B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 4 - Kent Gustavson

Kent Gustavson

Sidan skapad 2002-04-01
Uppdaterad 2002-04-01

Text/foto: Ove Rytter

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 4/1997:

Satsade på Svenska Mästerskapen i bodybuilding - trots cancer i magen!

Kent Gustavson var ordförande i det Svenska Bodybuildingförbundet i hela åtta år (1988-1995). Sedan bröt helvetet lös. Kanske denna lilla historia kan sätta dina egna problem, som hindrar dig i din träning, i ett nytt perspektiv?

Kent är en snäll kille. Kanske allt för snäll, enligt många. Han har tränat i hela sitt liv, aldrig varit rädd för att jobba ideellt och alltid kunnat ta en motgång med ett leende. Tävlat har han också gjort, flitigt. Han kommer ofta bland de sista; men har aldrig gett upp.

Jag har själv rest med Kent; bl a till USA 1992, då vi båda tävlade i World Gym Championships. Han placerade sig lågt, men tyckte att själva resandet och tävlingen var den stora behållningen. En idrottare från grund och botten. Han tränar för att det är kul, och låter framgångarna, rent tävlingsmässigt, komma i andra hand.

Katastrof och konkurs

Men hans ständiga leende och goda humör ställdes på svåra prov efter dam-VM i Borlänge. Katastrofen bottnade i en högst oklar redovisning och till många delar felaktig presentation i införsäljningen till förbundsstyrelsen. Det hela blev en ekonomisk katastrof. De uteblivna intäkterna i alla led (inga sponsorer, bara 500 betalande i den jättelika Kupolen i Borlänge), betydde att SBBF tvingades gå i konkurs.

Kent, och flera av de andra ledamötena, förlorade en hel del pengar (de hade bl a strax innan tävlingen tvingats skriva på en personlig borgen på 10 000:-). Kent avgick något senare som ordförande. En svart sorti på åtta års ideellt, stormigt och energikrävande arbete.

Förutom alla telefonsamtal, sena nätter och möten, som är förknippade med ordförandeposten, har Kent ofta pepprats av frågor från 100-tals journalister. Inte minst om dopning. De uppmuntrande orden kan räknas på ena handens fingrar, medan svartmålande tidningsartiklar och skitsnack fyller en hel säck. Tufft för en kille som tränar för att han älskar det!

Startade gym

Kent skulle dock få en ny chans i livet: Han startade ett gym. Det var naturligt för Kent att, i samarbete med en kompanjon, köpa anrika Hälsostudion i Stockholm, som gått över styr. Men det gick trögt att återigen bygga upp förtroendet för anläggningen och kassaintäkterna räckte inte riktigt till. I samma veva blev den alltid lika friske Kent svårt sjuk. Till en början visste man inte vad det var. Men det skulle visa sig vara en cancertumör på bukhinnan. Han opererades i mars 1996. Samtidigt tvingades han äta cellgifter, för att hämma eventuell återväxt av tumören. I maj tvingades Kent och hans kompanjon att sätta gymmet i konkurs; och Kent har från denna dag bara existensminimum att leva av.

"Det jobbiga är att se före detta leverantörer och kunder i ögonen", menar Kent. Men han fixade i alla fall så att alla som hade löst kort fick börja träna på Fitness Center, 150 meter därifrån, istället. De kunde lösa in sitt kort, så att ingen enskild förlorade något, rent ekonomiskt. Typiskt Kent.

Hur orkade han?

Vem skulle inte vara knäckt efter denna rad av händelser? Men tro det eller ej, efter dam-VM-katastrofen, tung personlig borgen, förbundets konkurs, avgång som ordförande, cancer i magen och ännu en konkurs, där han förlorade allt han ägde och hade: I november samma år stod han på SM-scenen i Solna. Jag trodde knappt mina ögon.

"Jag har alltid haft träningen som mitt andningshål", kommenterar Kent. "Jag ville inte att alla tråkigheter skulle ta ifrån mig det jag älskar allra mest: min träning!

Nicke på Pro gym ställde upp för mig och lät mig träna gratis. Det ska han ha ett stort tack för. Jag motionstränade redan ett par månader efter operationen, och började fundera på SM. Jag har mina gymkompisar, som alltid finns där.

Men visst var det tufft. Jag har nu återgått till min tjänst som gymnastiklärare. Men fet blir man inte. Jag har 30:- kvar på min lön efter att ha betalat alla skulder. Så det blir nog till att försöka jobba lite extra..."

B&K säger:

Vilken kämpe! Klaga inte på lite trötthet eller töntiga problem nästa gång du söker undanflykter från att träna - va!?