B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 4 - Box 3417: Insändare

Box 3417: Insändare

Sidan skapad 2002-04-01
Uppdaterad 2002-04-01
 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 4/1997:

Varför inget om löpning?

Insändare: Jag har läst B&K i flera år. Varför tar ni aldrig upp någonting om tävlingen Iron Man? Hatar ni allt vad löpning innebär? Det är faktiskt en hel del av dem som tävlar i Iron Man och triathlon som styrketränar på gym. Och varför skriver ni aldrig om orsaken till olika bodybuilders död? Försöker ni tysta ner sanningen? Är det inte bättre att skriva om sjukdomar, skador och död som kan avskräcka de unga som eventuellt funderar på anabola steroider?

Svar: Vi hatar inte löpning, men vi skriver om bodybuilding (bl a Iron Man, he, he). Det finns dock andra tidningar som skriver om löpning och som gör det bättre än vi någonsin skulle kunna.

Men att uppmärksamma någon profils träning är ett tips. Tack! Orsaken till bodybuilders (liksom andras) död är alltid att hjärtat stannar, av olika orsaker. Tyvärr(!?) visar statistiken att det dör lika många bodybuilders som andra idrottare - av olika orsaker. Du syftar förmodligen på Momo Benaziza (1993) eller Andreas Münzer (1996). Vi har tagit upp båda fallen. I det första fallet var det uttorkning pga de livsfarliga vätskedrivande (diuretiska) preparaten (vilket vi vid upprepade tillfällen varnat för och även berättat om i fallet Benaziza). När det kommer till Münzer, var dödsorsaken ett blödande magsår, som han lidit av i flera år. Dödsorsakerna var alltså uttorkning, respektive magsår. I fallet Münzer kan det visst varit steroiderna som var orsaken, men även tävlingsstress, hård diet och genetiskt betingade faktorer kan ha orsakat hans död. Någon medicinsk enighet finns inte.

Vi tar absolut inte steroiderna i försvar och vi försöker inte heller att tysta ner sanningen. Men sanningen är inte att Benaziza eller Münzer dog av steroider. Detta faktum gör förvisso inte missbruk av anabola steroider mindre farligt. Men rätt ska vara rätt.

Red

Slät som en säl!?

Insändare: Kan inte Alan Bergström sluta att göra sig lustig på de tävlandes bekostnad. Varför skriva att superjunioren Sascha Vujic "ibland bara ser lång ut" och att Mikael Ohlsson är "slät som en säl". Det skulle också vara synnerligen intressant att få veta vad skribenten menar då han ifrågasätter om jag kommer att "hålla". Hålla för vad?

Per Ekeroth, SM 1:a Jun -80, SM 3:a Sen -75

Svar: Jag gör mig definitivt inte lustig på de tävlandes bekostnad. Det skulle du förstå om du ansträngde dig att läsa hela reportagen och då menar jag alla meningar. Sascha jämför jag även med Arnold (Schwarzenegger) och det är väl snarast bland de bästa omdömen man kan få. Jag skriver vidare: "att han är svårdömd för att han ibland är monstruöst bra och ibland bara ser lång ut. " Monstruöst bra kan ju inte gärna ses som ett dåligt omdöme? Apropå Ohlsson så var han och hälsade på mig häromdagen. Micke vet att han var slät, vi snackade om det redan på SM. Han förtalte också att han "fått blodad tand" av det jag skrev och därför satsar han på EM-kvalet. Han berättade att den tom blivit så blodad att det inte är helt omöjligt att han även dyker upp på SWGP. När jag skrev "hålla" menar jag följande: En bodybuilder är som bäst i 35-årsåldern, till skillnad mot utövarna i de flesta andra idrotter där man är pensionär vid 20. Du är 22 år och ska alltså nå din idrottsliga peak om cirka tio år i den kanske hårdaste sport man kan ge sig på. Som jag skrev: "Man kan räkna med att han (Pär Ekeroth) blir stor - om han håller". I tio år till alltså.

Jag skriver för att folk ska bli berörda. Det blir du. Det är bra. Rättvis kritik är också bra. Orättvis kritik är dåligt. Jag står för mina synpunkter, men inte när enstaka ord eller meningar rycks ur sitt sammanhang. Inte lustigt.

Alan Bergström

Eiselt hänvisar till obefintliga undersökningar?

Insändare: I B&K nr 12/96 annonserade företaget Eiselt om kosttillskottet HMB. De nämner tre referenser i annonsen. Jag gjorde en datasökning via Winspirs medline (gängse informationsforum för läkare). Ingen av artiklarna gick att hitta. S. Nissen hade publicerat 30 artiklar där de flesta handlar om nötkreatur. Ingen om muskeltillväxt eller liknande. Medförfattaren Van Koevering hade publicerat två artiklar, som även de till största delen handlar om nötkreatur. Alltså kan man tänka sig följande: Antingen är artiklarna falska eller så är de ej publicerade pga att de ej godkänts då man inte kan påvisa statistisk signifikans (som betyder att en undersökning med stor sannolikhet visar ett resultat).

/Hälsningar, Medicinsk kunnig

Svar: Annonsen baseras nästan uteslutande på tre arbeten av Dr Steven Nissen vid Metabolic Technologies Inc, Iowa State University. Dessa arbeten är publicerade i journaler vi angav i annonsen. Artiklarna finns inte i databasen Medline, men de går att beställa direkt från Journal of Appfed Physiology (American Physiological Society), ISSN 1080-4757, manuskriptnummer: A908-5. Titel: The effects of the leucine metabolite [beta]-hydroxy-[beta]-methylbutyrate on muscle metabolism during resistance-exercise training. Som medicinskt kunnig borde Ni veta att man inte ska dra förhastade slutsatser. Vi arbetar dagligen med Medline och har nästa alla intressanta artikelreferenser på data. Medline är dock inte det enda tillförlitliga forum för oss som arbetar med forskning. Kontakta oss gärna direkt om Ni behöver mer information.

/Henrik Eiselt

Insändare: Tack för reportaget om Johan Oldenmark (nr 2/97). Johan fanns uppenbarligen på plats när Gud delade ut hjärnor och han har förmåga att formulera sig och ge uttryck för sina kloka idéer. Skitbra!

/Drougge

Svar: Det var ju kul att du tyckte att det verkade som om jag var på plats.

Vänligen, Johan Oldenmark