B&K - Frågespalter - Vecka 50 2000
Veckans frågor

Hur tar jag kreatin för bästa effekt?
Uppdaterad PT-lista, tack!
Norsk leverantör av MuscleTech
Stretchmarks, what to do about them?
Beställa gamla B&K och posters?
Hur tränas magsidorna på bästa sätt?
Många träningsprogram, vilket är bäst?
About Marika Johanssons every thing
Fungerar multigym bra?
Vill ha större biceps!
Beställa boken Heavy Duty på svenska?
Vill ha en bra kosttabell!
Råd om ryggträning!
Fungerar Methoxy-7 från Biotest?
Video med Ronnie Coleman?

Öppna länkar i nya fönster

Det du behöver hjälp med (träning/diet/kost/etc) finns med största sannolikhet beskrivet i en av våra böcker. Vänd dig till dem för att få mycket mer detaljerad och grundlig information än vad som rimligtvis kan besvaras per e-post.

Du kommer inte att få inte långa svar på hur du ska göra för att komma igång med din träning/börja dieta eller utvärderingar av ditt träningsupplägg - behöver du sådan hjälp, beställ konsultation av en Personlig Tränare (eller ställ din fråga i ett diskussionsforum).

Sök på B&K:s webbplats
 

Om du inte får svar per e-post inom två dagar - pröva att leta upp svaret på din fråga själv via gymråttans guide: hjälp till självhjälp.

Fråga på...

Ställa din fråga i B&K:s forum - eller något av de forum vi länkar till.

Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Måndagen den 11 till söndagen den 17 december

Q: Jag undrar hur man ska ta kreatin för bästa effekt. ps. tack för en bra tidning.

A: Hej Lyon! Ta gärna en titt på The Beginners Guide To Creatine.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hejsan! Är utbildad (steg 1-3) och lic. personlig tränare. Var inne på er guide över pt´s och såg att jag inte var representerad. Kanske dags att uppdatera sidan.

A: Hej Lars! Jag ändrade till en länk till PT-skolans hemsida, där den senaste informationen finns. 

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jeg er på jakt etter 'Nitrotech' fra Muscletech men kan ikke finne norsk leverandør. Fant en svensk og en finsk leverandør men ingen email eller webside til noen av dem. Har dere kontakter eller kan dere finne leverandører av dette produktet ?

A: Hej Jan! Jag vet att både Tränings Specialisten i Stockholm, 08-723 15 42, och Budo & Fitness har MuscleTech. Annars hittar du säkert dem på vår länksida till Kosttillskott.

Med vänliga hälsningar, Magnus


Q: In the past six months or so ive noticed that im getting strech like marks under my two arms. Im not on any enhancement drugs or any other pils, just hard training. Im hoping that there is a cure or remedy that you may know of to rid of these marks as there appearence leaves alot to be desired.

A: Shane, have a look at www.bodybuilding.com/fun/stretchmarks.htm for advice on what to do with the stretchmarks under your (two?) arms.

/Magnus


Q: Tjenare Magnus! Jag undrar lite: Går det att köpa gamla B&K tidningar? Var i så fall? Pris? Går även postrar att köpa? Typ på Arnold eller Ronnie? Var i så fall? Pris? Finns Pumping Iron att få tag på? Andra Arnie filmer? Ronniefilmer?

A: B&K, ja i den mån vi har dem kvar - för 25:-/st plus porto.

Postrar har vi i princip inte gjort några egna - så det blir andra muskelwebbshoppar (schwarzeneggerbybutler.com) du får leta i.

Pumping Iron finns fn inte att köpa, bara som begagnat på auktionssiter. Däremot kommer den att ges ut på nytt i vår, av Arnolds produktionsbolag, som tre filmer, originalet, icke tidigare sedda scener samt en film med dagens bodybuildingscen...

Det finns massor av bodybuildingfilmer hos Tränings Specialisten i Stockholm, 08-723 15 42 samt hos http://www.budo-fitness.se/.

Med vänliga hälsningar, Magnus

Q: Tjenare Magnus! Tack för att du har svarat på mina mail så fort!

Hur beställer jag gamla B&K och hur ser jag vilka som finns... hittar inte detta på eran sida... var snäll och bifoga address. Går det på något sätt få tag på gamla artiklar från gamla B&K om inte tidningen finns? Tänker bland annat på 1998 nr 11 artikeln om Ronnie... även årets artikel om Ronnie.

A: Vi har ingen databas över vilka tidningar som finns tillgängliga, det vore faktiskt idealist med en sida som visar innehåll i varje nummer, men tyvärr... Inte ännu.
Så hur man löser problemet med vilket nummer det är man vill ha är obesvarat - kanske bläddra bland exemplaren på gym i närheten?

De flesta finns faktiskt kvar att beställa för 25 kr plus moms. Om de inte finns kvar till försäljning så kan vi i mån av tid dra kopior på artiklar och skicka till självkostnadspris.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Tja! Jag har tränat i ett år nu. Innan jag började träna så var jag riktigt smal. Nu efter detta år så har jag ökat något enormt med muskelmassa på ben, bröst, rygg, axlar och armar. Men magen är fortfarande lika smal, och det är specielt på sidorna. Jag undrar därför hur man ska träna upp magsidorna på bästa sätt.

A: Magsidorna = Obliques:

Övningar:

  • CBSideBend.html
  • DBSideBend.html
  • LVTwist.html
  • WtTwistingCrunch.html
  • WtTwistingInclineSitUp.html

Stretch:

  • LyingBentLeg.html
  • Pretzel.html
  • LyingCrossover.html

Q: Hej! Har du någon favorit av alla dessa träningsprogram?

A: Av dem jag har sett/använt (ganska få egentligen) så är det få som slår Din Personlige Tränare. Särskilt eftersom det är anpassat efter den svenska marknaden med avseende på matvaror (mått/de varor som verkligen finns i Sverige) och träningsdelen (kg istf pound osv). Dessutom ett attraktivt utseende... Jag menar på programmet, inte Fredrik Age ;-)

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hello, there. Would you like to tell me where can I find about Marika Johansson's every thing? Thanks a lot!

A: Like, at her web site...?


Q: Hej! Jag har tränat på gym i många år men har nu tänkt att bygga ett gym i min källare. Jag såg i Aftonbladet att Ove Rytter hade testat ett multigym "Benefit Sports". Var kan man köpa det och funkar multigymmen bra? Tack på förhand! Thomas

A: Hej Thomas! Enligt artikeln så nämns företagen som levererat produkterna vid namn:

"De redskap som Ove Rytter valt ut kommer alla, av praktiska skäl, från Casall Sports Products i Norrköping. Andra leverantörer som erbjuder liknande hemgymprylar är: Stadium, Intersport, Team Sportia, Cykelringen, Skip Sport, Cykel-Björk samt Monark."

Telia Nummerupplysning kan säkert ge dig numret till Casall i Norrköping.

Multigymmen fungerar så bra som de kan tänkas göra med avseende på kvaliteten. Resultat av träningen ser du om du tränar med intensitet, utför övningarna med rätt rörelseutförande, äter ordentligt samt vilar för uppbyggnad.

Här ett par webbplatser som ger dig råd om hur du utrustar ditt hemmagym på bästa sätt:

  • Hardgainers Home Gym Home Page
  • How To Put Together Your Own Home-Training Facility
  • Your Equipment: Choose Your Weapon Carefully
  • Choosing the right home Gym
  • Equipping your personal trainer home gym
  • Creating a Home Gym

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hej, jag undrar om det finns något effektivt sätt att träna biceps så att de växer mer? Jag tränar regelbundet och biceps en gång i vekan med ca. 9-12 set, 6-8 reps. Försöker även att variera övningarna mellan gångerna. Resten av kroppen växer mycket snabbare, har verkligen svårt att bicepsen att växa. Tack på förhand

A: Here's how to take your biceps training to the next level. Do you want more size and muscularity on your upper arms? Do birds fly?

/Magnus


Q: Vet ni var man kan beställa Mike Mentzers bok Heavy Duty på svenska? Har letat men inte funnit nåt. Tacksam för svar... Hjärnbyggaren

A: Hej, jag är tämligen säker på att den boken inte är översatt till svenska. Det är få engelska träningsböcker som översätts...

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Har ni tips på var man kan hitta en bra kosttabell där man kan tyda hur många gram fett, kolhydrater och proteiner olika produkter innehåller per hundra gram. Själv har jag en som ej är komplett. Har letat ihjäl mig på nätet eftersom jag vill kolla innehållet i bl.a. kassler.

A: Hej Anna! Livsmedelsverket har Livsmedelstabeller:

PC-Kost - näringsvärden på diskett:
PC-Kost anger energi- och näringsinnehåll per 100 g för cirka 1 600 livsmedel

Annars finns det en hel del mjukvaror listade på denna sida.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag har en lite fråga, vad tycker du ger bäst resultat på musklerna vid sidorna av bröstet (typ under armhålorna. Vet inte hur jag ska beskriva..), alltså så att man blir bredare upptill =) Mvh Andreas

A: Muskelgruppen du tänker på heter Ryggmusklerna, Lats, Latsen, Latissimus Dorsii. Nedan följer några exempel på webbplatser som erbjuder övningsinstruktioner i text och bild/animationer.

  • ExRx
  • GetFit.com
  • AllProTraining
  • Interaktiv Bodybuilding (svensk)
  • Bildexempel samt förteckning över de svenska samt latinska namnen på kroppens muskler
  • Biofitness Exercise Demonstrations
  • Fitrex.com Exercise Library
  • Workout.com Exercise Zone
  • Workout.com Stretching Zone
  • Dr Squat
  • aworkout.com exercise library
  • Esercizi On-line
  • Motion-online Styrketræning - Øvelsesbibliotek
  • uk.rec.bodybuilding exercise instructions
  • MyPrimeTime Virtual Workout
  • AST Sports Science Guide to Exercise Execution
  • Betterbodz Exercise Instructions
  • Hardtrainer Exercise Armoury

De övningar som ger bäst resultat är de övningar man får bäst resultat av... Dessa är de där man tar ut sig mest i med rätt utförande för att träffa rätt muskler... Eller något åt det hållet.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Tjena! Jag undrar in ni har hört talas om BIOTEST-METHOXY 7? Kan detta vara sant, kan det vara så bra som det står? Det kostar 500Kr så det är mycket pengar om det inte allt fungerar, jag vet att det finns mycket båg och bluff produkter att köpa från massa företag å dom utlovar massa saker som inte stämmer... Fråga är alltså om ni har hört något om det här, det ska vara rätt nytt tydligen...

A: Jag har inte sett särskilt mycket om det på Internet, vilket är min källa till "skeptisk kunskap". Jag rekommenderar att du begär mer information från försäljaren (studier etc) samt frågar i något av de de diskussionsforum vi länkar till om andras erfarenheter.

Låter det för bra för att vara sant är det oftast det. Dessutom kan inga kosttillskott kan hjälpa den som inte tränar intensivt, inte tränar med korrekt utförande, inte vilar ordentligt mellan träningspass, inte äter tillräckligt med mat för att lägga på sig muskler.

misc.fitness.weights FAQ on Supplements:

Supplements are just that, supplements. Before even considering the use of supplements you should ask yourself if you're doing everything you can to make progress in you workouts. Are your weight workouts intense? Is it possible that you are overtraining? Are you regularly performing aerobic exercise to aid in the fat burning process? Is your diet the best it can be? If you haven't answered these questions, you probably have more fundamental problems than whether or not some supplement will aid your muscle gains or fat loss.

Some supplements can be beneficial. Some are quite toxic. Many are promoted by the companies who make them because of the quantity of money that can be made. Many supplements have absolutely no value other than the money they make for those who produce it.

Beware of all claims. Those that sound too good to be true, usually are. Almost all of the supplements below do have some scientific studies behind them. So, there will usually be some small grain of truth in an advertising claim. However, upon reading the study, it is rare that the advertising claims are actually supported. The producers of supplements will often make leaps of faith (extrapolating rodent data to humans, increases in growth hormone are often equated with increased muscle without substantiating evidence) that no scientist would ever make.

Many "studies" of these supplements involve only isolated cases (showing those lovely before and after pictures). Although the pictures can be quite dramatic, they do not constitute valid evidence for the efficacy of the supplement.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Detta är nog en annorlunda fråga kanske, men!!! vet någon var man kan köpa videofilm med Ronnie coleman? tänkt julklapp, så man är väl ute lite sent,eller?

A: Hej Fendus! http://www.budo-fitness.se/ eller Tränings Specialisten, 08-723 15 42 eller någon av de andra butikerna vi länkar till.

/Magnus

[Till toppen av sidan]