B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 8 - Idrottsskador

Idrottsskador

Sidan skapad 2002-08-11
Uppdaterad 2002-08-11


Torbjörn Hanson

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 8/1992:

Ont i bröstkorgen

Fråga: Hej och tack för en intressant frågespalt. Jag har ett problem som jag hoppas att du kan hjälpa mig med. För en och en halv månad sedan så drabbades jag av en kraftig influensa eller förkylning. Jag hade svår hosta i en vecka och efter en hastig rörelse samtidigt med en hostattack, upplevde jag skarp smärta i övre bröstryggen. Därefter smärtade det varje gång jag tog ett djupt andetag. Efter en vecka blev det lite bättre men när jag började träna igen så kom värken tillbaka om än värre än förut. Det gör så ont att jag inte kan utföra dips, bänkpress, axelpressar eller knäböjningar. Det gör ont att lägga upp stången på bröstet eller nacken. Det gör också ont att ta ett djupt andetag, hosta, nysa eller skratta. Smärtan strålar då från övre bröstryggen runt bröstkorgen till vänster bröst.

Jag sökte upp en läkare som gav mig muskelavslappnande och smärtlindrande medicin och sade åt mig att vila från träningen. Det känns lite bättre men så snart jag provar att träna igen så gör det mera ont. Vad kan detta bero på och finns det något jag kan göra för att bli bättre?

Svar: Det låter som om du har en eller flera av följande skador.

  • En bristning i en av skelettmusklerna runt bröstkorgen.
  • En bristning i intercostal-muskulaturen (musklerna mellan revbenen).
  • En subluxation (delvis urledvridning) av ett revben eller en kota i bröstryggen.

När en person har en infektion i kroppen så kommer lymfcirkulationen att belastas mer pga ökad mängd vita blodkroppar döda bakterier/virus och slaggprodukter. Denna lymfvätska måste pumpas genom kroppsvävnaderna med hjälp av intramuskulära kontraktioner (detta kallas lymfpumpen). Infektionen och den ökade mängden slaggprodukter gör lymfvätskan mer trögflytande. Detta kan leda till en stagnation av lymfdränaget. En stagnation av slaggprodukter försämrar cirkulationen och därigenom tillförseln av syre och näring. Brist på syre och näringsämnen leder till ökad muskelspänning. Ökad muskelspänning försämrar cirkulationen och lymfdränaget vilket skapar en ond cirkel.

75% av kroppens lymfdränage sker över vänster nyckelben, medan de övriga 25 procenten sker över höger nyckelben. Härifrån dräneras lymfvätskan via en ven till lever och njurar där gifter, slaggprodukter och döda bakterier samt virus bryts ner och filtreras för att sedan elimineras via avföring och urin.

Intercostal-musklerna (musklerna mellan revbenen) har till uppgift att kontrahera (dra samman) bröstkorgen och vid avslappnande utvidga bröstkorgen. Denna rörelse tillsammans med kontraktion av diafragmamuskeln assisterar lungorna vid andningen. Om dessa muskler har en lymfstagnation med efterföljande spasm, så kan en hastig uttänjning av bröstkorgen som vid en plötslig hostattack eller en plötslig okontrollerad rörelse orsaka en sträckning/skada av dess muskelvävnad. En liknande skada kan också drabba den större skelettmuskulaturen som omger bröstkorgen.

Dessa skador tar längre tid att läka eftersom det redan är en stagnation av cirkulationen i denna vävnad och all kroppsvävnad kräver syre och näring samt borttransporterande av slaggprodukter för att kunna påbörja en läkningsprocess.

Det låter mer som om din skada är av intercostal-muskulaturkaraktär eftersom du beskriver en smärta som strålar längs revbenen till framsidan av bröstet.

Som du kanske vet så löper nervrötterna ut från bröstkotorna och följer mellan revbenen till framsidan av bröstet. På detta säte kan all vävnad och inre organ samt ytliga muskler både på bröstkorgens fram- och baksida inerveras. Om en muskelskada föreligger i intercostal-muskulaturen kan denna efterföljande muskelspänning orsaka en inklämning av den nerv som löper mellan revbenen.

Och detta kan leda till värk som strålar ut i framsidan av bröstet längs med nervens sträckning. Anledningen till att dessa skador tar lång tid att läka är att dessa muskler är aldrig helt stilla (i vila), då vår andning konstant orsakar att bröstkorgen utvidgas och kontraheras.

l vissa fall så kan en muskelspänning av skelettmuskulaturen eller de små musklerna mellan kotorna leda till en subluxation av ett revben vid dess ledyta mot en bröstkota. Detta leder till liknande symtom som kan skada intercostalmusklerna.

Jag har funnit att personer som har allergier eller är tobaksrökare tar längre tid på sig att läkas från dessa skador eftersom lymfstagnationen är mer långvarig, kronisk eller återkommande. Detta pga att det är ett konstant eliminerande av allergener och gifter via lymfdränaget.

Oftast läker dessa skador av sig själva men i vissa fall så kommer den ärrvävnad som bildas vid muskelsträckningen att blockera cirkulationen och därigenom förhindra lymfdränaget och läkningen. En skicklig akupunktör eller triggerpunktsmassör kan finna lösa spänningar och ärrvävnad genom att söka efter ömma punkter i revbensmellanrummet från bröstryggen till bröstkorgens framsida. Behandling av dessa punkter med dess efterföljande avslappning av spända muskler korrigerar ofta även en subluxation av ett revben eller en bröstkota. Om denna behandling inte hjälper så kan en kiropraktor manipulera revben eller kota på plats. Hoppas att du mår bättre när du läser detta och om inte så rekommenderar jag att du söker hjälp.

Torbjörn Hanson, kinesiolog & akupunktör.