B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 3 - Box 3417

Box 3417

Sidan skapad 2002-03-11
Uppdaterad 2002-03-11
 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 3/1997:

I går fick jag boken "Effektiv Diet". Den är fantastisk och ger en bra inblick i olika former av dieter och varför många misslyckas att hålla diet. Jag kan bara uttrycka min beundran!

THOMAS JOHANSEN, NORGE


Fråga: Jag vill förändra mitt liv till att bli mer sportigt och har förstått att maten har stor betydelse. Vart vänder jag mig om jag vill ha reda på hur mycket och vad jag ska äta, i förhållande till min träningsmängd. Finns det någon som kan hjälpa till med kostprogram, med mattider och även specificera vad jag ska äta innan och efter träningen för maximala resultat? Vill öka så mycket det går i muskelmassa. Nu tycker jag att jag är för smal.

Svar: En väg är att kontakta en personlig tränare. Vet du inte var du kan få tag i en sådan i närheten där du bor, kan du ringa SAFE eller Personal Training School. De har förmedling. NSTC i Stockholm utför kroppskompositionstester och gör dietprogram. Du kan också posta dina frågor till elitbodybuilderparet Robert & Yvonne Krull, PL 267, 178 93 Drottningholm. Finns det några andra i landet som utför kroppskompositionsmätningar eller gör kostprogram, hör då av er till oss. Vi får massor av frågor men det finns inte så många att hänvisa till.

RED


Fråga: Nu har vi sett i B&K hur mycket killarna kan öka i muskelmassa, utan dopning, då ni skrev om testgruppen förra året. Och vi har sett hur mycket fitnesstjejerna kan banta bort med hjälp av kost och träning. Det är bra, men när blir det vår tur? Vi tjejer som vill öka i muskelmassa och som inte har tio kilos övervikt att ta bort. Jag skulle vilja att en grupp tjejer (med samma målsättning, dvs att bygga muskler) skulle få samma möjlighet som killarna, med kost- och träningsupplägg, dopingkontroll och resultat publicerade i tidningen. Detta dels för att visa att vi tjejer kan bygga muskler utan dopning och att det faktiskt är både kvinnligt och snyggt med muskler på en tjej!

MED VÄNLIGA HÄLSNINGAR,
HELENA JOHANSSON, KATRINEHOLM

Svar: När det blir er tur? Det är exakt samma kriterier som gäller för en tjej som för en kille för att öka i muskler. Träna, ät och sov. Tyvärr är det inte särskilt troligt att vi i den närmaste framtiden har möjlighet att göra en tjejtestgrupp. Anledningen är inte att vi inte tycker att det skulle vara intressant, utan för att kunna genomföra det krävs sponsorer. Syftet med testgruppen var inte att visa att killar kan träna, utan att visa att man kan bygga större muskler utan steroider. B&K:s testgrupp sponsrades därför av Folkhälsoinstitutet och anledningen till att det bara var killar var att man trodde att de var den största riskgruppen för att börja missbruka. Inte de killar som var med alltså, utan killar som grupp i samhället.

RED


Fråga: I B&K nummer 1/97, i artikeln om periodisering, står det att man ska dra ner på högrepetitionsträningen då man är i period 2. Då undrar vi: Ska man dra ner på antalet reps eller på viktträningen i sig? Vore tacksamma för svar.

JONAS OCH THOMAS

Svar: Drar man ner på antalet reps blir det ju inte högrepetitionsträning längre, eller hur? Det är träningen i sig man ska dra ner på, alltså minska antalet högrepetitionspass och lägga in konditionspass med mycket stretching.

ALAN B


Fråga: Mitt namn är Sam Westdahl. Jag köper ofta er tidning och i decembernumret läste jag om en kille vid namn Fredrik Age och hans tidigare axelskada. Jag kände igen allting, det här med att aldrig träna baksidan av axlarna, att träna för tungt och för mycket bänkpress. Personligen har jag haft ont i axeln i över ett år. Skulle bli väldigt tacksam om ni kunde ge mig namn och adress till någon specialist på den här sortens skador. Har varit hos flera läkare men bara fått kortisonsprutor och värktabletter. Det har inte hjälpt. Nu måste jag prova något annat innan jag tappar allt jag lyckats träna upp.

VÄNLIGA HÄLSNINGAR, SAM

Svar: En alldeles vanlig "byggarskada". Mitt tips är att gå till en massör/naprapat som kan mosa igenom rotatorcuffen ordentligt, främst infraspinatus och teres. Han/hon kan också visa dig stretchövningar för nämnda muskler. Du bör antagligen också stretcha bröstmusklerna. Var också noga med att hålla ner axlarna när du kör latsdrag och triceps push down.

ALAN B


Fråga: Når ni anger mått i centimeter på biceps, bröst osv, är det då personen "flexar" eller inte? I första hand tänkte jag på testgruppen, men även i övriga fall.

UNDRANDE

Svar: I testgruppens fall var det "oflexat", så också alltid om inte flexat anges.

RED