B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 6/7 - Serge Nubret: 54 år ung!

Serge Nubret: 54 år ung!

Sidan skapad 2002-08-11
Uppdaterad 2002-08-11

Text: Dan Lilja
Foto: Ralph DeHaan


Serge tillsammans med sin träningskompis Suki Bangs.

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 6/7 1992:

Bodybuilding håller dig ung. Serge Nubret, 54, är ett levande bevis. Gymmet har varit hans föryngringsklinik. Hantlarna och skivstängerna är verktygen med vilka han arbetat fram en kropp som ser ut att tillhöra en extremt vältränad 25-åring. Häng med och träffa Serge. Mannen som bara blir yngre och yngre.

Vet du vad de flesta gör vid 54 års ålder?

Jo, de har oftast tryggat sin sociala ställning, skaffat kombibil med dragkrok, segelbåt och landställe med blommor i väl krattade rabatter. Men det är inte bara dessa ting som införskaffats.

Nej, de har dessutom - med få undantag - även skaffat sig en rejäl gubbmage. Och med lika få undantag är de inte speciellt förtjusta i den.

En som definitivt inte dras med fenomenet "underhudsfett i midjesektionen" (det som alltså populärt kallas gubbmage) är fransmannen Serge Nubret.

Han firade sin 50-årsdag för fyra år sedan. Något man knappast kan tro, då man ser denna panterliknande man jogga längs beachen i sin nya hemstad Los Angeles. Serge tränar fortfarande varje dag. Ofta upp till 5 (!) timmar. Och det kommer han att fortsätta med tills han är begraven.

- Det enda som kommer att hindra mig från att träna blir min död, skrattar Serge. Han har en stark fransk-amerikansk accent.

- En gång för snart tio år sedan höll jag upp från träningen under tre år. Jag jobbade mycket under denna period och ansåg inte att det fanns tid över. Men jag insåg snart att jag lurade mig själv. Plötsligt var det inte lika kul att jobba, jag orkade inte lika mycket och dagarna blev allt mer oeffektiva. Dessutom blev jag fetare och tappade muskelmassa. Under den tiden tittade jag mig inte i spegeln enda gång. Jag ville helt enkelt inte se kroppsförfallet. Det var lättare att förtränga verkligheten, genom att helt enkelt inte se den.

Men jag tog mitt förnuft till fånga och började träna igen. Då jag kom tillbaka till gymmet, märkte jag hur mycket jag saknat det. Att åter träna disciplinerat återspeglade sig i vardagslivet och jag jobbade effektivare, såg positivare på tillvaron och, framförallt, jag orkade mer!

Och den här gången kommer jag aldrig att sluta. Dessutom vet jag att ju äldre man blir, desto svårare är det att komma igång igen, säger Serge och verkar säker på sin sak.

1000-tals misstag

Inom bodybuilding jämställs ålder och erfarenhet. Oturligt nog så slutar de flesta bodybuilders precis när de börjar förstå vad de håller på med. År av erfarenhet kastas bort utan att alla (vi) nyfikna någonsin får en chans att ta del av de unika kunskaperna, skapade av erfarenheter från 1000-tals misstag i gymmet.

Men (vi) smarta bodybuilders kan kringgå allt det där genom att stjäla ... eh, förlåt - jag menar absorbera, kunskap från de få äldre byggare som fortfarande är något att hänga i julgran. Valet att skriva om Serge Nubret var lätt. Han tävlade i Mr Olympia på den tiden då de flesta av er läsare fortfarande använde nappflaska och blöjor.

Och Serge Nubret har många intressanta, vilda och kontroversiella teorier och åsikter att dela med sig.

- Mina träningsprinciper har inte ändrats så mycket under åren. Många av mina träningsmetoder jag använder mig av idag, lärde jag mig redan under mina fem första år på gymmet. Jag måste däremot träna hårdare nu, eftersom jag är äldre. Min ämnesomsättning är lägre, vilket gör att jag måste bränna fler kalorier under träningspasset, för att inte lägga på mig fett.

Tror inte på tunga vikter

- Jag tränar aldrig, och har aldrig tränat, med tunga vikter. Jag kör många repetitioner med kort vila mellan seten. De flesta bodybuilders håller på i 5 år och slutar sedan. De har skador överallt. Jag är 53 och har fortfarande inte haft en skada och jag älskar att träna. När du tränar med tunga vikter är den största koncentrationen på vikten och du kan inte träna kroppen som du vill.

- Jag har aldrig trott på träning med tunga vikter, med undantag för vissa benövningar och vadträningen. Just benen och vaderna är så kraftfulla och stryktåliga, att de kräver tyngre belastningar för att växa. Övriga muskler bör du fylla med blod, vilket ger dig en så kallad "pump". Detta förutsätter att du använder lagom vikt och absolut inte tränar för tungt.

Med en lagom tung vikt kan du göra ett set var 20 sekund. Med tunga vikter måste du vila 2 minuter mellan seten och då förlorar du "pumpkänslan".

De flesta som tränar med tunga vikter ser bra ut efter en lång diet. Men hur ser de ut resten av året? Jo, som julgrisar, då de är klara för slakt! Men om du tränar med lättare vikter får du mindre fett, hårdare muskler och du ser bra ut året runt.

Och det är väl detta sporten handlar om? I alla fall var det hela iden med att träna när jag började...

5 timmars träningspass

Som jag nämnde tidigare så tränar Serge ibland 5 timmar under ett träningspass. Och hans nuvarande träningsprogram ser ut så här:

  • Måndag framsida lår, bröst, mage
  • Tisdag axlar, biceps, triceps, vader
  • Onsdag rygg, korsrygg, baksida lår, vader

Serge tränar varje kroppsdel i genomsnitt en och en halv timme per träningspass. Även magen!

- Jag kör situps som konditionsträning, förklarar Serge.

- Normalt gör jag 2 000 repetitioner under ett träningspass. Jag tränar alltid i relativt snabbt tempo, så att jag får upp pulsen också, säger Serge och stryker handen över magmusklerna.

- Jag behöver inga vilodagar. Det senaste året har jag bara tagit 5 eller 6 dagar ledigt! Eftersom jag använder lätta vikter och bara tränar varje kroppsdel 2 gånger i veckan, tror jag inte att det är möjligt att överträna sig. Jag vet inte om man kan överträna. Ibland tror jag att ordet överträning bara är en ursäkt för att hoppa överträningen. Kroppen säger automatiskt ifrån om den "tar slut". Istället för att hela tiden ta vilodagar, så varierar jag tempo, övningar och även gym, för att få lite extra variation. När jag känner mig sliten eller trött - vilket mycket sällan händer - tar jag 2-3 dagar ledigt "på raken", för att låta all muskulatur läka till 100%.

Åldern inte avskräckande

Serge gör fortfarande framsteg med sin träning och han tycker inte att åldern är något problem.

- Jag är övertygad om att äldre bodybuilders kan fortsätta att utvecklas, även om det krävs lite extra förbränningsträning och en mycket bra kost. Även om man på äldre dagar inte ökar lika mycket i ren muskelmassa, kan man fortfarande få otroligt bra "shape" på kroppen. Och att få bra fason på kroppen är viktigare än extrem muskelmassa. Jag har sett många börja träna i 50-årsåldern, med fantastiska resultat som följd. Häpnadsväckande nog kan en otränad äldre man på ett eller två år få en tvättbrädeliknande magmuskulatur, om han verkligen tränar seriöst. Att säga att "jag är för gammal" är den värsta formen av okunskap som existerar inom denna sport!

Annorlunda kostvanor

Serge Nubrets kostvanor är, minst sagt, annorlunda. En nutritionist skulle sätta i halsen om han fick höra hur denne unika man äter.

- Jag äter bara en gång per dag - på natten. Men då äter jag mycket. Därför kan jag inte äta på dagarna. Om jag börjar kan jag inte sluta. Jag äter så mycket på natten att jag har tillräckligt med kalorier för hela dagen. Det enda jag tillför kroppen är mycket vätska i form av vatten och juicer. Dessutom tar jag kosttillskott i form av vitaminer och fria aminosyror.

Jag har naturligtvis tränat min kropp att fungera så här. Du kan vänja din kropp till vad som helst om du gör det långsamt. Man kan inte ändra sina vanor på en dag, säger Serge.

- Jag kan inte äta sex mål mat om dagen, som andra gör. Jag har inte tid, utan föredrar att tillbringa tre timmar om natten vid matbordet. Och då äter jag 5000 kalorier. Mina dagar går åt till arbete med ett gym jag arbetar på, jag sköter min korrespondens, postorder och bokar in träningsseminarier över hela världen. Då jag är ute och reser är jag alltid mycket noga med att boka flyg och tåg på ett sätt så att jag får tid över till träning. Om jag inte känner till trakten så ringer jag nummerupplysningen, för att få reda på var stadens gym ligger. Därefter ringer jag det som ligger närmast flygplatsen eller tågstationen och talar med ägaren, så att jag inte kommer objuden.

Älskar att laga mat!

Jag blev tvungen att ifrågasätta de kostvanor han berättat om. Och Serge hade svar på tal:

- Låt oss jämföra två personer med samma ämnesomsättning. Båda äter 5000 kalorier på en dag. En äter 5 mål på 1000 kalorier vardera och den andra äter ett på 5000 kalorier. Då kommer den som äter 5000 kalorier på 5 måltider att lägga på sig mer fett. Den som äter 5000 kalorier på en måltid kan inte tillgodogöra sig alla kalorier på en gång. Så jag njuter av min mat och min kropp tillgodogör sig kanske 2500 kalorier.

Serge verkar säker på sina teorier - och det är svårt att säga emot honom, då jag under tröjan ser hans otroliga magmuskler och svällande armar.

- Jag älskar att laga mat. Det blir mest västindisk mat i form av linser, svarta bönor, pintobönor, ris, kyckling och rött kött. Jag föredrar rött kött och kokar det i två timmar, så att allt fett smälter in i såsen.

Såsen ställer jag sedan in i frysen, vilket gör att fettet flyter upp på ytan. Jag tar bort fettet och jag har en fettfri, god sås. Men när du tränar 5 timmar om dagen behöver du inte oroa dig så mycket för fett i maten. Speciellt inte när du tränar magen. Magen är kroppens motor!

Om du ger den rätt bränsle kommer den att fungera perfekt året runt. Om du äter rätt och tränar din mage ordentligt, kommer du aldrig att bli sjuk. Du har väl aldrig sett någon med en vältränad mage på ett sjukhus? Alla sjukdomar kommer från maten!

Med målsättningen att avhålla oss från dålig mat skriver Serge en kokbok som kommer att släppas under 1992. Den handlar så klart om mat för bodybuilders.

Mr Olympia 1975

Är 1975, innan han blev intresserad av att skriva kokböcker, deltog han i sin första Mr Olympia tävling och den totala prissumman var på den tiden endast $1 000.

- Där har vi den största skillnaden om man jämför bodybuilding idag och igår - pengar. Nu är prissumman $250 000. Vissa skulle offra allt för den summan av pengar. Jag tror att priset om 5-10 år kommer att ligga på en miljon dollar.

Vem vet vad bodybuilders kommer att göra med sig själva för ett sådant pris? Framtidens idrott kommer att skörda många offer som tränar sönder sig och faller för frestelsen att prova nya, farliga droger, för att ha chansen till en tryggad ekonomi. Detta är en tråkig utveckling.

Jag försöker alltid att poängtera att träningen skall vara rolig och uppbyggande. Inte tråkig och nedbrytande.

Mer kemi än sport

- Risken är att all elitidrott blir mer kemi än sport. Det finns så många bra bodybuilders idag och det är mycket svårt att vinna. Vad gäller anabola steroider tror jag inte mycket på dem. Jag vet att man kan bygga muskler utan steroider och få nästan samma resultat. Serge har också sett hur kvinnlig bodybuilding har utvecklats och tycker ärligt talat inte om riktningen den har tagit.

- Den borde stoppas, säger Serge.

- Det är inte kvinnlig bodybuilding längre. Det har gått för långt. Bodybuilding är en sport, självklart, vilket innebär att ingen kan säga vad som är "för mycket". De kan inte säga: "Du har gått för långt för att vara kvinna. Du är diskad". Men de borde säga: "Utveckla dina muskler så mycket du vill, utan steroider."

Om de tar steroider vill de vara män. Då borde de också tävla mot män.

- Mina år som bodybuilder har gjort mig mentalt stark. Och jag finner det långt ifrån jobbigt att träna varje dag. Att ha en bra fysik är lätt. Och om du kan använda din disciplin för bodybuilding i ditt vanliga liv, är det fantastiskt, avslutar Serge.

En man som inspirerat 100 000-tals människor att börja träna. Och som kommer att fortsätta att inspirera i många år till!