B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 4 - Spara eller slösa

Spara eller slösa

Sidan skapad 2002-04-01
Uppdaterad 2002-04-01

Text: Fredrik Paulún
Foto: Greger Norrevik

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 4/1997:

Om du verkligen vill lyckas med träningen måste du vara villig att satsa allt. Inte minst ekonomiskt! En stor del av lönekuvertet går direkt till träningskläder, gymkort, kosttillskott, böcker, tidningar, videofilmer och sist, men inte minst, mat. Den sistnämnda posten går dock att göra något åt. För den s om behöver massor av energi och protein varje dag rusar kostanden iväg om maten baseras på oxfilé, gravad lax och färsk pasta. Med rätt livsmedel kan dock matkostnaden minskas med över 50 %! Dessutom är många av de billigare alternativen flerfalt bättre än de dyraste livsmedlen.

Spara eller slösa

När du köper mat betalar du lite för kolhydraterna, aningen mer för fettet och allra mest för proteinet. Du gör därför störst besparingar om du väljer billiga proteinkällor. Det är där nyckeln till billig mat ligger. Med billig mat menar jag prisbillig. Kvaliteten ska du aldrig pruta på. Om du t ex köper köttfärs bör du satsa på mager nötfärs istället för fläsk- eller blandfärs: Att få magra produkter med god smak och av hög kvalitet är, i mina ögon, lika viktigt som priset.

Generellt kan man säga att vegetabiliska proteinkällor (bönor, linser, ärtor etc) är billigare än animaliska (kött, fisk, mjölk, ägg etc). Det beror på att det kostar runt tio gånger så mycket att producera animaliskt protein. Det krävs ju lador, foder, tillsyn, betesmark mm för att föda upp boskap. Att fisk också ganska resurskrävande. Det är mycket billigare att låta en gröda stå och växa till sig i en odling.

Är det fel att välja vegetabiliskt protein?

Om du bara skulle äta ett enda livsmedel under hela dagen är det väldigt viktigt att du väljer ett livsmedel med hög proteinkvalitet. I princip alla animaliska proteinkällor har tillräckligt hög kvalitet, medan det är lite knepigare med de vegetabiliska. Ofta krävs det mycket stora mängder av ett vegetabiliskt protein för att det ska kunna ge dig tillräckligt av alla proteinets beståndsdelar, aminosyrorna. Om du äter flera vegetabiliska proteinkällor under en dag, vilket du i praktiken gör, är det inget problem. De olika vegetabiliska livsmedlen kompletterar nämligen varandra. Bönorna du åt till frukost kan faktiskt komplettera pastan du äter till kvällsmat.

Den billigaste maten är också den enklaste. Ju mindre jobb producenten lagt ner på maten, desto billigare blir den. Att köpa potatis i lösvikt är ett bra exempel på det. Jämför med exempelvis potatisklyftor för ugnen! Ett kilo King Edward kostar ungefär fem kronor, medan klyftpotatisen ligger på närmare 32 kr/kg. Skillnaden i kilopris är hisnande! Potatisen är bara att skörda, slänga upp på en lastbil och köra ut till affärerna. Potatisklyftorna har betydligt längre väg från åkern till din tallrik. Potatisen måste skördas, sköljas, skalas, skäras, förvällas, behandlas med matolja, paketeras i plastpåsar, frysas, transporteras och förvaras i frysdisk tills du köper just den påsen. Om det ett av de kända märkena på påsen den ytterligare. I regel är halvfabrikat (sådan mat som är till hälften färdiglagat) och helfabrikat (färdigmat) oekonomiska alternativ.

Två prisjämförelser

Jag har valt att göra två jämförelser, ena är en jämförelse hur mycket ett kilo protein från olika livsmedel kostar, medan den andra är en jämförelse mellan två olika dagar. Hur man kan välja att använda stora pengar på maten eller betydligt mindre och samtidigt få mat av högre kvalitet. Viktangivelserna avser icke tillagad mat. Priserna är hämtade februari 1997 från Konsum i Stockholm. Jag anger märken på vissa livsmedel för att ge så exakt pris som möjligt.

Tabell över hur mycket ett kilo protein kostar i form av olika livsmedel

Livsmedel Kostnad/kg protein
Ägg (Kronägg 18-pack) 205 kr
Mjölk 182 kr
Linser 149 kr
Sojabönor 52 kr
Kycklingfilé (Kronfågel, djupfryst) 665 kr
Köttfärs (8 % fett, 59 kr/kg) 310 kr
Fryst torsk (Frionor, fryst) 350 kr
Frysta räkor  940 kr
Höns 100 kr
Havregryn 76 kr
Musslor på burk (Limfjord) 473 kr
Fläskfilé (145 kr/kg) 690 kr
Tonfisk Abbas 364 kr

 

Spara

Slösa

   
Frukost
Havregrynsgröt med minimjölk och skivad banan
• 100 g AXA havregryn
• 2 dl minimjölk
• 200 g banan
Cirkapris 5,50 kr
Smörgåsar och juice
• 200 g Skytteholmslimpa
• 100 g Goman skinka
• 3 dl Del Monte apelsinjuice
Cirkapris 26,50 kr
   
Mellanmål 1
Knäckebröd med makrill i tomatsås
• 80 g knäckebröd
• 125 g makrill
Cirkapris 12 kr
Risifrutti
Cirkapris 9 kr
   
Lunch
Spaghetti med hemlagad köttfärssås
• 150 g spaghetti
• Sås på ca 200 g köttfärs (8% fett)
Cirkapris 17 kr
Fiskgratäng räkor/dill, Findus
Cirkapris 39,50 kr
   
Mellanmål 2
250 g Keso med 40 g sylt
Cirkapris 11,50 kr
Fryst pirog
Gorbys med en burk coca-cola
Cirkapris 18,50 kr
   
Middag
Ris med sej och äggsås
• 120 g ris (parboiled)
• 250 g Frionor torsk
• 200 g Findus fryst spenat
Cirkapris 21,50 kr
Oxfilé med klyftpotatis och rödvinssås
• 250 g oxfilé
• 500 g klyftpotatis
• 1 påse rödvinssås
Cirkapris 87 kr
   
Kvällsmål
Ägg och lite frukt
• 4 ägg (ca 270 g)
• 100 g äpple
• 100 g apelsin
Cirkapris 10 kr
Kycklingfilé med ångkokta grönsaker
• 150 g kycklingfilé, Kronfågel, fryst
• 250 g delikatessgrönsaker, Findus
Cirkapris 35,50 kr
   
Totalt: 77,50 kr Totalt: 216 kr

Under en enda dag skiljer sig den sammanlagda summan med 138,50 kr. På ett år blir det över 50 000 kr! Som du ser har jag ändå låtit Spara äta av god kvalitet och tillräckligt. Skillnaden skulle kunna vara ännu större eftersom Slösa lätt kan välja ännu dyrare alternativ.

Om vi dessutom tar en titt på hur mycket näring respektive dag ger ser vi följande:

Kolhydrater 410 g Kolhydrater 435 g
Protein 220 g Protein 193 g
Fett 90 g Fett 97 g
Energi 3 300 kcal Energi 3 380 kcal

Ganska lika, eller hur? Men med stor skillnad i pris! Många kroppsbyggare äter dessutom mer än 3 300 kalorier, och ju mer mat, desto större skillnad.

Några tips som sparar pengar

  • Köp på extrapris och frys in
  • Laga stora portioner och frys in
  • Baka eget bröd
  • Undvik halv- och helfabrikat
  • Köp fina råvaror
  • Köp storpack och dela med dina vänner
  • Välj produkter som inte kommer från de mest kända märkena
  • Välj bort de allra dyraste proteinkällorna