B&K - Webbshop - Produktbeskrivningar - B&K:s Magspecial

B&K:s Magspecial

Omslag


Beställ miniboken i B&K:s
Klicka här för att gå till B&K:s webbshop!

 
B&K Newsletter

Läs mer om nyhetsbrevet

Om B&K:s Magspecial:

Påminner du mer om ett spastiskt hängbukssvin än en grekisk gud när du försöker dig på en mage/ben-pose framför badrumsspegeln? Tränar du efter det-som-inte-dödar-det-härdar-principen", dvs massor med reps och set? Eller tillhör du dem som tror att "magen, den får sin träning ändå"? Oavsett vilken kategori du tillhör: Fortsätt att läsa.

Styrka sid 2-9

Gör man rätt, kan man inte misslyckas i sin magträning. Lyckas man inte, gör man fel. Tränar man magen regelbundet och på rätt sätt men de synliga resultaten ändå uteblir, beror det inte på träningen, utan på att det är dags att ta tag i kosten. Den här delen handlar om träningen.

När man ska skriva en seriös artikel om magträning och tänker på allt dumt man läst och sett är det en smula svårt att inte bli sarkastisk. Det är ingen som helst tvekan om att just magmuskelträning rönt ett stort intresse. Om inte annat märker man det inte minst på det i det närmaste oändliga antal träningsrörelser som finns beskrivna; hängande, böjvridande, cyklande, sprattlande, viftande och vispande med böjda och/eller raka ben.

De, i sin träning i övrigt, till synes mest sansade individerna grips av någon anledning, när det kommer till magträningen, av en obetvingad lust att göra något mycket udda. Helst ska man hänga ut genom ett fönster på gymmet med en skivstång mellan tänderna, samtidigt som man slår en medicinboll i magen så hårt man orkar. Alla dessa mer eller mindre vansinniga magträningsmetoder är säkert väldigt ansträngande, även för magen, men får man det resultat man vill?

Fler kapitel under avdelningen styrka:

  • Ska man träna tills man kräks?
  • Många äro rörelserna, få äro de rätta
  • Vad avgör rörelsen?
  • Anatomin
  • Vilka övningar finns det?
  • Övningsbeskrivningar

Cardio sid 10-11

För att fila fram magrutorna ur en spolformad kropp krävs två saker: diet och träning. Styrketräning är anaerob träning, vilket innebär kortvarigt, explosivt arbete, en träningsform som påverkar musklernas styrka och utseende medan den typ av träning som de flesta förknippar med fettförbränning benämns som aerob träning, eller aerobisk aktivitet, då du arbetar under en längre period med relativt hög puls. Överallt där träning förekommer i någon form, förekommer också missuppfattningar och desinformation om fettförbränning.

Vad är då sant när det gäller att bränna fett och att hålla det borta? Din kropp lagrar och använder fett på extremt komplexa sätt och dessutom är det väldigt individuellt, men det finns ändå några generella regler för hur det går till. Till att börja med kan du glömma allt du har läst om att lågintensiv träning bränner mer fett än högintensiv dito. Den myten uppkom efter att några enbart delvis läskunniga tolkat en vetenskaplig rapport om att kroppen bränner en högre procentandel fett under lågintensiv träning. Det är förvisso fortfarande sant att man bränner en högre procentandel fett vid lågintensiv träning, men du bränner fler kalorier - inklusive fettkalorier - vid högintensiv träning. Däremot bör man hålla på cirka 90 minuter, vilket samtidigt gör att det är fysiologiskt omöjligt att hålla en alltför hög intensitet.

Nutrition sid 12-16

Ris, pasta, potatis, fisk på längden, bredden och tvären. Fest: torr kycklingfilé med ångkokta grönsaker. Är det enda vägen att gå när man vill minska sitt fettlager? Nej, sanningen är inte så entydig.

För ett lyckat resultat är maten en lika viktig komponent för maximal fettförbränning som träningen. Kanske till och med snäppet viktigare. För att minska ditt fettlager bör du ta reda på hur stort ditt energiintag är idag. Din kost, och träningsplanering, ska ju skapa förutsättningar för kroppen att inte ta på muskelmassan och till största möjliga del använda fett som energikälla. Ett av de bästa sätten är att föra matdagbok och redskapen du behöver är en matvåg och en miniräknare. När du lärt dig att räkna och uppskatta mängder behöver du inte för all framtid fortsätta räkna kalorier. Se det som en läroperiod. Om du lyckas arbeta med kosten och inte emot den kommer du snart att upptäcka hur mycket maten påverkar resultaten.

Fler kapitel under avdelningen nutrition

  • Kolhydrater
  • Protein
  • Fett
  • Generella fettförbränningsprinciper

Sidan skapad 2002-03-03 | Senast uppdaterad 2002-03-03 av