B&K - Frågespalter - Vecka 51 2000
Veckans frågor

Växer musklerna av träningsvärk #1?
Växer musklerna av träningsvärk #2?
Hur raderar man inlägg på forumet?
Måste jag köra djupa knäböj?
Standardmått på dipsställning?
Vilka grenar finns i WSM?
När går nästa SM Bar-dips?
Arrangera SM i roddmaskin?
Mitt svett luktar plötsligt illa, varför?
Har Ronnie Coleman 0.33% kroppsfett?
Förslag på anabolt kosttillskott
Beställa bilder från Luciapokalen?
Hur få tag på Din Personlige Tränare?
Är Pro Anabol lagligt i Sverige?

Öppna länkar i nya fönster

Det du behöver hjälp med (träning/diet/kost/etc) finns med största sannolikhet beskrivet i en av våra böcker. Vänd dig till dem för att få mycket mer detaljerad och grundlig information än vad som rimligtvis kan besvaras per e-post.

Du kommer inte att få inte långa svar på hur du ska göra för att komma igång med din träning/börja dieta eller utvärderingar av ditt träningsupplägg - behöver du sådan hjälp, beställ konsultation av en Personlig Tränare (eller ställ din fråga i ett diskussionsforum).

Sök på B&K:s webbplats
 

Om du inte får svar per e-post inom två dagar - pröva att leta upp svaret på din fråga själv via gymråttans guide: hjälp till självhjälp.

Fråga på...

Ställa din fråga i B&K:s forum - eller något av de forum vi länkar till.

Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Måndagen den 18 till söndagen den 24 december

Q: Är det rent biologiskt så att musklerna växer mer ifall man efter varje pass har träningsvärk? jag håller med om att det kanske är ett bra kvitto på att man har tränat tillräckligt men är det inte så att ifall man är bra på styrketräning, så behöver man ej detta typ av kvitto? man måste ju kunna få minst samma resultat utan att behöva gå runt med träningsvärk hela tiden? det gör väl ont för att kroppen skickar en signal om att den har blivit skadad, eller?
vad händer i musklerna då man får detta?

A: Hej Stefan! Det finns mängder med artiklar och diskussioner om just detta. Genom att utnyttja de sökmotorer som listas på min sökguide och sökorden 'soreness' samt 'träningsvärk' listas bland annat följande:

Weights:

Subject: Re: MUSCLE SORENESS
From: [email protected]
Date: Wed, 17 Nov 1999 07:07:00 -0800

On 11/16/99, "Shmuel Blitz" <[email protected]> wrote:
<< Correct me if I am wrong. If I am not sore, I did not have a good workout. When you talk about pros who don't get sore, isn't the reason because they are on the juice. Isn't one of the purposes of some steroids to take your body to a point where you don't feel the fatigue, and bring you past that point.

***Research has been done on subjects who are drug-assisted and drug-free and the existence of post-exercise soreness has never been proved to be prerequisite for increasing hypertrophy or strength. Even before steroids were used, we were aware of this fact.

<< Maybe us drug-free amateurs don't know, but isn't the small microscopic tears in the muscle, that when they heal, causes growth. Aren't those microscopic tears what causes the next day of pain?

***As has been pointed out before, the vast majority of competitive athletes in any strength sports do not suffer from significant muscle soreness after training. The concept of tissue microrupture is one of several theories concerning the adaptation to physical stress, but has never been singled out as the only mechanism involved.

The post-exercise pain which you are probably referring to is known as DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) and occurs predominantly in individuals who have overtrained (especially in eccentric activity) or been exposed to new exercises to which the body has not adapted. This type of soreness does not routinely take place in well-adapted athletes using a familiar and appropriately designed training regime.

Dr Mel C Siff Denver, USA [email protected]

Gammalt djungelordspråk: Då Dr Mel C Siff talar, lyssnar man... Svenska artiklar med goda förklaringar: NetDoktor.se, Paulun.com.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Gör träningsvärk att man växer snabbare i styrka och volym än ifall man var utan värken?

A: "The existence of post-exercise soreness has never been proved to be prerequisite for increasing hypertrophy or strength."

Mel C Siffs svar är det som gäller. De som inte är lagda till att få träningsvärk (sällan eller aldrig) växer även de i storlek och styrka.

Träningsvärk eller ej är oväsentligt så länge du förbättrar dina resultat.

Rakare svar än så kan jag inte ge dig. För att citera Johan Oldenmark: "Gör det som känns bra."

Själv tycker jag det känns "mysigt" med träningsvärk eftersom man som kroppsbyggare då får ett resultat på att något händer med all den träning man lägger ner. Centimeterresultaten eller viktökningen är ju för de flesta hobbybyggare (som inte kommer igen från ett avbrott eller lägger av med träningen) ganska små utslagna på ett år.

Träningsvärken blir då det resultat jag har på att jag har varit ordentlig med min träning, och jag "mår" bättre som en effekt. Ju bättre man "mår" desto bättre effekt för man av träningen både i gymmet och i det vanliga livet. (generalisering)

Stresshormonet kortisol är bland de värsta fienderna en tränande (byggare) har. Majoriteten av de som tränar på gym gör det inte för att tävla, utan för att må bra.

Får du önskade resultat? Keep on doing what you are doing. If not, change it.
Mår du bra av det du gör? Keep on doing what you are doing. If not, change it.

Med vänliga hälsningar, Magnus


Q: Jag undrar hur man raderar sitt eget inlägg på forumet? jag har testat med remove men det funkar inte.

A: Det beror på att forumet är inställt så bara administratorn (jag) kan _radera_ inlägg.

Med vänlig hälsning, Magnus

PS. Man kan ändra i sitt eget inlägg upp till 60 minuter efter postningen. DS.


Q: Jag är en kille på 19 år som har en fråga angående knäböj. Jag kör djupa knäböj, men jag kommer inte ned enda ner om jag inte står på en planka eller dylikt. Jag undrar då om detta spelar någon roll för muskelutvecklingen i ben och rumpa?

Vad kan man göra för att bli vig och komma enda ned? Tack på förhand!

A: I nedanstående diskussioner så får man en känsla för att den allmänna konsensusen är för att utföra knäböj så djupt som du kan utan smärta/problem för att få det mesta ut av övningen. Det finns en hel del värdefull information för övrigt om knäböj och "vighet" i dessa diskussioner.

Jag rekommenderar stretchning av de muskler som gör att du inte kan komma hela vägen ner. Vilka/vilken de är i ditt fall får du avgöra själv: korsrygg, gluteus, lårbiceps, quadriceps, höftböjare eller vader.

http://www.google.com/ - sökning på 'deep squats':

http://www.google.com/search?q=deep+squats
http://staff.washington.edu/griffin/squats96.txt
http://staff.washington.edu/griffin/squats97.txt
http://staff.washington.edu/griffin/squats98.txt
http://staff.washington.edu/griffin/squats99.txt
http://staff.washington.edu/griffin/squats00.txt
http://www.sportsnutrition2000.com/jcsquatsandkness.html

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Tjena B&K! Har bara en liten fråga: Finns det några standardmått en dipställning måste ha för att t.e.x godkännas vid tävling, och vilka mått är det?

A: Nej, mig veterligen finns inga regler förutom de som arrangörerna av en tävling gör. De flesta/alla tävlingar jag sett har utförts på en bar-dipsställning med vinklade "bars" - så alla tävlande kan välja en för dem fungerande bredd. En sådan ställning är standardvalet.

Man ska tänka sig för noggrant innan man väljer att genomföra en tävling på en ställning med fast bredd - om inte alla tävlande har tränat på samma/liknande (alltså ett lokalt gymmästerskap eller liknande).

bk-sportsmag.se/sfe2000/sm_bar-dips_2000.htm
bk-sportsmag.se/bilder/fitnessfiesta2000.htm
bk-sportsmag.se/bilder/sm2000-05-05a.htm

Gymlecos bardipsställning används på SM:

"Vårt kända dipställ från Fitness och bardipstävlingar.

Längd: 800 mm.
Bredd: 770 mm.
Höjd: 1400 mm.

* Vinklad och varierbar greppbredd.
* Rätt starthöjd och diameter på handgreppen.
* Snygg design."


Q: Hej Magnus, Vilka grenar finns i tävlingen Världens starkaste man?

A: Det är helt upp till den lokala arrangören av en tävling i samråd med det förbund i vilket tävlingen anordnas. IFSA, International Federation of Strongman Athletes, som arrangerar den officiella tävlingen, kan hjälpa dig med mer information. Sveriges representant är Magnus Samuelsson.

Man väljer utifrån ett stort antal grenar. En gång är det stenar som ska lyftas upp på tunnor, en annan gång ska de lyftas upp på ett bord, en tredje gång är det tunnor som ska lyftas upp på bord... Vissa gånger är stenarna konstanta i storlek/tyngd medan höjden och bordet ändras, en annan gång är stenarna olika tunga och bordshöjden konstant...


Q: Jag undrar om resultatet från SM-bardips är bortplockat och så undrar jag om och när och var det går nästa år?

A: Nej, det ligger fortfarande kvar på hemsidan. Det var kanske inte så tydligt utsatt, så jag gör en länk från resultatlistan med.

Nästa SM går på Scandinavian Fitness Expo 2001, Stockholmsmässan, Älvsjö, söndag 28 oktober.


Q: Jag undrar också över arbetstiden i roddmomentet i samband med decembercupen i Lund 2/12 -varr det 1 eller 2 minuter och ska man ro på motstånd 10 så många meter som möjligt? Kan ni inte arrangera ett SM enbart i roddmaskin också - på tex 1 minuts arbete nästa år  i Stockholm?

A: Med hjälp av Stefan Croona, Sverige Sport & Prestation, som coachade några tävlande på plats kan jag svara följande: Det tyngsta motståndet används, på Concept II är det 10, och det blir antal meter som avgör placeringen. En (1) minut var arbetstiden.

A: Bra tänkt! Vi hade det på gång i år, men intresset för Swedish Indoor Rowing Championships var inte tillräckligt för att sätta upp det. Med lite tuffare marknadsföring till alla Sveriges gym hoppas vi det kan gå att genomföra ett annat år. 

SM för enskilda personer vågar jag inte svara på om det är möjligt att genomföra - 70 pers betyder minst 70 minuters tävling, och det är det ingen som vill se på förutom de närmast sörjande... Och vi vill ju kunna köra det på den stora scenen!

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Tja! Jag har märkt att min svett luktar kattpiss efter jag har kört någon form av konditions träning. vad beror det på? Jag har hört att det bildas amoniak när kroppen bryter ner protein. Så till min fråga, luktar min svett kattpiss för att jag äter för mycket eller för lite protein? Så att kroppen bryter ner musklerna istället när jag kör konditions träning? Jag styrketränar 3ggr / vecka i ca: 1h och konditions tränar lite sporadiskt men det blir minst en gång i veckan. Jag äter minst 3 frukter om dagen och alltid någon proteinrik mat efter träningen. Men jag tar inga kosttillskott.

A: Jag undrar om det inte kan vara ett tillstånd som kallas Ketosis. En vän till mig som var spinninginstruktör och ledde upp till tre pass per dag plus tränade med vikter själv råkade ut för denna kemiska nedbrytning, hans spinningkläder gick helt enkelt inte att tvätta fräscha igen. I hans fall var det överträning i form av konditionsträning...

Lär mer om ketosis och se om det stämmer in på dig och din träning eller diet (ligger man lågt på kolhydrater råkar man också ut för detta):

ketosis
http://www.britannica.com/
metabolic disorder marked by high levels of ketones in the tissues and body fluids, including blood and urine. There is less sugar than normal in the blood and less glycogen (the storage form of sugar) in the liver; fat accumulates in the liver, as do amino acids, from which the liver can produce more glycogen. Ketosis may be present in diabetes mellitus.

Enligt ovanstående kan det alltså vara ett tecken på diabetes - så hör med din husläkare.

http://www.cyberiron.com/nutrition/ketosis.html
http://www.juara.com/sigs/bodybuilding2/
http://www.cyberiron.com/nutrition/ketosis.html
http://www.nutrition.cornell.edu/nutriquest/ketosis.html
http://www.ivillage.com/content/0,1625,49734~360,00.html
http://www.newliving.com/palumbo699.html
http://my.webmd.com/
http://www.lowcarbretreat.com/ketosis.html
http://directory.google.com/

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hejsan! Såg på Jay Leno show för ett par veckor sedan när Ronnie Coleman besökte programet. Han påstod då att han haft en kroppsfett nivå på 0.33% som lägst. Är detta möjligt, borde inte alla inre organ som tex hjärnan ta ordentligt med skada? Jag har hört att en kroppsfett nivå under 3-4% är livsfarligt. Tack på förhand!

A: Hej William! Tja... Om man ska vara snäll så kan vi anta att han kanske hänvisade till ett resultat som inte är det som alla andra tänkte på då man säger procent kroppsfett. Om det gällde underhudsfett (fast hur räknar man ut det...?) kanske det stämmer för honom och de mätmetoder han använder sig av.

0.33% kroppsfett vid en tävlingsvikt på 125 kilo innebär 4 hekto kroppsfett. I don't think so. En överdrift i upphetsningen över att vara på Jay Leno Show?

Det som är bra med att mäta kroppsfett är att man kan se förändring över en tidsperiod - alltså om man går upp eller ned i kroppsfett. Eller står stilla.

Olika metoder ger dock olika resultat - så man bör välja en metod och hålla sig till den. Samma tidpunkt på dagen, samma metod, samma person som gör testet, osv.

Några länkar för mer läsning:

Dietist - frågor och svar om kroppssammansättning
Preface: Dr. Ken's Reflections on "Bodyfat Percentage
How to Calculate Your Bodyfat Percentage
Body fat Percentage
What's the best way to determine Body Fat Percentage?
FEMALE WEIGHLIFTERS - Body Composition

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hallå! Mitt namn är Niclas och jag undrar om du har nått förslag på kosttillskott som har anabol verkan men som är lagligt och ofarligt?

A: Proteinpulver. Eller tonfisk. Anabol = uppbyggande.

Mvh Magnus


Q: Kan man beställt någonstans Tommy Henrikssons bilder från luciapokalen 2000?

A: Hej Petri, de bilder Thommy tog på Luciapokalen ligger redan online. Han använde sig av en digitalkamera. Så det är bara att ladda hem bilderna från vår hemsida så har du dem.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Goddag och tack för en givande och intressant tidning som jag läser från pärm till pärm! Nu till problemet, jag skulle vilja få tag på Ages "Din personliga tränare" cd eftersom den verkar innehålla mycket nyttig info, har dock inte lyckats få kontakt med age eller fått någon bekräftelse på den cd jag lagt in en beställning på för ca 2 veckor sedan. Taksam för svar!!Mvh/Johan

A: Hej! Pröva med Fysiofix, jag vet att Age har många järn i elden. Återförsäljare i Sverige.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Skulle gärna vilja få lite info. om tillskottet pro anabol från chemical nutritional products (www.chemicalnutrition.com)
Är det lagligt i Sverige? (Dorian Yates approved enligt annonsen)

A: Hej Daniel! Det verkar som om Pro Anabol är uppsatt på IOK:s antidopinglista, och således inte lagligt i Sverige. I England verkar det också som om de är på väg att förbjuda dessa kosttillskott.

Från RF:s hemsida:

IOK:s antidopinglista

Förbjudna ämnesklasser och metoder 1 april 2000

C. Substanser med anabol effekt

Förbjudna substanser i klass (C) inkluderar följande exempel:

1. Androgena anabola steroider (AAS)
a) 19-norandrostenediol, 19-norandrostenedion, fluoximesteron, klostebol, metandienon, metenolon, nandrolon, oxandrolon, stanozolol...samt besläktade substanser

b) androstenediol, androstenedion, dehydroepiandrosteron (DHEA), dihydrotestosteron, testosteron *...samt besläktade substanser
Bevis framtagna från metaboliska profiler och/eller isotopiska mätningar kan användas för att dra definitiva slutsatser.

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]