B&K - Frågespalter - Vecka 49 2000
Veckans frågor

Hur blir man mycket stark?
Varför inga nya frågespalter?
Världsrekord i bänkpress?
Upprörd över Ms Olympia-artikel!
Hur mycket L-glutamin?
Var hittar jag World Gym-kläder?
Gluten/laktosintolerans och tillskott?
Fråga angående poseringstid
Vilken rörelsefart ska jag ha?
Hjälp mig med ett träningprogram!
Licens och kval till Fitness 2001?
Vill veta mer om jätten Michael Duncan!
Kan B&K hjälpa mig med kostprogram?

Öppna länkar i nya fönster

Det du behöver hjälp med (träning/diet/kost/etc) finns med största sannolikhet beskrivet i en av våra böcker. Vänd dig till dem för att få mycket mer detaljerad och grundlig information än vad som rimligtvis kan besvaras per e-post.

Du kommer inte att få inte långa svar på hur du ska göra för att komma igång med din träning/börja dieta eller utvärderingar av ditt träningsupplägg - behöver du sådan hjälp, beställ konsultation av en Personlig Tränare (eller ställ din fråga i ett diskussionsforum).

Sök på B&K:s webbplats
 

Om du inte får svar per e-post inom två dagar - pröva att leta upp svaret på din fråga själv via gymråttans guide: hjälp till självhjälp.

Fråga på...

Ställa din fråga i B&K:s forum - eller något av de forum vi länkar till.

Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Måndagen den 4 till söndagen den 10 december

Q: När är nästa strongmantävling i Sverige? Kan ni ge några tipps hur man tränar för att bli mycket stark? Kan ni skicka ett ex av era tävlingar i Sverige år 2001 och några tipps till mig hur man tränar bra?

A: Hej Kent! B&K arrangerar inga strongmantävlingar. Så vi kan inte skicka en lista på våra tävlingar. Däremot så kan du kontakta Rune Andersson på Kraftpoolen, samt Magnus Samuelsson. De håller i ett antal olika strongmantävlingar, och kan dessutom ge tips på träning. Magnus hemsida handlar en hel del om hur han tränar. Rune har dessutom träningsläger och tävlingar på sin gård.

Det finns en hel del webbplatser som handlar om Strongman, här är några med träningstips och diskussionsforum du kan delta i eller läsa för råd:

  • Google Strongman

  • Sweden's Strongest Man

  • The Strongest Mag Alive

  • UK Strongman
  • Strongman FAQ

  • Strongestman.com

  • Strongest Man Alive

  • Heavy Metal Power Site

  • National Strength Athletics Association
  • Natural Strength
  • Primordial Power
  • Samson-Power.com
  • World Strength Legends
  • Global Power
  • WSM
  • GripBoard
  • Old School Strength Training
  • Iron Talk
  • Animal Ability
  • NSAA's Strength-Athletics
  • North American Strongman
  • STRENGTH SPORTS & POWERLIFTING

Böckerna/tidskrifterna från IronMind innehåller de bästa träningstipsen från de främsta inom Strongman och andra styrkerelaterade tävlingar. Beställ en gratis katalog och salivera över allt du skulle vilja köpa ;-)

Annars säljer vi (via Marknadsservice, 08-87 04 66) även Jouko Aholas träningsvideo.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hej! Ska inte ni sätta in nya frågespalter snart? Jag menar ju den senaste var ju från augusti. Jag har själv skrivit hitt angående överrörlighet men har inte fått svar än.

A: Hej Sara! Ska och ska... Önska kan man ju. Det är ju utöver vår ordinarie tidningsverksamhet som vi ser till att svara så gott vi hinner på frågor - för närvarande finns det dock över 500 brev i vår 'ännu obesvarade brev'-brevlåda...

Som vi rekommenderar på våra 'kontakta oss'-sidor så är det en god idé att ställa den fråga man har i vårt forum eller något av de forum som vi länkar till - så får man med stor/större  sannolikhet feedback.

Tack för påminnelsen, jag ska passa på att lägga ut de frågor och svar som har varit sedan den senaste frågespalten.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hallå! Vi är några på mitt jobb som har vadslagning om världsrekord i bänkpress...? Men vi vet ej hur mycke... Vi spekulerar om det är under 300 eller över, skulle vara tacksam för svar...

A: Det finns ju olika viktklasser, olika förbund och olika regler för utrustning... Men Svenska Styrkelyftsförbundet listar följande:

Rekord, Världs Seniorer Bänkpress
Vikt Namn Klubb Resultat Plats Datum
52 Andrzej Stanaszek POL 177,5 Johannesburg 941116
56 Magnus Karlsson SWE 187,5 Salzburg 961117
60 Magnus Carlsson SWE 186,5 Örebro 990515
67 Alexei Sivokon KAZ 215,0 Akita Japan 001115
75 Larry Miller USA 218,0 Cleveland 000506
82 Mike Bridges USA 240,0 Calcutta 811107
90 Mike Mac Donald USA 255,0 Ft Tejon 801004
100 Mike Mac Donald USA 261,5 Santa Monica 770821
110 Jeffery Magruder USA 270,0 Anaheim 820725
125 Daisuke Midote JPN 295,0 Akita 001119
+125 James Henderson USA 322,5 Philadelphia 970713

Enb. Bänk
Vikt Namn Klubb Resultat Plats Datum
52 Andrzej Stanaszek POL 168,5 Amberg 981212
56 Makoto Ohtsubo JPN 181,5 Vaasa 991211
60 Magnus Carlsson SWE 190,0 Silkeborg 961130
67 Alexei Sivokon Kaz 205,0 Amberg 981212
75 Greg Warr USA 225,0 Järvenpää 941203
82 Susumu Otani JPN 237,5 Vaasa 991211
90 Onozo Szaboles HUN 247,5 Vaasa 991211
100 Laszlo Meszaros HUN 265,0 Vaasa 991212
110 Yuri Khuazhev RUS 265,0 Vaasa 991212
125 Daisuke Midote JPN 282,5 Vaasa 991212
+125 James Hendersson USA 320,0 Leduc 971207


Q: Jag satt och läste artikeln om ms olympia, det var då jag blev upprörd över alla kommentarer över hur groteska, okvinnliga och stora dessa kvinnor var. Är inte det meningen med bodyboulding att vara stor. Jag läste om killarnas tävling och där var det ingen som sa hur omanliga dom var eller fula. Kolla på Ronnie Coleman jag menar är det ok att se ut på det viset bara för att han är en man?. Så jag tycker att kvinnor ska få bygga bäst dom vill utan att behöva kallas okvinnliga.
mvh nybörjar byggaren Kenny

A: Jag förstår faktiskt inte vad - eller hur - du har läst Ms Olympiaartikeln. Jag har ingenstans skrivit - vad jag vet, rätta mig om jag har fel - att de såg "groteska" ut.

Vad som däremot debatteras är bedömningen eftersom det numer står i IFFB:s regler står att man ska "bedöma kvinnlighet". Och de allmänna domarkriterier som går ut sägs det att "överdriven massa" ska dömas ner.

Min personliga bedömning är ju att Lesa Lewis skulle ha varit den som vunnit - eftersom jag tycker precis som du att i bodybuilding ska man vara stor. Och en större kvinna än Lesa finns nog inte.

Så jag har lite svårt att ta till mig kritiken eftersom jag inte fattar hur du kunnat dra de slutsatser du gjort.

MVH Alan Bergström


Q: Hej, jag undrar hur mycket L-Glutamin som kan intas under en 24-timmars period utan att det uppstår negativa effekter. Mvh. En funderare!

A: www.google.com - sökord: 'Glutamin' och 'Studies' - 2:a träffen:

L-Glutamine: Safe Range Dosage

In Adults Glutamine safety studies have been done on healthy volunteers using doses of up to .75 grams per kilogram (2.2 pounds) of body weight. Take into consideration that bodyweight has not been adjusted for percentage of body fat, and the actual dose of L-Glutamine on Fat Free Weight (muscle & organ) is significantly higher.

Example: The average adult female has a body fat percentage of 28.5 %. If this individual weighs 160 lbs. (x) 28.5%= 45.6 pounds of fat, or 114.4 pounds of Fat Free Weight. By using this formula this individual would over-estimate her need for glutamine by 16 grams. (39 gram dosage at 52 kgs (114.5) (x) .75 grams versus 55 gram dosage at 74.4 kgs (160) (x) .75 grams)

Mvh En görare!


Q: Jag undrar om det finns något svenskt företag som säljer World Gym-kläder?

A: Pröva med länkarna på vår länksida samt Tränings Specialisten i Stockholm, 08-723 15 42. Här är en direktlänk till Tränings Specialisten via Gula Sidorna.

Med vänlig hälsning, Magnus

PS. Det räcker med att skicka ditt mail till en adress hos B&K-redaktionen.

/Magnus


Q: Jag har en fråga om kosttillskott. Jag vet inte vad jag kan äta för sort/sorter pga gluten och laktosintolerans. Tacksam för förslag.

A: Hej Henrik! Det är nog allra bäst att du hör av dig till respektive tillverkare samt försäljare - de som kan ge dig svar på din fråga och har bättre "koll på läget" bör du kunna sätta tillit till.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Jag har en fråga ang. poseringstid! Jag har fått den uppfattningen att de 60 sek. börjar räknas då första POSEN slås, och inte då musiken börjar, vilket era regler gör gällande på siten! DVS man kan ha ett sk "intro" till sitt program.

A: Jag tittade på IFBB:s regler för amatörbodybuilding:

"...perform their individual free posing routines to music of their own choice, the length of which shall be 60 seconds for men, 90 seconds for women, and 2 minutes for mixed-pairs."

Och från våra egna infosidor:

"Tävlingen genomföres enligt Svenska Kroppskulturförbundets tävlingsregler. Poseringstid för herrar 1 minut och för damer 1½ minut. De angivna 60/90 sekunderna räknas från det att musik eller ljud på bandet hörs. Poseringen som är längre än maxtiden, ger poängavdrag."

Så... Använder man 10-15 sek för ett intro med musik för att få stämning, så har man sedan 45-50 sekunder på sig att posera. Går musikstycket längre än 60 sekunder för herrar riskerar man faktiskt poängavdrag, beroende på hur uppmärksamma domarna/ljudteknikerna är.

Med vänliga hälsningar, Magnus


Q: Vilken rörelsefart skall jag ha? Hur många reps skall jag göra i varje set för att bygga upp volymen?

A: Hej Mattias! Ta en titt på denna artikel:

"Att bygga optimal, skadefri muskelmassa handlar till att börja med om en enda sak; fokusering på muskelkontakt. Först när du uppnått muskelkontakt är antal träningsdagar i veckan, set, reps, träningsmetod och programupplägg intressant att diskutera. Varken träning med allt för låga, eller för höga vikter kommer att resultera i ökad muskelstorlek eller styrka."

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hei mitt navn er Jon. Jeg trenger et ordentlig treningsprogram som jeg kan bygge videre på. De programmene jeg har fått her i Norge på helsestudioene er ikke mye bra, etter erfarnes byggeres meninger, og jeg synes selv de ikke er noe bra.

Det jeg ønsker er å trene fire dager i uken, da med et del program; der jeg kjører en dag med bein og legger osv. I dette programmet må jeg ta hensyn til at min venstre arm er mye svakere enn min høyre.

Mitt mål med treningen er:
I dag veier jeg 95 kilo, med en del underhudsfett, er 180 cm høy. Ønsker å trene bort en del av dette fettet, komme ned i ca 85 kilo (er dette en passende vekt?), ønsker å få en bedere trent kropp igjen. Ønsker å få bedre markerte muskler og øke i muskelvolum.

Håper noen kan hjelpe meg å sette opp et skikkelig treningsprogram. På forhånd takk

A: Hej Jon! Ett fullständigt träningsprogram tar sin tid att sätta ihop - om du inte vill göra det själv med hjälp av böcker samt artiklar, så rekommenderar jag att du tar hjälp av en Personlig Tränare.

Annars finns det program att införskaffa via:
Motionsbolaget eller Fysiofix (Din Personliga Tränare).

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Hej jag undra över två saker. När är det kval till fitness 2001? Var beställer jag licens? Tack på förhand!

A: Hej Fredrik! Du beställer licens av SKKF - här är en direktlänk till deras tävlingsplan 2001. Med reservation för ändringar.

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Det skulle vara väldigt intressant om ni kunde göra ett reportage om Michael Duncan, skådespelaren. Jag vet att det inte har så mycket att göra med BB. Men det är en stor skådespelare i dubbel bemärkelse, tror att många skulle vara intresserade. Han har spelat i: Armageddon, Gröna Milen, Oss Torpeder Emellan.

A: Hej Krister, tack för förslaget - en miniprofil kanske kan vara på sin plats (han är ju kortare och väger mindre än Roger "Atlas" Zapfe) - det är ju fler som har gått och vill gå via musklernas värld till filmduken... Tillsvidare kan du ta en titt på följande webbplatser:

  • IMDB
  • Canoe.ca
  • Google
  • People.com
  • DrDrew.com
  • Rough Cut
  • E! Online
  • Pop Matters
  • Lycos Celebrity Guide

Med vänlig hälsning, Magnus


Q: Finns det möjlighet att genom er få ett kostprogram/deffprogram upplagt, kanske även träningsprogram. Eller vad/vem ska jag vända mig till.

A: Hej Biggan! Motionsbolaget är ett ställe som hjälper till med det du önskar.

Med vänlig hälsning, Magnus

[Till toppen av sidan]