B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 4 - Från apfet till kanonform

Från apfet till kanonform

Sidan skapad 2002-04-01
Uppdaterad 2002-04-01

Text: Gabriel Billberg
Foto: Greger Norrevik samt Tonys släkt och vänner

Fakta
Längd: 171 cm
Vikt off season: 120 kg
Vikt nuvarande: 70,5 kg

Meriter

Upplandsmästerskapet 1:a
JSM 2:a
JM 9:a (junior-kocklandslaget)

 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 4/1997:

Jag svarade i den ringande redaktionstelefonen.

- Tja, jag heter Tony och har dietat bort nära på halva mig, var det en snubbe som sa. Förut vägde jag 120 kg, apfet, men med en jävla vilja och en skivstång har jag dragit ner mig 50 kg på fyra år.

- Kom hit, sa jag.

- Men jag är ingen elitbyggare eller så, sa han.

- Du har satsat lika hårt, det räknas. Kom hit.

När han visade de gamla bilderna på sig själv var det helt omöjligt att förstå att det var samma snubbe. Han berättar:

"Jag kommer ihåg hur jag satt i sängen och fick syn på mig själv i en spegel. Först fattade jag inte att det var jag. Det var bara en stor klump. Ser jag ut så där, tänkte jag. Nu får det fan vara nog!"

"Jag kommer ihåg hur jag satt i sängen och fick syn på mig själv i en spegel. Först fattade jag inte att det var jag. Det var bara en stor klump. Ser jag ut så där, tänkte jag. Nu får det fan vara nog!"

Jag klev upp ur sängen och köpte mig ett par löpskor. Första passet körde jag redan samma dag. Sju och en halv minut - sedan var jag slut. Helt slut. Efter det åkte jag direkt till jobbet och sa upp mig. Jag arbetade som kock och insåg att det inte skulle gå att hålla fingrarna borta från favoritanrättningen: pommes frites i en djup tallrik bearnaise-sås. Jag ska leva ett sunt liv, sa jag till mig själv.

Nytt liv - nya vanor

Från den dagen åt jag bara grönsaker. Efter ett halvår hade jag kutat bort 25 kg och orkade springa i 30 minuter. Ytterligare 15 kg tog jag bort med armhävningar och hemträningsgrejor. Maj 1995 vägde jag 80 kg - mjuk.

Jag skulle naturligtvis inte ha gjort min motions- och grönsakschock som jag gjorde om jag vetat mer om träning och mat, men det gjorde jag inte, mitt yrke till trots. Vid mitt vanliga besök i tidningskiosken bläddrandes bland Hälsa och Må Bra hittade jag B&K Sports Magazine. Gym, jag ska gå på gym, tänkte jag. Tre styrkepass, tre timmar trappmaskin plus en timmes löpning i veckan blev mjuk kropp-motmedlet.

När jag jobbade som kock mådde jag som en prins, åt allt jag kom över och gick upp mer än 20 kg fett på ett år. Jag älskar mat. Var det onödigt att säga kanske? Under den här första träningstiden fattade jag mig inte på folk som sa att de tränar för att må bra. Jag mådde faktiskt inget vidare. Jag hade ett mål och skulle dit. Så var det bara.

I efterhand inser jag att det antagligen finns både bättre och mindre smärtsamma vägar, men välmående har aldrig varit något som drivit ner mig till gymmet. Kalla det fåfänga eller vad du vill, men det som får mig att må bra är att jag vet att jag är på väg mot mitt mål. Jag mår bra av att jag sköter mig, inte för att jag gör det. Visst har jag floppat några gånger på vägen och tänkt: Nä, nu börjar jag käka vanlig, god mat. Men det har alltid visat sig 2-3 kg senare att det inte alls var så särskilt gott. Så jag har gått tillbaka till min torsk och mina grönsaker.

Jag tror att det spricker på småsaker för många - dålig lunchresturang t ex. Mitt råd är att knalla in i köket och försöka att förklara vad du håller på med. Förklara att du vill ha din fisk och ditt kött utan sås, och ren pasta eller ris och till exempel keso. Vill de inte hjälpa dig - byt krog!

Idag väger jag 70,5 kg med 11% underhudsfett och målet är att lägga på mig ytterligare några kilo muskler."

Mästerkockens tips...

...till dig som vill ändra ditt liv på samma sätt som Tony har gjort.

  • Att fylla kylen med: minimjölk, ägg, matlagningsyoghurt, kesella 1%, gurka, grönsallad, tomater.
  • Att fylla skafferiet med: frukt, havregryn, lök, konservburkar med majs och krossad tomat.
  • Att fylla kryddhyllan med: kanel, örtsalt, peppar, italiensk salladskrydda.
  • Att fylla frysen med: vit fisk, kyckling, något vilt kött, spenat, wok-grönsaker.

Tonys diet

  • Frukost:
    En portion havregrynsgröt. Blandar fiber/vanliga, hackar ner ett äpple eller päron, strör över kanel och lite, lite socker. Ett glas juice, två ägg.
     
  • Mellanmål:
    Två skivor fullkornsbröd och en frukt
     
  • Lunch:
    Pasta eller ris och tonfisk eller räkor. Äter jag ute ber jag om fisk med en klick fransk senap och grönsaker. Fransk senap är min ständiga följeslagare. Man kan ha den istället för sås och den passar till allt.
     
  • Middag:
     
    Jag rör ihop något bara (se recept). Det tar max 20 minuter från det att jag stigit innanför dörren tills maten är klar.

Recept

Ugnsgratinerad torsk

  • Tina ett 400-grams fiskpaket. (Lägg t ex fram det innan du går till gymmet.)
  • Lägg fisken i en ugnsfast form och täck över med tomatskivor, fransk senap och lite örtsalt.
  • 200° i 10-12 minuter.
  • Koka upp vatten (utan salt) medan ugnen blir varm.
  • Lägg i pastan samtidigt som du ställer in fisken i ugnen.
  • Gör en sås på en halv hackad lök, en halv burk krossade tomater, majs och en vitlöksklyfta. Man kan också slänga i lite spenat direkt från frysen.
  • Ta av pastan innan den är helt klar, rör i såsen och efterkoka en minut.
  • Ta ut fisken.

Klart. Tid cirka 15 minuter.

Den ugnsgratinerade fisken räcker till två portioner. Lunch eller middag nästa dag, kanske?

Biff på grönsaksbädd

  • Basen på målet är grönsaker. 200 gram, eller ungefär en halv påse, färska eller frysta wokgrönsaker.
  • Stek 150 gram nötkött och koka tre-fyra potatisar.
  • Servera med rödvinssky (finns att köpa i portionspåsar).

Tid cirka 20 minuter.

Grönsallad till alla mål med dressing eller satziki.

Dressing

Matlagningsyoghurt, fransk senap och italiensk salladskrydda.

Satziki

Skivad gurka, matlagningsyoghurt, vitlök och örtsalt (satziki passar bra till all mat, även som "sås")

Fruktsallad

Det här är den perfekta efterrätten och den fungerar lika bra som "bär"-bart mellanmål. Jag lägger gärna ner lite pengar på tropiska frukter och köper jordgubbar, även om det inte är säsong. Jag köper ju ingen glass.