B&K - Artiklar - Ove Rytter - Ät gott och kom i form

Ät gott och kom i form

Sidan skapad 2002-03-19
Uppdaterad 2002-03-19
 
Ät gott och kom i form


Läs mer om boken...


Foto: Irvin Gelb
Modell: Jason Arntz

 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 10/1994:

"Jag äter knappt någonting, men blir inte av med fettet ändå!"

Känner du igen frasen? Missuppfattningen att du ska äta lite för att bli av med överflödigt fett på kroppen är utbredd.

En bra och väl fungerande fettförbränning kräver att du äter ordentligt! Vad många inte fattat är att fettförbränningsprocessen kräver kolhydrater. Vet man det, och använder fantasin, är antalet nyttiga maträtter oändligt!

Till jul utkommer boken "Mat för idrott" i vilken du hittar över 300 recept med nyttig, god och näringsriktig mat. Detta är den första boken i sitt slag i Norden och är ett försök att visa hur du kan äta riktigt gott och samtidigt komma i form!

Här får du lära dig hur du ska äta på rätt sätt, vad du ska äta och hur du kan variera och anpassa efter smak och behov. Varje kapitel behandlar till exempel fisk, kött, pasta, ägg, potatis, grönsaker, grytor, juicer, bröd och soppor.

Med angiven produkt som bas presenteras en rad goda - och nyttiga(!) recept.

Varje maträtt är kaloriberäknad, så att du enkelt ska kunna räkna ut hur många kalorier du äter dag för dag. Längst bak i boken finns dessutom färdiga menyförslag.

Här följer en första smygtitt på några av recepten under rubriken Fågel.

Kyckling och kalkon med champinjoner

  • 50 gram kall färdiggrillad kyckling
  • 50 gram kall rökt kalkon
  • 100 gram färska champinjoner
  • 1 grön paprika
  • curry, rosmarin

Gör så här:

  • Skär kycklingköttet i fina bitar, vira in dem i folie och värm i ugnen på 250 grader.
  • Putsa under tiden champinjonerna och skiva dem. Ansa och strimla paprikan.
  • Fräs svampen, paprikan och kalkonen med en aning curry och ett ½ kryddmått rosmarin. Lägg den värmda kycklingen på tallrik och strö svampfräset över.
 Kcal    Fett    Protein    Kolhydrater
159  4,8  23  8

Ugnsbakad kyckling

  • 1 djupfryst tinad kyckling
  • soja, grillkrydda, vitpeppar, vitlökspulver, salt

Går så här:

  • Lägg ugnsfolie på en ugnsfast form. Tag ur innanmätet (kråset) i kycklingen.
  • Lägg kycklingen på folien och häll rikligt med soja över.
  • Krydda rikligt med kryddorna. Täck därefter hela kycklingen med folie, det ska inte finnas någon öppning.
  • Grilla i ugnen på 175 grader i 1-1 1/4 timme. Två gånger under grilltiden är det lämpligt att tömma ur vätskan som samlas i kycklingen. Häll ur det i folien så att det kommer att ligga runt kycklingen.

Energi och näringsämnen per 100 gram färdigt kött:

 Kcal    Fett    Protein    Kolhydrater
155  8,7  21,5  0

Kycklinggryta

  • 100 gram djupfryst tinad kyckling (utan skinn)
  • ½ pressad citron
  • 300 gram morötter
  • 1 gul lök
  • 1 liten purjolök
  • 200 gram krossade tomater (½ burk)
  • 2 dl hönsbuljong

Gör så här:

  • Skölj och torka kycklingbitarna. Bryn dem i teflonpanna. Salta och peppra och pressa citron över.
  • Skiva morötterna och skär löken fint. Varva detta i en gryta.
  • Häll på buljongen och krossade tomater. Låt grytan puttra på svag värme i cirka 20-25 min.
 Kcal    Fett    Protein    Kolhydrater
327  5,2  30,2  58

Kalaskyckling

  • 100 gram djupfryst, tinad kycklingfilé
  • paprikapulver
  • salt, svartpeppar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk soja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika

Gör så här:

  • Dela filéerna i mindre bitar och bryn dem i teflonpanna med lite vatten.
  • Krydda med paprikapulvret. Salta och krydda med lite svartpeppar. Finhacka löken och strimla paprikan. Strö över löken och paprikan.
  • Låt allt eftersteka med vin och soja tills filéerna är möra (cirka 20-30 min).
 Kcal    Fett    Protein    Kolhydrater
252  21,5  14,4

Marinerad kyckling

  • 100 gram färsk kycklingfilé
  • 4 hela små lökar
  • 50 gram champinjoner
  • salt, vitpeppar, dragon, citron
  • 200 gram krossade tomater (½ burk)

Marinad

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk tomatketchup
  • ½ msk citronsaft
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • 1 kryddmått timjan

Gör så här:

  • Klipp filén till små bitar.
  • Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Lägg i kycklingbitarna och låt dem stå kallt i 30 minuter.
  • Tag kycklingbitarna ur marinaden och stek dem i teflonpanna tills de är möra.
  • Pensla köttet med marinaden under stekningen.
  • Skala löken och stek den sedan under lock tills den är helt mjuk. Salta.
  • Skiva champinjonerna och stek dem med vatten i teflonpanna. Salta, peppra och droppa lite citron över svampen.
  • Värm tomaterna och krydda dem med lite dragon, salt och peppar.
  • Servera gärna med potatis.
 Kcal    Fett    Protein    Kolhydrater
463  33,9  24,5  17,8

Kalkon på grön bädd

  • 100 gram färdig, kall, skuren kalkon
  • 2 endiver
  • 100 gram djupfrysta, tinade ärtor
  • 100 gram gröna vindruvor

Gör så här.

  • Lägg upp det skivade kalkonköttet på ett fat. Dekorera runt köttet med strimlad endivesallad, ärtor och halverade, urkärnade vindruvor.
  • Serveras till pasta eller bakad potatis.
 Kcal    Fett    Protein    Kolhydrater
253  3,7  27,5  30

Paella (svensk)

  • 50 gram djupfrysta tinade kycklingdelar
  • 50 gram fläskfilé
  • salt, vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 dl hönsbuljong
  • 50 gram rensade räkor
  • 50 gram djupfrysta ärtor
  • 50 gram okokt jasminris

Gör så här:

  • Skölj och torka kycklingen samt skär den i små stycken.
  • Skär fläskfilén i skivor. Bryn köttet i teflonpanna med lite vatten. Krydda med salt och peppar.
  • Finhacka löken och lägg den tillsammans med riset i en gryta. Häll på buljonen och koka på svag värme under tättslutande lock i 15 minuter.
  • Tillsätt ärtor och räkor. Koka riset torrt.
  • Lägg inte i räkorna för tidigt då de tenderar till att bli "gummiaktiga" om de får koka en stund.
  • Servera.
 Kcal   Fett   Protein   Kolhydrater 
 429  3,9  37,9  55