vet inte allt om styrketräning - så allt detta med variera övningar bla bla vet jag och gör även på det viset.

Men ja undrar om inte olika kroppar kan svara olika på olika tränings sätt, typ som att min kropp kanske borde köras med fler reps träning. Å därigenom kunna växa snabbare än att köra tungt? för att jag känner att man får mycket bättre pump känlsa av flera reps, fast ja vet inte - snälla ge mig råd. allt ja vill är att gå upp till 100 kilo muskler deffad, så att man kanske kan börja tävla!!

Linement till axel ledbands inflammation är det bra? tar det jätte lång tid fär det att läka. ser jätte mycket e fram e mot ett svar/ mvh kenny

A: Gör som Johan Oldenmark brukar rekommendera: "Kör som det känns bäst". Det kanske är dags att ändra från tung basträning till lättare teknikträning under ett tag för att "hjärnan" börjar tröttna på att göra samma sak hela tiden.

En artikel om periodisering under ett år
En artikel om att känna efter istället för att bara använda ett program man läst
En artikel om att inte träna tungt jämt utan göra det under kortare perioder

Vad det gäller din axel får jag hänvisa dig till någon kunnig på området som kan för det första konstatera om det är ledbandsinflammation, samt rekommendera lämplig rehabilitering. Således, ta kontakt med sjukgymnast eller liknande.

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]

Sidan skapad 2001-01-13 | Senast uppdaterad 2001-01-29 av