B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 6/7 - Idrottsmedicin

Idrottsmedicin

Sidan skapad 2002-08-11
Uppdaterad 2002-08-11


Per Tesch

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 6/7 1992:

Färre spermier av baljväxter?

Fråga: Jag är en kille på 20 år som äter vegetariskt - varken mjölprodukter eller ägg. Istället äter jag en hel del baljväxter. "Mat är bästa medicinen" heter en bok som bl a tar upp baljväxter. Där står att baljväxter, och då speciellt sojabönor samt ärtor, innehåller det kvinnliga könshormonet östrogen. Författaren menar att män som äter baljväxter riskerar att få nedsatt spermieproduktion. Kan tillförsel av östrogen också hämma muskeltillväxten?

Eller börjar kroppen producera mer testosteron som kompensation?

Svar: Jag har läst artikeln som innehåller många intressanta uppgifter. Bland annat refereras till undersökningar frän Indien, där man givit människor ett koncentrat av ett ämne som finns i bland annat ärtor. Hos männen sjönk spermieproduktionen och hos kvinnorna minskade frekvensen graviditeten. Aven om resultaten skulle vara riktiga måste man ha klart för sig att det krävs väldigt stora mängder ärtor för att komma upp i de koncentrationer som man använde i experimentet. Det är knappast möjligt att äta så mycket. Sojabönor och ärtor innehåller inte östrogen!

Du behöver inte oroa dig för att muskeltillväxten eller spermieproduktionen hämmas, även om du äter stora mängder baljväxter.

Kan naturmedel ge biverkningar?

  1. Kan naturmedel klassas som dopingpreparat eller ge allvarliga biverkningar, såsom t ex anabola steroider?
  2. Kan egen stimulation av testosteronproduktionen ge allvarliga biverkningar?

Svar:  

  1. Naturmedel klassas inte som dopningsmedel. Man kan inte säga att de ger samma biverkningar som anabola steroider. Vissa naturmedel i höga doser kan dock ge olika typer av biverkningar.
  2. Det är mycket svårt att påverka egenproduktionen av testosteron och "biverkningarna" är därför knappast något problem.

Träningsvärk

Jag är en kille på 26 år som tränat bodybuilding i 10 år.

  1. I en del muskler får jag mer träningsvärk än i andra. Jag tränar dem lika hårt, men ändå blir effekten denna. Varför?
  2. Växer de muskler jag får mest träningsvärk i lättast/snabbast?
  3. Om man (miss) brukar steroider, får man då mindre träningsvärk och återhämtar sig musklerna snabbare?
  4. Anabola steroider består av en hel del olika saker har jag läst. Vad är "Ryssar", Dianabol och tillväxthormoner?
  5. Är det sant att idrottsmän kan klara en dopingtest genom att lägga av en kort tid innan tävlingsdagen? Varför åker i så fall många av dem fast?
  6. Finns det steroider som inte syns i dopingkontroller?
  7. Testas alla byggare i en tävling?

Svar: 1. Det är möjligt att du får mest träningsvärk i en speciell muskel eller muskelgrupp. Det beror troligen på att de är mer otränade eller att du "överbelastar" dessa eller varierar utförandet mer för dessa muskler/muskelgrupper. Men det finns ingenting som säger att vissa muskler generellt skulle vara mer utsatta än andra. Oavsett muskel är det framförallt belastningen under utsträckningen, inte kontraktionen som ger upphov till träningsvärken.

2. I samband med träningsvärk blir ofta muskeln svullen, beroende på att vatten ansamlas. Den får mikroskopiska skador och muskelvävnad bryts ner. Styrkan försämras oftast och är nedsatt flera dagar efter träningspasset! Om man utsätter musklerna för sådana belastningar så att de alltid utvecklar träningsvärk växer de sannolikt inte alls. Lite träningsvärk då och då är förmodligen inte skadligt på något vis. Men det finns å andra sidan ingenting som säger att de muskler som får träningsvärk växer mest!

3. Mig veterligen finns det ingenting som talar för att anabola steroider förhindrar eller minskar uppkomsten av träningsvärk. Däremot är det en allmän uppfattning att anabola steroider hjälper till att påskynda återhämtningen efter ett intensivare träningspass. Detta gör att man kan träna intensivare.

4. Det är knappast någon hemlighet att anabola steroider är det allra vanligaste dopingpreparatet bland idrottsmän. De har den anabola (uppbyggande) effekt som manliga könshormoner har. De ökar och accelererar muskelns proteinsyntes. "Ryssar" och Dianabol är båda anabola steroider. "Ryssar" är kort och gott smeknamnet för vissa anabola steroider som "importeras" illegalt från landet i öst. De har visat sig vara ganska effektiva och därför också mycket populära bland användarna. Dianabol är namnet på ett preparat som nästan blivit symbolen för anabola steroider bland kroppsbyggare och andra som styrketränar. Det föreskrivs inte längre här i Sverige men var populärt under 70-talet och enligt uppgifter mycket kraftfullt. Detta preparat tillverkas dock ej längre.

Tillväxthormoner tillverkas av kroppen själv och är, liksom insulin, viktiga för muskelns inlagring av aminosyror. Tillväxthormoner framställs som medicin och kan tillföras kroppen t ex till patienter som lider av dvärgväxt för att fä dem att växa. Anabola steroider och tillväxthormoner, precis som många andra, har biverkningar. I många fall, och då speciellt om drogerna ges i höga doser och under lång tid, kan biverkningarna av anabola steroider och tillväxthormoner vara ganska allvarliga.

5. Många kroppsbyggare och andra idrottsmän som använder anabola steroider upphör oftast att ta dessa en tid innan tävling om de vet eller misstänker att dopingtestet kommer att utföras. Därför görs också "flygande" eller oplanerade kontroller för att överraska missbrukaren. Beroende på bland annat typen av preparat, men också på individuella skillnader, varierar tiden för att preparatet inte skall kunna spåras i kroppen. De mest "rutinerade" användarna har därför ofta större chans att klara testerna än "nybörjarna".

6. Användarna av anabola steroider och andra dopingpreparat ligger hela tiden några steg före dopingtesterna. Även om dessa tester förfinats och blivit mycket avancerade finns det effektiva preparat som inte ger utslag i testerna. Återigen, de mest "sofistikerade" användarna har störst chans att klara sig.

7. Samtliga tävlande behöver inte genomgå dopingtester. Förutom att de bästa tävlande på bodybuildingtävlingar testas göres dock stickprov bland övriga så att ingen går säker! Dopingkontroller görs regelbundet här i Sverige och har nyligen införts också på internationella tävlingar.