B&K - Frågespalter - Vecka 52 2000
Veckans frågor

Håller Ehrling Wahlgren fortfarande på?
Varför skriver B&K om Fitness!?
Hjälp mig med ett bra schema!
Hur lång tid innan man kan tävla?
Vilka moment ingår i tävlingarna?
Hur mår tjejer med lågt kroppsfett?
Hur blir man tävlingsbrun?
Vilken brunkräm är bäst?
du var den idiotaste rådgivare i världen!
Videofilmer om bodybuilding, var?
Tidningen är sen!
Hur göra adressändring online?
Hur blir man av med svankrygg?
Hur länge är man nybörjare?
Hur kan filmstjärnor träna upp sig så snabbt?

Öppna länkar i nya fönster

Det du behöver hjälp med (träning/diet/kost/etc) finns med största sannolikhet beskrivet i en av våra böcker. Vänd dig till dem för att få mycket mer detaljerad och grundlig information än vad som rimligtvis kan besvaras per e-post.

Du kommer inte att få inte långa svar på hur du ska göra för att komma igång med din träning/börja dieta eller utvärderingar av ditt träningsupplägg - behöver du sådan hjälp, beställ konsultation av en Personlig Tränare (eller ställ din fråga i ett diskussionsforum).

Sök på B&K:s webbplats
 

Om du inte får svar per e-post inom två dagar - pröva att leta upp svaret på din fråga själv via gymråttans guide: hjälp till självhjälp.

Fråga på...

Ställa din fråga i B&K:s forum - eller något av de forum vi länkar till.

Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Måndagen den 25 till söndagen den 31 december

Q: Jag höll på med kroppsbyggning på 70-talet och jag undrar därför om du känner till om Erling Wahlgren fortfarande håller på med kroppsbyggning. I slutet på 70-talet och början på 80-talet så hade han en firma som gick under namnet EW International. Tack på förhand!

A: Hej! Ehrling var inbjuden till Legendernas Afton, en middag på Restaurang Heaven efter B&K Classic Body Show, runt 70 legender inom svensk kraftsport hade tagit sig dit. I alla fall, Ehrling blev intervjuad samt sjöng en sång om svensk kraftsport (skriven av honom själv). Jag tror att hans ord om hans träning idag gick såhär: "Jag brukar veva ned rutan i bilen och ta ett par djupa andetag, mycket nyttigt för lungorna."

Jag tror inte han tränar till vardags, men med Ehrling är det svårt att säga :-) Med vänlig hälsning, Magnus

PS. Vi har Ehrlings sång på band och det ska digitaliseras och läggas ut på http://bk-sportsmag.se/multimedia/ vad tiden lider. DS.


Q: Hejsan jag funderar om jag skall börja prenumerara på eran tidning. Har köp några lösnummer men blev inte specillt glad när jag såg att de inehöll text om fitnes. Jag menar B står väll för bodybuilding och k för kraftsport. Vad har fittnes med detta att göra?

Sen tycker jag att tidningen borde inehålla mer träningstips. Annars tycker jag att tidningen är helt okej. Maila mej och skriv om vad ni tycker om det här.

A: B&K skriver om fitnesstävlingar/träning därför att det inte finns någon annan tidning som skriver om dessa. Vi skriver om eliten av de som tränar på gym. Athletic Fitness-tävlande har funktionell styrka - de kan köra 20-30 chins och 40+ dips (tävlingsstrikt) och springa en tuff hinderbana... Många av de som läser B&K är intresserade av denna funktionella styrka och av att skaffa sig en sådan kropp.

B&K har alltid skrivit om de som tränar hårt på gym. Oavsett vilken sport de har valt att hålla på med.

På SM (Bodybuilding/Fitness/Athletic Fitness) i våras var den största line-upen den med herrar -180 cm. Jag tror inte det har stått 40+ killar på en SM line-up i bodybuilding på mycket länge. Fitness är snart lika stort som bodybuilding i antalet tävlande.

I varje nummer har vi en/flera profiler som ger sina bästa träningstips, artiklar om träning, övningsutföranden, stretching, diet, kosttillskott, svar på insändarfrågor om träning, etc. Dessutom har vi flertalet böcker samt videofilmer smockfulla med träningstips till salu.

Mer specifikt menar du med mer träningstips...? Ge gärna exempel. Vad vill du läsa mer om?

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag en kis på 17 år som bara tränat i ca 6-7 månader, och jag tycks inte kunna hitta nåt bra chema och undrar nu om ni inte skulle kunna sätta in några rutinerade cheman...

A: Här är några webbplatser med mer information och exempel på scheman som fungerar för vanliga personer:

  • http://www.motionsbolaget.com/
  • http://www.users.qwest.net/~sblmgtrmsl/
  • http://w1.470.telia.com/~u47016253/

Q: Hej! Jag skriver mitt specialarbete på gymnasiet om bodybuilding. Mycket fakta har jag fått ifrån böcker och tidningar, men då dessa är skrivna för folk som redan håller på och tävlar är det svårt för utomstående att få klarhet i vissa frågor. Jag hoppas kunna få svar på följande:

Hur lång tid tar det innan man kan börja tävla i bodybuilding respektive fitness om man sköter träningen och kosten rätt?

A: Det beror naturligtvis på utgångspunkten. En tidigare aktiv hockeyspelare har troligtvis lättare att ta sig i tävlingsform än en kille som inte har tränat någon idrott alls förut.

Men man kan ju ställa upp utan att ha tränat bodybuilding eller fitness med inriktning på att tävla, det finns många exempel på personer som gjort detta. De placerar sig naturligtvis inte bra, men de har ju tävlat...

Är man extremt talangfylld kroppsbyggare med rätta linjer, låg naturlig fettprocent, rätt gener osv kan man ställa upp och göra mycket bra ifrån sig på ett par månaders träning. Det finns exempel på detta med.

Sedan finns det de som aldrig tävlar pga de saknar motivationen - detta trots att de kan ha överlägsen fysik.


Q: Vilka moment ingår i tävlingsgrenarna bodybuilding/fitness/atheletic fitness?

A: Regler Fitness:

3.4 Round 1 - Bikini Round
3.5 Round 2 - Fitness Routine Round
3.6 Round 3 - Physical Fitness Round (Optional)

Regler bodybuilding:

Förbedömning
Finaler

Svenska Regler Fitness


Q: Jag vet att tjejer behöver minst 18% kroppsfett för att kroppen ska fungera som den ska med mens mm. Hur mår då egentligen de bodybuildartjejer som har kanske mindre än 10% kroppsfett?

A: Värt att minnas är att tävlande bodybuilders behåller sin toppform under en mycket kort period. Offseason så är de flesta tävlande tjejer normalmulliga och har en lagom procent kroppsfett och därmed väl fungerande kroppsfunktioner.

Inför tävling är det ett onormalt tillstånd, men det är ju inte unikt för tävlande inom bodybuilding. Här ett frågesvar från Gunilla Söderberg, en av våra mest meriterade dambyggare:

Farligt med för lite underhudsfett?
Jag undrar om det är vanligt att styrketränande tjejer "tappar' sin menstruation. Själv tränar jag seriöst och har under en period provdeffat för att få mer synbara resultat. Jag mår verkligen toppen, men misstänker att jag, p g a min numer lägre procentsats underhudsfett, har förlorat mensen (jag är inte med barn). Kan det vara skadligt? Det borde ju rimligen vara en ganska vanlig effekt för många hårt tränande bodybuilders, speciellt de som är i tävlingsform. Vad tror du? Hälsningar Anti-Lingonvecka

Det är vanligt att idrottstjejer under vissa perioder tappar mensen. Det beror både på den hårda träningen och för vissa även på den låga fettprocenten. Har du lite underhudsfett ställer kroppen in sig på svält och är inte 'intresserad" att ta hand om ett barn. Man kan se på hårt drabbade anorektiker att de till och med blir alldeles ludna för att inte frysa under den hårda "svältperioden". Det är främst när du fortfarande går ner i vikt som mensen försvinner när du väl sedan stannat på en viktnivå brukar den komma tillbaka.

Om du inte har mens innebär det att du inte har någon ägglossning, alltså kan du inte bli med barn. Det som kan hända om du inte har någon menstruation under lång tid är att du kan bli oförmögen att få barn. Oftast kan man dock gå till doktorn och sätta igång funktionerna, men risken finns att det kan bli bestående. Det finns tjejer som efter flera år fått tillbaka mensen, men eftersom det inte finns några garantier måste varje tjej, som längre fram vill ha barn, tänka sig för. Hoppas att du i och med detta fått svar på din fråga. Gunilla Söderberg


Q: Jag skulle undra hur alla bodybuilder kan bli så jämn bruna/brun. Jag vet att dom ta på oljor men dom är ändå så bruna utan. Jag vill också bli brun. Jag har lätt för att bli brun i kroppen men inte i ansiktet/det viktigaste. Tack på hjälpen

A: De solar i solarium tills de är ordentligt bruna plus använder brunkrämer av olika slag, ofta i flera omgångar under flera dagar applicerade av en medhjälpare/coach för att nå alla ställen och bli jämnt bruna.

http://nps.ticz.com/bbcfaq.htm

A. Why do the competitors have a funny color to their skin?

In order for bodybuilders to show off all of their hard work, certain things need to be done. First, the bodybuilder must have a deep, deep tan color. Contest lighting is usually very bright and tends to wash out a lot of the definition a bodybuilder may have achieved if he isn’t dark enough. Getting a suntan through natural means or with the help of a tanning bed is a great start, but it isn’t going to be enough. Tanning agents, skin dyes, or bronzers must also be applied in order to achieve the depth of darkness a competitor needs to be fully appreciated on stage. That funny coloring you see is more than likely one of these products. They are applied either right before the show, or sometimes days in advance of the show in order to attain the correct hue. Each product works a little differently.

B. They always look shiny, is putting on oil required?

Oiling is not required and sometimes not allowed. However, if not restricted, applying a light coat of oil to the physique helps bring out highlights and definition on the competitor. Some contestants overdo it and look slimy, but a good sheen can really benefit the competitor.


Q: Angående brunkrämer var kan man får tag på det? Vilka är bäst? Är det sånt som gå bort bara man tar på det?

Mitt mål är att kunna vara med i en bodybuilding tävling inom 2 år. Jag tränar 4 gånger stryketräning, 2 annan idrott. Äter minst 3 gånger om dagen+ gainers fuel från twinlab. Tack! Bk är en suverän tinding som peppar en med träning till 100%

A:  B&K har Andreas Cahlings TanNow!, som du kan handla via vår Marknadsservice, 08-87 04 66. Läs mer på denna sida.

Eller så har säkert flera av annonsörerna i vår tidning också försäljning av brunkrämer. Pröva med www.budo-fitness.se  eller www.zonecapone.com och så vidare...

Alla har sin favoriter. Olika produkter ger ju olika resultat. Vissa använder indianpulver (typ ansiktspuder) över hela kroppen... Jag har inte använt någon själv så jag kan inte rekommendera något av erfarenhet, men pröva gärna med att fråga på vårt diskussionsforum.

Vissa tar ett tag och ett antal ordentliga skrubbningar innan de går bort, andra produkter försvinner på ett par duschar.

Lycka till med tävlingsplanerna! En kunnig coach eller kompis som har tävlat förut kan du lära dig att undvika misstag med inoljning/brunkräm/posering/osv. En sådan hjälp rekommenderas, kanske du känner någon på ditt gym?

Med vänliga hälsningar, Magnus


Q: Jag är en kille..o är 19 år gammal ...jag har trännat ett år ...och jag väger 64 kile ..och lyfter 85 killo... vanligt mat som jag äter räcker inte för mig ..under träning vill jag tränna mycket men jag orker inte när jag tränner 1 timma hela min kropen skakar ...jag vill er att rekomandera mig på ett bra energi .var kan jag köpa den hur ...jag har aldrig använt såna medecin men nu vill jag göra det tack . hör av er.

A: Varför inte sluta träna när din energi tar slut under träningspasset? Du har då kört slut på den inlagrade energin (glykogen) i muskler, bra jobbat!

Det är ju en indikation på att du inte har mer att ge, just då. Det är då dags att under resten av dygnet fylla på med bra mat så att du har energi till nästa träningspass.

Annars kan en kopp kaffe eller annan koffeinhaltig dryck innan träning förlänga den tid du har kraft kvar.

Med vänlig hälsning, Magnus

Q: du var den idiotaste rådgivare i världen fan ta dig med din råd

A: "When considering praise or criticism first consider the source." (Jeff Daly)

/Magnus


Q: Vart kan man få tag på bra videos om bodybuilding. Har letat efter bra leverantörer på internet men inte hittat nåt. I somras hade ni olika filmer som pris när man skulle rösta på den sexigaste fitness tjejen om inte jag minns helt fel. Var får man tag på såna filmer. Jag vore jätte tacksam för svar. Tack.

A: Hej Per! Vår marknadsservice har, förutom våra egna Effektiv Bodybuilding samt 44 B.A.S., ett par instruktionsfilmer från Milos och Milamar Sarcev, samt en video från Tommie Torvildsen (en film som liknar Dorian Yates träningsvideo). Fler filmer finns att beställa från:

Träningsspecialisten i Stockholm, 08-723 15 42
Budo & Fitness, www.budo-fitness.se
Pro Nutrition;
Fler länkar.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: En liten stilla fråga: Varför finns B&K # 1-2001 ute i butik före jag får den som prenumerant ? Har ännu inte fått den i min låda (torsdag 28-12). Konstigt. Kan tyckas vara lite bagatellartat. Det var argumentet som säljaren hade när jag blev uppringd och jag tecknade en prenumeration, att jag var garanterad en tidning samt att jag skulle få den före den kom ut i butikshyllorna. Skulle uppskatta om du tar dig tid att svara på min fråga.

Nog med ris, det finns alltid utrymme för ros också. Det är en väldigt bra hemsida Ni har. Söker man ngt om kost & träning, resultat & bilder från tävlingar, så garanterat att man hittar det. Som de säger i USA: "Keep up the Good work".

A: Hej Martin! Så ska det inte vara - men ibland kan det bli förseningar genom postgången. Vi på redaktionen fick våra tre "spionprenumerationer" i god tid före handeln. Händer det ofta att tidningen är sen?

Om tidningen inte har kommit rekommenderar jag att du surfar in på Titel Datas hemsida och beställer ett nytt exemplar, kostnadsfritt.

Man tackar för berömmet! Med vänliga hälsningar, Magnus


Q: Hallå där. Jag försökte göra en adress ändring på er eh...adress ändringssida, men det gick inte. Har jag missat att betala in i tid? Är jag struken:( Mitt prenumerantnummer: XXXXXX. Kan jag räddas ur helvetet på jorden som är att vara utan B&K?

A: Hej! Jag tror att det kan vara den "nyliga" inbetalningen plus helgerna som gjort att du temporärt inte kunde ses i registret hos Titel Data. Jag forwardar detta mail till Titel Data, så ska de ha ordning på rullorna inom kort.

I'm plenty sure you'll survive ;-) Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hej jag ha en fråga angående hur man blir av med svankrygg på bästa sätt? det förstör min fysik från profilseende så jag vill väldigt gärna göra något åt det. Snälla hjälp mig.

A: Har du någon kunnig styrketränare/coach/PT/instruktör i din närhet som kan göra en visuell uppskattning samt se vilka muskler som är stela/starka, vilka som är svaga samt vad annars som kan vara fel så bör du vända dig till denne.

Per e-post går det inte att göra annat än ge generella råd. Det är som att reparera en bilmotor över e-post - väldigt svårt...

Stärk dina svaga muskler som ger upphov till svankryggen.
Stretcha dina stela muskler som ger upphov till svankryggen.
Sluta träna dina starka muskler som ger upphov till svankryggen.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag läste just den nya B&K och läste om ett nybörjar program och undrar hur "mycket nybörjare" man måste vara för att det ska fungera jag undrar också om man måste vila de dagar som står där för jag tränar fotboll 2 ggr/veckan så det avbryter lite.

A: Nybörjare är en hel del mentalitet - alltså om du inte anser dig längre vara nybörjare så är du nog inte det heller. Men annars bör du ha tränat styrketräning regelbundet i minst sex månader och ha en god koll på din egen kropp och hur träning påverkar den. Gärna så god koll att du kan hjälpa andra att komma igång med sin träning, samt demonstrera övningsutförande på ett säkert sätt.

Jag tror alla har nytta av att dela upp träningen såsom förespråkas i artikeln 'Split Vision'. Nybörjare som avancerade tränande.

Din fotbollsträning sätter käppar i hjulet för att följa schemat exakt, så du får själv avgöra hur den passar in i de olika faserna och anpassa träningen på gymmet därefter.


Q: Jag undrar hur det kommer sig att filmstjärnor kan träna upp sig så snabbt. Jag såg just en film med Brad Pitt där han var vältränad men jag såg en annan sak med Brad innan de började spela in den filmen och då var han inte tränad det var kanske några månader innan hur kommer det sig?

A: Hade du tillgång till samma mängd personliga tränare, kockar, dietister, och hjälpredor som en topprankad Hollywoodstjärna så skulle det nog inte vara ett problem att bli vältränad...

I Brads fall handlar det nog mest om att tappa fettvikt. Han har, och har alltid haft under den tid han spelat in filmer, en normaltränad kropp, men då han tappar fett kommer rutorna fram.

Dessutom så är datum för inspelning samt datum då filmen släpps sällan så nära som det kan verka då man ser filmerna.

/Magnus

[Till toppen av sidan]