B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 6/7 - Gunilla Söderberg: Träningsfrågor

Gunilla Söderberg: Träningsfrågor

Sidan skapad 2002-08-11
Uppdaterad 2002-08-11


Gunilla Söderberg

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 6/7 1992:

Är inte magrutor ett normalt tillstånd?

Fråga: Jag är en tjej som tränar igenom kroppen på tre dagar, sköter kosten närmast fanatiskt och har heller inga problem med motivation eller tid. Men jag har några problem till vilka det följer frågor:

  1. Jag orkar inte öka träningsmängden, då min kropp genast blir övertränad. Blir kroppen mer ömtålig när man är vältränad?
  2. Bör jag gå upp i vikt? Är det inte ett normalt tillstånd att ha magrutor?
  3. Om jag skulle ta det lugnare en tid: räcker då en dags träning i veckan för att behålla det jag redan har?
  4. Räcker 8-10 set för ben? En muskelgrupp jag tycker är jobbig att träna, men som ändå är min bäst utvecklade?
  5. Mitt ansikte har blivit så tärt och smalt, är det ett pris man måste betala om man vill hälla den övriga kroppen i bra form?

Svar:  

  1. Att du inte orkar öka på träningen beror säkerligen på att du äter för lite. Jag kan väl påstå att jag är ganska vältränad, men jag känner mig stark och inte alls ömtålig. När jag går på diet däremot så orkar jag inte köra lika hårt som innan. Kroppen behöver bränsle annars orkar den inte.
  2. Om det är normalt att gå omkring med magrutor är individuellt. Alla människor har magmuskler men vissa har svårt att "få fram" dem ordentligt.
  3. Jag skulle rekommendera 2 gånger i veckan.
  4. Jag tycker att 8-10 set är för lite, men eftersom du har bra benutveckling så kanske det räcker för dig.
  5. Titta på "färdigdeffade" tävlingsbodybuilders, så ser du att de flesta ser ganska tärda ut i ansiktet. Du kan nog unna dig att äta mer mat, så kommer du att både orka mer och bli lite fylligare i kroppen. Man behöver ju inte vara fet. Det finns alltid en gyllene medelväg.

Vill ha bra fysik!

Fråga: Är en 19-årig tjej som tränat i drygt tre månader och som har en hel del fett över musklerna - jag väger nämligen 62-63 kg och är 166 cm lång. Nu styrketränar jag tre gånger i veckan och kör workout två gånger i veckan, på helgerna brukar jag jogga.

  1. Hur ofta ska jag träna för att få så bra fysik som möjligt?
  2. Bör jag äta diet-mat, i såfall: vad kan vara bra för mig?
  3. Hur skall jag träna för att få benen och "baken" mindre?
  4. Hur ser ett bra träningspass ut?

Svar:  

  1. Vad gäller ditt träningsschema så tycker jag inte att det är något fel på det. Men du kan knappast ha hunnit bygga speciellt mycket muskler på tre månader, då de kommer efterhand och det är lättare att bränna fett.
  2. Du kan börja med att plocka bort det onyttigaste i din kost såsom smör, margarin, kaffebröd och godis mm. Potatis, ris och pasta kan du äta mycket av, uteslut dock onyttiga såser. Kyckling, fisk och tonfisk blir man inte fet av. Drick vatten istället för mjölk till maten.
  3. Tyvärr kan man inte "punktbränna" fett, dvs bränna bort fett på speciella kroppsdelar, t ex stjärten och benen där de flesta tjejer har sitt överflöd. Det försvinner så småningom i takt med resten.
  4. Tyvärr kan jag inte skriva hela träningspass i spalten. Men har ni kanske har någon instruktör på gymmet som kan hjälpa dig? Kom ihåg att det viktigaste är inte att köra så tungt som möjligt. Sträva istället efter att utföra övningarna strikt och med ett högre antal repetitioner så bränner du fett lättare.

Cybergenies = bullshit?

Fråga: Först vill jag tacka för en "grymt" bra tidning. Jag har tränat aktivt sedan aug -91 och det är det bästa jag gjort. Tidigare präglades min vardag av diverse bantningssystem, självmordsförsök, hetsätning och svält i nästan 6 år. Idag trivs jag med mig själv och min kropp.

Nu vill jag bli grövre och gå upp i vikt. Och det är därför som jag skriver och undrar över alla proteintillskott och aminosyror som finns på marknaden.

  1. Vad behövs för en sund ökning av muskelmassan? Har tävlingstankar.
  2. Kan jag fä några exempel på bra produkter? Idag äter jag B-vitamintillskott, "enomdan" och C-vitamin, samt en bra kost. Tränar 3-1-3.
  3. Cybergenics, fungerar det eller är det bara "bullshit"?
  4. Detsamma gäller dessa deffpaket?
  5. Vad äter du som tränande bodybuilder?

Svar: Kul att höra att du trivs med dig själv, det underlättar i alla lägen. Men dina frågor är lite svåra att besvara, tycker jag.

1. Vad menar du t ex med en sund ökning? Om du menar att det inte får gå för fort så kan jag säga att det är inte så enkelt som många tror. Det tar tid att bli riktigt bra. Medan det går bra för en del så går det sämre för andra, men sådant är livet. Alla kan inte vara bra på allting. Jag skulle t ex aldrig kunna bli bra i tennis för jag har uruselt bollsinne, vilket är tråkigt då tennisproffsen tjänar enormt mycket bättre än en amatörbyggare.

2. Jag har ju inte provat alla produkter som finns på marknaden, så jag kan tyvärr ej uttala mig om Cybergenics. Jag känner dock till att de flesta preparat på den svenska marknaden idag håller hyfsad kvalitet.

3-4. Jag har aldrig provat "Cybergenics" eller andra "deffpaket". Jag har bara hört talas om det och jag vet att det följer med en bok som beskriver precis hur man skall gå tillväga vad gäller träningen och kosten.

5. Jag äter vanlig husmanskost off-season. Inför en tävling äter jag ris, pasta, potatis, kyckling, räkor, hembakat grahamsbröd, frukt och grönsaker. Detta börjar jag äta då det är ca 10 veckor kvar till tävlingsdagen. Man bör vara ute i god tid med dieten för att inte riskera förlust av muskelmassan.