B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 5 - Renato Somenzi: 20 år som tävlande bodybuilder

Renato Somenzi: 20 år som tävlande bodybuilder

Sidan skapad 2002-08-11
Uppdaterad 2002-08-11

Text: Anneli Scherdin
Studiobilder: Per Bernal
Tävlingsbild: Sten Jansin

Fakta om Renato

Namn: Renato Somenzi
Född: 1953, i vågens tecken.
Familj: Frugan Katarina.
Yrke: Ordningsvakt på Malmö centralstation.
Bor: I Malmö.
Vikt: 96 kg.
Tävlingsvikt: 87-90 kg.
Längd: 168 cm.
Började träna: Oktober 1969.
Övriga intressen: Resa, cykla och gå på bio.
Favoritbodybuilder, manlig: Janko Rudman och Ingvar Larsson.
Favoritbodybuilder kvinnlig: Katarina Somenzi, DM 2:a 1985.
Favoritbodybuilder, manlig, utländsk: Eddie Robinson.
Favoritbodybuilder, kvinnlig, utländsk: Lenda Murray.

Renatos (otroliga) meritlista:
X=oplacerad J=Junior S=Senior

2:a SM 71 J -70
1:a SM 72 J -70
4:a SM 73 S -80
1:a SM 74 S -80
1:a DM i Italien 74 S -80
1:a Italienska Mästerskapen 74 S -80
7:a VM 74 S -80
3:a Nordiska Mästerskapen 75 S -80
1:a Nordiska Mästerskapen 75 J -80
14:e VM 75 S -80
9:a EM 75 S -80
11:a Nordiska Mästerskapen 76 S -80
2:a Nordiska Mästerskapen 77 S -80
2:a Skandinaviska Mästerskapen 77 S -80
4:a VM 77 S -80
9:a EM 77 S -80
3:a Nordens Atlet mästerskap 78 S -80
1:a DM 79 S -80
1:a Götalands mästerskapen 79 S -80
2:a Nordiska Mästerskapen 79 S -80
3:a SM 79 S -80
1:a DM 80 S -80
1:a Götalands mästerskapen 80 S -80
1:a Vänersborgs Mästerskap 80 S -80
1:a SM 80 S -80
1:a Nordiska Mästerskapen 80 S -80
4:a VM 80 S -80
1:a DM 81 S -80
1:a EM-kval 81 S -80
7:a EM 81 S -80
7:a SM 81 S -80
1:a Oslo Open 82 S -90
1:a Västerås Open 82 S -90
1:a Vänersborgs Open 82 S -90
5:a EM-kval 83 S -90
1:a DM 84 S -90
1:a EM-kval 84 S -80
X EM 84 S -80
3:a Götalands mästerskapen 84 S -90
5:a SM 84 S -90
1:a Götalands mästerskapen 85 S -90
1:a Wasatrofén 85 S -90
3:a SM 85 S -90
2:a Wasatrofén 86 S -90
2:a SM 86 S -90
2:a SM 87 S -90
2:a EM-kval 88 S +90
4:a Nordiska Mästerskapen 88 S +90
4:a NABBA Mr World 89 S -90
8:a NABBA Mr Universe 90 S -90
1:a Götalands mästerskapen 91 S -90
1:a SM 91 S -90
X VM 91 S -90

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 5/1992:

Du vill ha snabba resultat. Eller hur?

Du beger dej ivrigt till gymmet flera gånger i veckan. Eller hur?

Men ta det lugnt är du snäll. Det tar tid att bli en bra bodybuilder! Speciellt om man har dåliga anlag. Lär och inspireras av Sveriges mest kämpande bodybuilder: Renato Somenzi.

Renato firade 20 år som tävlande genom att bli svensk mästare i -90 kg i 1991 års Svenska Mästerskap! Med skånsk dialekt har denne från Italien härstammande kämpe visat att "trägen vinner"!

Unga tjejer och killar (framförallt killar) som idag äntrar gymmen för att ge sig själva en ny och vältränad kropp är alldeles för ivriga.

Visst är det positivt med den vilja och målsättning som denna nya grupp innehar, men "Rom byggdes inte på en dag". Det tar tid att bygga upp en kvalitetsmässigt mycket bra muskulatur som inte "packar och går hem" efter ett litet träningsuppehåll då och då.

Den här killen har varken tränat i ett, två eller fem år. Nej, i hela 23 årstid har "Renato Somenzi" pumpat skrot under många slitsamma timmar på gymmet.

Även om inte alla dessa 23 år har varit ägnade åt stenhård träning, så visar denna tid ändå vilken enorm vilja, tidsplanering - och framförallt - vilket tålamod man måste vara utrustad med om man vill komma någonstans. En regel som för övrigt gäller det mesta här i livet.

Bestämd och ödmjuk

Det är med skånsk dialekt denne från Italien härstammande svenska bodybuildingprofil förmedlar sina många och kloka svar till B&K:s reporter. Som ordningsvakt på Malmö centralstation och med ett arbetsschema som innebär tolv arbetskvällar i månaden, finns det gott om tid över för träning och hustrun Katarina.

Han trivs med livet och har en allmänt positiv inställning till det mesta. Han ger intrycket av att vara en mycket bestämd, säker och ödmjuk person, som tar och ger i jämna proportioner. Hur trivs då en "eldig" italienare i kalla Svedala? Jodå, han trivs bra och skulle inte kunna tänka sig att flytta till Italien, där alla hans släktingar, förutom de närmaste familjemedlemmarna, bor. "Nej, Italien har blivit så 'kallt' på senare år. Jag tycker att italienarna har blivit en samling arroganta typer som jag inte alls tycker om och inte skulle kunna tänka mig att leva bland."

En av tre bröder

Hans italienska pappa och österrikisk mamma kom till Sverige 1949 och Renato, som är en av tre bröder, föddes 1954, växte upp i Malmö, där han sedan dess blivit kvar. Men nog syns det att den här killen härstammar från betydligt sydligare breddgrader än Malmö?! Det mörka håret, den brunögda "få-damer-på-fall-blicken" och de italienska "dragen" finns där. Ytterligare två kännetecken för Renato är att han (självklart) älskar pasta, samt är en hejare på att cykla i alla väder.

Om det inte vore för den sabla hjälmlagen i tävlingen "Vättern runt", så vore han en självskriven medkämpe, nu vet han inte. "Jag gillar inte den där töntiga hjälmen", menar Renato och en stänk av fåfänga lyser igenom.

Ishockey och spjut

Renato som alltid varit intresserad av idrott började sin idrottsliga karriär redan som liten grabb då han spelade ishockey och kastade spjut. Den sistnämnda sporten skulle kommit att bli den självskrivna om inte en envis armbågsskada hade satt stopp.

"På grund av armbågsskadan sökte jag mig till ett gym för att försöka träna bort skadan. Den träning jag då utövade kan inte direkt liknas vid en bodybuilders, snarare en styrkelyftares, då de vanligaste träningsmomenten var press, ryck och stöt med skivstång. Och snart tränade jag även övningar såsom bänkpress, marklyft och knäböj.

Och kosten var ren husmanskost (med pasta som övervägande bas). På den tiden var utbudet av bodybuildingtidningar mycket magert, varför det var ont om källor att hämta fakta från. Herkules var den svenska tidning som informerade först om det senaste inom bodybuildingvärlden. Därefter blev det B&K och amerikanska tidskrifter som till stor del indirekt lade grunden till mitt sätt att träna och äta."

Kloka råd från Ricky Bruch

"Ganska snart märkte jag att spjutträningen fick allt mindre betydelse medan mitt intresse för styrketräning bara ökade. Så efter att ha tränat på ett litet gym utanför storstaden, begav jag mig in i 'smeten' för att kunna lära mig mer och på så sätt utvecklas snabbare. I och med detta 'steg' öppnades så dörren till en helt ny värld.

En värld där speciellt Ricky Bruch spelade en central roll. Han kom med många kloka råd till en rådvill nybörjare som jag.

Snart tränade jag som Ricky och de andra muskulösa grabbarna på gymmet: mycket tunga basövningar, vilka då ansågs vara enda vägen till volymökning.

Att man därtill nästan uteslutande skulle stoppa i sig mängder av protein för ökad muskeltillväxt, kan inte ha undgått någon av de då tränande. Det skrämmer en att tänka tillbaka på den obalanserade och så felaktiga kost man då höll sig till. Dagsintaget för protein uppgick inte sällan till 500 gram! Kolhydratintaget nådde oftast inte högre än till den (idag skrattretande låga) nivån av 50 gram/dag! Vad maten bestod av? Mestadels mängder av tonfisk och en eller annan potatis.

Trots denna helidiotiska kostuppläggning fungerade träningen bra. Jag är enormt repsstark (orkar köra många repetitioner), vilket egentligen är en nackdel då ens syfte är att bygga muskler."

Dåliga anlag

"För skojs skull var jag och kontrollerade sammansättningen av mina muskelfibrer, dvs andelen långsamma/snabba. Resultatet visade sig vara 76 % långsamma och 24 snabba, jämför t ex med Hoa-Hoa Dahlgren, vars uppdelning är 30 % långsamma och 70 % snabba.

Men en titt på mig och mina muskler tycker jag talar sitt tydliga språk. Att det trots 'dåliga anlag' går att bygga upp en muskulös kropp.

Idag tränar och äter jag med 'huvudet'. Jag håller en bra året-runt-diet, som innebär att jag mer än väl tillgodoser kroppens näringsbehov för att orka arbeta, träna och bygga muskler. De (till följd av en bra diet) få kilon som skall reduceras inför tävlingar är mänskligt och att föredra.

Med pasta som självskriven bas i mitt kostprogram kan rätterna se mycket varierande ut. Oftast är det Katarina som står vid spisen och blandar till goda men fettsnåla och nyttiga såser.

Maten består av mycket kyckling, kalkon, räkor, ägg och broccoli. Kolhydraterna får jag från pasta, potatis, ris och grovt bröd. Med lite fantasi kan man få det tråkigaste utgångsläge att bli ett spännande slutresultat."

Efter frukost blir det pizza

"Vatten, denna oersättliga dryck, dricker jag mängder av, för att få fart på 'systemet', så att kroppens funktioner jobbar optimalt. Förutom en näringsriktig kost förlitar jag mig till viss del till kosttillskott, då främst vitaminer och mineraler. Dessa utgör för mig en försäkran om att jag får i mig allt jag behöver. För övrigt så ligger mitt kaloriintag idag på 4 000 kcal. Jag unnar mig en 'ätardag' då och då, som kan infalla när som helst. I motsats till många andra (tror jag) påbörjar jag aldrig ätardagen förrän efter frukost. Jag har som fast regel att alltid börja dagen med en näringsriktig frukost. Därefter kan det däremot slinka ner både pizza, hamburgare och glass!"

Om dessa godsaker är de som främst tilltalar Renatos smaklökar kan man i sin stilla undran ifrågasätta vad Renato helst väljer att ha i sitt blickfång? Vi frågar kort och gott, vad tycker du om muskulösa damer?

Snyggt med muskler på tjejer "Jag tycker det är snyggt med muskler på tjejer, så länge de ser ut som tjejer och därmed behåller sin feminitet. Min fru Katarina, som för övrigt tävlade 1985 och fortfarande tränar för att hålla sig i bra form, är givetvis min favorit. När det gäller dagens världselit bland damerna måste jag säga att de imponerar mer på mig än männen. Titta bara på Lenda Murray, hon är fruktansvärt bra. Cory Everson är en annan profil som nog är den genom tiderna snyggaste kvinnliga bodybuildern.

"Men tyvärr så tror jag att de flesta extremt muskulösa tjejerna tar steroider. Men det finns säkert undantag.

Men vi behöver bara se till den svenska herreliten för att konstatera att det förekommer steroidbruk hos 90% av de tävlingsaktiva. Och så kommer det att förbli så länge det finns elitidrott inom världens populäraste idrottsgrenarna. Det är domarna och publiken som sätter de höga - och på naturlig väg ouppnåeliga kraven/målen - vilka leder till att de aktiva gör alltför att finna genvägar att ta sig dit. Men viktigt att komma ihåg är att de som missbrukar steroider och lyckas, inte skulle klarat det utan att ha ätit rätt. Äter du fel så hjälper steroiderna föga."

Har tävlat 54 gånger!

Efter 54 avverkade tävlingar, är detta fortfarande sporten vars träning och framförallt tävlingar som Renato älskar. Ty Renato är en sann tävlingsmänniska. Eller kan ni finna en bättre förklaring till att någon, i detta fall Renato, har hela 54 imponerande antal tävlingar på sin meritlista?

Man kan lugnt påstå att hans drivkraft och motivation ligger i just tävlingarna. Ett påstående Renato starkt bekräftar.

"Om det inte vore för tävlingarna så vet jag inte om jag haft motivationen till att träna så hårt och seriöst som jag har gjort under dessa år. Det finns inget som är så roligt som att ställa sig på scen och visa upp en fysik man själv är mycket nöjd med. Det är en härlig känsla då man känner att man har publiken med sig, vilket betyder väldigt mycket."

VM-guld i sikte!

"Mitt mål har varit detsamma ända sedan jag började träna - och jag ger mig inte förrän jag nått dit, om det inte tar alltför många år vill säga. Målet jag syftar på är en VM-vinst i veteranklassen!"

Och det är med detta mål i sikte som Renato kämpar vidare med sin träning sex dagas i veckan. Hans nästa tävling är planerad att bli EM-kvalet 1993. På frågan om Renato skulle tacka ja till ett eventuellt proffserbjudande säger han:

"Nej, det är ingenting för mig. Jag är hellre en bra amatör än ett dåligt proffs. Men träningen kommer jag alltid att hålla fast vid. Det finns inget bättre sätt att hålla kroppen i form än med regelbunden viktträning och inslag av cykelturer då och då."

Med dem orden avslutar Renato denna intervju. Han blir veteran redan 1993, då han fyller 40 år.

En härlig kämpe i sina bästa år som, lika säkert som en bumerang, återkommer år efter år.

See you out there Renato!

Renatos träningsfilosofi

  1. Renatos träningspass sträcker sig aldrig längre än till 120 minuter. Han menar att efter 120 minuters hård träning har kroppen gjort sitt för den gången.
  2. Idag ligger hans repetitionstal mellan 8-15 repetitioner och aldrig färre än 6. Att träna varje muskelgrupp en gång i veckan tycker Renato räcker, med tanke på att de är med och arbetar även då andra delar av kroppen tränas. Exempelvis så aktiveras triceps då man tränar bröst och biceps då man tränar rygg.
  3. Det är viktigt att förstå att det inte är tiden på gymmet som är det väsentligaste, utan "intensiteten" i träningen.
  4. Ha tålamod och koncentrera dig på musklernas arbete, så ska du se att resultaten kommer. Och kom ihåg att alla, trots dåliga anlag, kan bygga muskler. Det kunde jag!

Renatos träningsprogram

6-1-6 systemet = träning 6 dagar, vila en dag, träning 6 dagar osv.

  • Dag 1. Rygg
  • Dag 2. Axlar
  • Dag 3. Framsida ben
  • Dag 4. Bröst
  • Dag 5. Biceps och triceps
  • Dag 6. Baksida ben