B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 4 - Scientific

Scientific

Sidan skapad 2002-04-01
Uppdaterad 2002-04-01

Text: Fredrik Paulún

Om scientific
Denna avdelning i B&K Sports Magazine kommer att granska vetenskapliga arbeten som slutförts. Målet är att behandla tre studier i varje nummer. Ämnena kommer att beröra kosttillskott, näringslära och styrketräning.
 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 4/1997:

Ökat proteinintag, ökad muskelmassa

STUDIENS NAMN: STUDIES REGARDING THE EFFICIENCY OF SUPRO ISOLATED SOY PROTEIN IN OLYMPIC ATHLETES. DRAGAN I ET AL. REV ROM PHYSIOL 29, 3-4,63-70,1992.

Vad studien gick ut på

Det finns teorier om att ett högt proteinintag skulle underlätta uppbyggnaden av muskelmassa. I denna studie valdes 66 olympiska roddare ut för att prova den teorin. De inledde en åtta veckors hård uppbyggnadsperiod och den ena gruppen gavs ett proteintillskott bestående av sojaprotein, medan den andra gruppen fick klara sig utan supplement. Proteingruppen fick 1,5 gram protein/kg. kroppsvikt/dag utöver sin vanliga mat. I övrigt åt de identiskt, med samma intag via kosten. Efter åtta veckor hade proteingruppen ökat 2,7 kg i ren muskelmassa. De som inte fick tillskott gick bara upp 0,1 kg muskler i genomsnitt. Dessutom kunde inga biverkningar noteras vid det höga proteinintaget.

Vad detta betyder för dig

Denna studie har många brister och fel, vilket gör att man måste granska resultaten kritiskt. Trots det är det en av de få som publicerats på området och utgör därför ändå bland det bästa vi har. Jag efterlyser fler studier där man undersöker proteinintagets effekter på muskelbyggnaden. I den här studien användes roddare och kanske får man lite annorlunda resultat om vi undersöker kroppsbyggare, styrkelyftare och andra idrottare. Dock kan det vara intressant, för den som vill öka i muskelmassa, att öka sitt proteinintag under en period. Det är inte skadligt för den som är frisk.

Spektakulärt sätta att höja testosteronnivån

STUDIENS NAMN: TESTICULAR COMPRESSION DURING EXERCISE : SERUM TESTOSTERON LEVELS. REIF S, OOSTHUIZEN JMC, LUIS HG. ARCH. ANDROL. 30, 209-211, 1993.

Vad studien gick ut på

Här har vi en lite udda studie med lustiga resultat. Man ville se om testosteronnivåerna i blodet kunde höjas med mekanisk påverkan på testiklarna. Forskarna valde ut 14 män med prostatacancer som skulle opereras inom kort. Operationen skulle bestå i avlägsnande av testiklarna, så försökspersonerna hade väl inte så mycket att förlora på att delta i försöket. De 14 deltagarna sövdes ner och man satte en klämmande anordning på deras testiklar. Trycket de utsattes för var upp till 100 mm Hg under 2 minuter och de var antagligen glada över att vara nedsövda. Efter 90 sekunder togs trycket bort och testosteronnivåerna i blodet ökade med i genomsnitt 18 %. Därefter skars testiklarna bort och testosteronnivåerna sjönk signifikant. Aj!

Vad detta betyder för dig

...är upp till dig att bedöma. Jag skulle inte rekommendera att du rekonstruerar försöket in i minsta detalj på dig själv. Om du har lust kan du dock klämma lite, eller be någon du tycker om att göra det åt dig. Försök vara lite diskret, och om du behöver lite extra testosteron under träningen bör du välja dina rymligaste baggypants. Jag blev lite förbryllad av studiens titel "...compression during exercise... ...Dessa patienter var så långt från träning man kunde komma. De var under narkos. Det hade dock varit underhållande att se på när läkarna står med varsin polygrip bakom dipsställningen och följer den stackars försökspersonens rörelser. Kanske vore det allra bästa ändå att se en forskare ligga på golvet i powerracket och passa på när någon kör tunga knäböj. Vem vet, kanske öppnas snart en helt ny marknad med det nya fantastiska redskapet "Ball-breaker". I sådana fall kommer det säkert att säljas med påståenden som "Bättre än anabola steroider" och "Ball-breaker hjälpte mig att vinna Mr Olympia!".

"Finns i tre utföranden 1. Vadderad med mjuk plysch för nybörjaren, 2. Rostfritt stål för den avancerade, och 3. Med läder och nitar för den äventyrlige". Nja, vi får väl se. Om den kommer lovar jag att skriva om det. Mitt främsta råd blir antagligen "Köp ingen begagnad".

Träningsbälten minskar skaderisken

STUDIENS NAMN: THE EFFECTIVENESS OF WEIGHT-BELTS DURING MULTIPLE REPETITIONS OF THE SQUAT EXERCISE. LANDER JE ET AL. MED SCI SPORTS EXERC. 24(5), 603-609, 1992.

Vad studien gick ut på

Fyller träningsbälten någon funktion? För att svara på den frågan valdes fem erfarna styrketränanden ut och sattes på att utföra ganska tunga knäböj. De fick köra så tungt att de precis klarade åtta repetitioner. Från resultaten kunde man se att träningsbältet gav stadga och skydd åt korsrygg och ryggrad. Därför kan man anta att träningsbälten minskar skaderisken.

Vad detta betyder för dig

Om du vill minska skaderisken vid tunga övningar tycks det som om bälten verkligen hjälper. I studien undersöktes enbart knäböj, men sannolikt hjälper bältet vid alla tunga övningar som involverar ryggen, t ex militärpressar och marklyft.