B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 4 - Francis Benfatto

Francis Benfatto

Sidan skapad 2002-03-26
Uppdaterad 2002-03-25

Miniposter som medföljer B&K 4/1992.

Foto: Per Bernal


Foto: Per Bernal


Foto: Per Bernal

Francis Benfatto har lämnat den franska Rivieran och flyttat till Los Angeles. Han satsar nu på att bli den bäste inom bodybuilding!


Foto: Bill Dobbins

Francis Benfatto placerade sig som femte man i VM i Göteborg 1985. Sedan dess har han tränat stenhårt för att komma dit han är idag.

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 4/1992:

Möt världens snyggaste bodybuilder

Världens bästa bodybuilder är utan tvekan den enormt muskulöse Lee Haney. Detta är det få som ifrågasätter. Men då det kommer till frågan: "Vem är den mest tilltalande, och den bodybuilder som även 'vanliga' människor tycker ser bra ut, 'trots' en massa muskler?" Jo, det är lika tveklöst fransmannen Francis Benfatto. Symmetrin, linjerna, proportionerna och det fördelaktiga utseendet har gjort honom "större" än vad han egentligen är.

Tävlade redan 1975

Redan när Francis började träna bodybuilding vid sexton års ålder, visste han att han ville tävla i denna krävande idrott. Efter ett års träning! ställde han för första gången upp på en bodybuildingtävling. Året var 1975 och han placerade sig på bronsplats.

Detta kvalificerade honom vidare till "Mr Frankrike" 1976, där han placerade sig som femte man. Efter några års uppehåll från tävlandet, och tidvis endast sporadisk träning, ställde han återigen upp i "Mr Frankrike" 1982. Han vann!

Och redan nu talades det om "Benfatto-balans" i franska bodybuildingkretsar. Ty denna kille uppvisade en kropp som sällan skådats på en scen!

Och denna titel skulle han komma att försvara ytterligare fyra gånger. Mellan dessa tävlingar ställde han upp och placerade sig på femte plats i VM i Göteborg 1985 och på tredje plats, den gången i Tokyo, 1986.

1987 lyckades han vinna VM och biljetten som proffs var klar!

Night of the Champions

Hans första lön som bodybuilder, fick han i form av prispengar i 1988 års "Night of The Champions", där han placerade sig på nionde plats. Efter att ha gjort bra ifrån sig under de olika Grand Prix tävlingarna samma år, fick han en specialinbjudan till sin "drömtävling": Mr Olympia. Året var 1989 och han placerade sig på tolfte plats.

Francis satsade på att kvalificera sig till Mr Olympia via "Night of the Champions" året därpå, men det gick inte riktigt som han tänkt sig.

Han var i bra form, men det räckte endast till en nionde plats. "För små ben", menade domarna...

Men IFBB:s ansvariga fick kraftiga påstötningar från Francis fans över hela världen: "Låt honom var med i Mr Olympia! Han är ju unik! Det är denna typ av kroppsbyggare allmänheten vill se!"

Efter flera möten beslöt man att låta honom deltaga på 1990 års Mr Olympia, trots att han egentligen inte hade någon formell kvalifikation.

Har flyttat till USA

Den minnesgode läsaren minns säkert hans sensationellt fina form- och lika sensationella prestation att ta sig till final (dvs de sex bästa).

Proportionerna, framträdandet och det enorma publikstödet var faktorer som domarna tvingades ta hänsyn till!

Francis hade bevisat att han var en av de "allra största". även om detta inte gällde antalet kilon muskler.

Fastän han inte gjorde lika bra ifrån sig på 1991 års "Ironman Invitational" (7:a) och Arnolds Classic (10:a), så var Francis fast besluten att han skulle kämpa vidare och komma i kanonform till 1991 års Mr. Olympia. Placeringen denna gång blev en 7:e plats. Och i samband med Mr Olympia 1991 flyttade Francis över till USA. Fyra månader innan Mr Olympia lämnade han franska Rivieran för gott. Ny hemadress blev "Bodybuildingens Mecca", Los Angeles.

Hans engelska är något skröplig, men han älskar amerikanarna och deras enkla syn på livet. Den "annorlunda" maten tilltalar honom "tyvärr" också. Efter att ha ätit "franskt" i 33 år, tycker han att det är spännande att prova på något nytt. Ty mat tillhör, som sagt, en av hans stora passioner.

"Jag älskar mat. När jag blir riktigt hungrig äter jag alltid nyttig mat. Men som efterrätt kan det bli lite 'skräpmat'.

Att börja med 'skräpmaten' då du är hungrig är inte bra, eftersom du ofelbart äter på tok för mycket av den," skrattar Francis. "Men jag tycker i ärlighetens namn att 'skräpmat' smakar betydligt bättre. Men det är inte värt att äta dåligt och därmed komma i dålig form. Att vara 'slät' och fet gör mig bara deprimerad. Och vad är det då för mening med att äta fel mat? Nej, då äter jag hellre nyttigt och mår bra och trivs med mig själv."

Lyssnar gärna på klassisk musik

Förutom att Francis tycker om att gå ut och äta gott och prova olika sorters mat, så är han road av att gå på bio, träffa intressanta människor och lyssna på klassisk musik.

"Jag kan sitta i timmar och lyssna på de klassiska verken. Det har tagit mig tid att förstå mig på de stora musikmästarna, men jag tror att jag nu bättre kan analysera musiken - vilket gör den intressant att lyssna på. Rock 'n Roll har jag svårt för.

Och jag älskar science fiction-filmer. Speciellt när det lagts ner väldigt mycket pengar på inspelningen och bra specialeffekter. Terminator 2 tyckte jag om. Jag har ingen direkt favoritskådis, men jag gillar kortklippta Demi Moore från bland annat 'Ghost', som har en härlig utstrålning och en mycket sportig och sexig kropp.

Jag dras också till intressanta, udda människor. Intressanta människor för mig är de som har varit ute och rest mycket. De har ofta levt lite annorlunda, långt ifrån ett tråkigt vardagsliv, där ingenting händer.

Kreativa, påhittiga människor har mycket att lära ut och ger mig inspiration att aldrig stanna upp. Sådana människor lyssnar jag gärna på och lär mig av.

Jag har svårt för människor som bara pratar för pratandets skull, sådana som tycker om att höra sin egen röst, fast det de egentligen säger saknar allt av värde. Om jag inte har något att 'komma med' är jag helt enkelt tyst."

B&K: Vad gör dig arg och vad gör dig glad?

FB: "Jag tycker inte om människor som inte står för vad de säger, utan ändrar sin åsikt beroende på vem de pratar med. Det gör mig arg. Om jag skall vara riktigt ärlig mot mig själv, så blir jag glad över att vara i bra form. När man får göra det man helst själv vill uppnår man en jämn balans i livet. Och när man känner att den balansen finns då är det så mycket lättare att vara glad."

Och med de väl valda orden avslutar Francis denna intervju som för tillfället hårdtränar i sin nya hemstad Los Angeles, USA.

Med sitt "good-looking" yttre och sin Steve Reeves-fysik är han en av Europas hetaste bodybuildingprofiler som nu satsar på att bli en av "världens" hetaste!

B&K önskar honom lycka till!


Foto: Ove Rytter
Francis Benfatto är 34 är och en bodybuilder som, trots att han väger endast 80 kilo, slår de flesta av de betydligt mer muskulösa motståndarna. Hans enorma symmetri och perfekta proportioner gör honom "större än han är" på scenen. Francis Benfatto har prytt många omslag på bodybuildingtidningar...  ...världen över under de två senaste åren.

"Rom byggdes inte på en dag", heter det, vilket stämmer väl överens på denne glade fransman.

Sexton år gammal började boxaren Francis att komplettera sin träning med bodybuilding. Han ville bygga upp styrkan och på så sätt kunna slå hårdare. Den stränga tränaren menade att han aldrig "skulle bli något" om han inte lade på sig 5-6 kilo muskler.

Han kunde knappast ana vad detta yttrande skulle komma att innebära.

Det dröjde inte länge förrän Francis gick omvägar kring boxningslokalen, för att inte stöta på tränaren, som undrade varför hans elev blivit allt latare. Bodybuilding var det som låg honom närmast hjärtat redan efter två träningspass!

Francis gav snart, till tränarens förtvivlan, upp en lovande karriär inom denna ädla kampsport, för att istället pumpa biceps, ben och rygg! Och tur var väl det, för vad kunde väl inte boxningen ha gjort för illa med denne fransos trevliga yttre?! Hemska tanke.

Men vad som kanske är än värre för alla hans beundrarinnor, är att han är lyckligt gift sedan elva år tillbaka och har en dotter på sju år som heter Jennifer.

B&K: Du med din fysik och ditt utseende har väl en hel del kvinnliga fans, eller?

FB: Ja, faktiskt så finns det massor av dem. Men jag är en ganska tillbakadragen typ, så det finns inte så många tillfällen att prata med mig, skrattar Francis.

B&K: Vi har hört att många tjejer är efterhängsna och vill komma in på hotellrummet när du är ute och turnerar i världen.

FB: Ja det händer. När jag var i Spanien och tävlade fanns det inte någon tvål på hotellrummet och då kom det en tjej från receptionen, som var minst sagt intresserad av att stanna kvar på rummet. Men jag kan inte berätta alla fakta, men jag kan avslöja att med diplomati kommer man långt, ler Benfatto och sneglar åt frugan som sitter och lyssnar.

B&K: Låt oss säga att Playboy erbjuder dig $100 000 mot att du viker ut dig naken, skulle du göra det?

FB: (lång paus.) Oj, det är mycket pengar. Hmmm. Nej, jag tror inte det (suck). Jag vet att jag kan bli "någon" ändå. Skulle jag vika ut mig nu, kan det få ödesdigra konsekvenser för min framtida karriär och det vill jag inte riskera. Kanske skulle jag kunna göra det för pengarnas skull i framtiden, men jag tror inte det. Jag är helt enkelt inte någon exhibitionist av det slaget.

B&K: Är du fåfäng?

FB: Nej, jag tycker inte det. Det är inte helt ovanligt att håret står på ända eller att kläderna jag bär inte ser alltför roliga ut. Jag gillar slappa träningskläder, slitna jeans, boots och stortröja. Så jag vill inte påstå att jag är mer fåfäng än någon annan.

B&K: Händer det att du känner dig osäker vad gäller din kropp?

FB: Visst! Nästan jämt! Det är det som är problemet med bodybuilding. Man vet hur man ser ut när man är i bra form och hur man ser ut när man är i dålig form, vilket gör det lätt att se skillnaden. För tillfället är jag inte i bra form (skratt).

B&K: Hur ser du på åldrandet?

FB: Jag tycker att det är väldigt tråkigt att bli äldre, men det är något vi alla måste gå igenom. Vad kan man göra? Jag går inte och tänker på det för jämnan, fast en gång per dag blir det nog (skratt igen).

Francis har hunnit bli 34 år. Och han har mycket kvar på livsschemat, innan han "stänger dörren för gott". Han vill gärna försöka sig på en karriär som skådespelare, vilket ser ut att bli en realitet inom kort!

Han påbörjade faktiskt sin karriär som skådespelare i januari 1992. Filmen är av karaktären "science fiction". Namnet på filmen kommer att bli "Beyond the Limit".

Det rör sig endast om en liten roll, men "någonstans måste man ju börja. Se bara på Arnold. Ha fick minst sagt B-roller i sina första filmer. Idag går det ju desto bättre!"

Vill öppna restaurang

En annan dröm som kanske blir verklighet, är att öppna en egen restaurang. Ingen fransk sådan, utan en hälsorestaurang där människor som vill öka eller gå ner i vikt - eller förbereda sig inför olika idrottstävlingar - skall kunna komma in och äta.

Francis har näringslära och kokkonst som sitt stora fritidsintresse och vore säkert rätt man att sätta samman rätt mat. Han själv är ju ett bevis på att maten han lagar ger bra resultat!

Han vill vända sig till människor i alla åldrar, unga som gamla, med olika kostbehov. Skulle inte någon av dessa två drömmar gå i uppfyllelse, så kanske den tredje: att starta ett eget gym, blir verklighet.

För är det något Francis vet så är det sin egen kapacitet. Han har en enorm vilja att genomföra projekt som han åtagit sig.

Och det är också den egenskapen som han säger är hans största styrka på vägen framåt inom denna tuffa "bodybuildingbransch". Han menar att hans tankesätt i många stycken skiljer honom från de flesta andra bodybuilders.

Alla kan inte lyckas

"Jag har inga problem med att motivera mig själv till att göra det jag gör. Allt är redan inprogrammerat. Många andra bodybuilders måste få inspiration utifrån för att kunna lyckas. För mig är det mer en fråga om självdisciplin och att ta inspirationen inifrån mig själv. Det är den som jag tycker är tjusningen med bodybuilding. Har man inte förmågan att tro på sig själv och samla kraft från sitt inre, kan man inte lyckas. Detta betyder att det inte är alla som kan bli bra kroppsbyggare, då de har ett alltför labilt psyke. För att lyckas bygga upp maximal muskelmassa och dessutom göra det i rätt proportioner krävs denna så viktiga egenskap."

Francis off-season diet består av sex stycken mycket omsorgsfullt vägda och valda måltider. Dessa är "smockfulla "av protein - och så gott som kemiskt fria från fett. Som exempel kan nämnas att den fjärde måltiden kan bestå av:

  • 200 gram pasta eller råris,
  • 250 gram kyckling, fisk, nötkött eller hästkött
  • En eller ett par frukter.

Måltid nummer fem ser ut så här:

  • 450 gram gröt,
  • 200 gram potatis,
  • 200 gram fettfri ost,
  • 150 gram ångkokta äpplen.

Åtta veckor före tävling drar Francis ner på kaloriintaget med 200 kcal. För var vecka som går drar han av ytterligare 200 kalorier. Han håller sig till sex måltider om dagen, men utelämnar alltså lite mat från varje måltid.

Detta gör han tills han når sista veckan då kaloriintaget ligger på 1 200 kcal/dag. Sex dagar före tävling tömmer han kroppen helt från kolhydrater och äter endast proteinrik föda som, äggvitor, vitt kött, vit fisk, och hästkött.

De tre sista dagarna före tävling är det så dags för "påfyllning" av långsamma kolhydrater som, pasta, ris, potatis och ångkokta äpplen.

Allt som stoppas i munnen är mycket noga framräknat till att passa just Francis kropp. Förutom att han äter en allsidig och nyttig kost intar han kosttillskott såsom vitaminer, mineraler, aminosyror och extra protein: "Vilket är en mycket viktig ingrediens när det handlar om att bygga muskler och få kroppen att återhämta sig"; avslutar Francis.

Francis träningsprogram under lågsäsong

Dag 1 Måndag:
  • Förmiddag: Rygg
  • Eftermiddag: Triceps och vader.
Dag 2 Tisdag:
  • Förmiddag: Axlar och trapezius.
  • Eftermiddag: Biceps och mage.
Dag 3 Onsdag:
  • Förmiddag: Fram- och baksida lår.
  • Eftermiddag: Bröst och vader.
Dag 4 Torsdag
  • Förmiddag: Rygg
  • Eftermiddag: Triceps och vader.
Dag 5 Fredag
  • Förmiddag: Axlar och trapezius.
  • Eftermiddag: Biceps och mage.
Dag 6 lördag
  • Förmiddag: Fram- och baksida lår.
  • Eftermiddag: Bröst och vader.

Francis tränar sex dagar i ett sträck och vilar på söndagar.

Francis träningsfilosofi

Francis menar att det är viktigt att känna sin kropp och veta dess gränser. Han använder sig av ett flertal olika övningar under ett och samma pass för varje muskelgrupp. Detta för att, som han säger, "Komma åt musklerna i alla tänkbara vinklar och därmed aktivera dem maximalt, vilket får dem att växa."

Han använder sig bland annat av olika breda grepp vid latsdrag, för att aktivera både den nedre och övre delen av ryggen på bästa sätt.