B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 2 - Insändare

Insändare

Sidan skapad 2002-01-28
Uppdaterad 2002-03-11
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 02/1992:

Här kommer ett brev från en pensionär!

Två bilder från den första "Mr Sweden"-tävlingen 1957, som gick i konserthuset i Stockholm. Vinnare blev Sven Berg och tvåa Lars Hellström, som skrivit denna trevliga insändare. Känner du igen huvuddomaren i bakgrunden? Just det - Mr Ben Weider!

Många brev har du nog fått, men har du någon gång fått ett brev från en pensionär? Först skall jag väl presentera mig: Lasse Hellström heter jag, är 62 år, bor i Falun och är medlem i Falu Atletklubb sedan 1947. Jag har sysslat med kraftsport sen dess, varit aktiv tyngdlyftare och naturligtvis har kroppsbyggningen varit ett av mina stora intressen. 1957 var jag med på det första officiella Mr Sweden som gick i konserthuset i Stockholm. Utvecklingen sen dess har ju gått framåt alldeles enormt.
 
Vi var väl då en ca 20-25 killar och det var endast en klass, små och lätta, långa och tunga. Jag är ingen stor kille och vägde då ca 64-65 kg och var ca 165 cm lång.

Jag lyckades ändå bli 2:a. En av domarna på detta allra första SM var Ben Weider, som du väl känner igen. Skickar med ett par foton. Segrade gjorde då Sven Berg, folkkolelärare från Stockholm (han finns med på bild i boken "Bodybuilding och Styrkelyft" - möjligt att du känner honom).

Jag tränar fortfarande ca 3-4 pass i veckan i vår träningslokal på Lugnet här i Falun. Det var en upplevelse att vara med på detta första Mr Sweden, men som du ser av korten så var det endast segraren som fick ett minne med sig hem, vi, 2:an och 3:an fick bara varsin blombukett.

Under 50-talet köpte jag Muscle Power och "Your Physique", två amerikanska tidningar. Har till och med några årgångar av dem inbundna.

Du skall ha all heder av din tidning. Den är mycket bra med mycket intressant läsning om allt som en kroppsbyggare är intresserad av.

Hjärtligt tack för att du ville läsa mitt brev och lycka till i fortsättningen.

Lars Hellström, Falun

PS. Efterlys "gubbarna" från 1957. Vi var 12 st på line-upen! Är det fler som ännu håller igång med "skrotet"?


Hej! Här får ni en teckning som ni kan publicera i B&K. Med den vill jag visa att det går bra att studera och samtidigt träna hårt. Jag tycker att alla bör ta chansen och utveckla det som finns mellan öronen. Det finns många sätt att utveckla sin kropp på, liksom det finns flera sätt att utveckla hjärnan. Gemensamt för dessa båda är disciplin, varför de bör stå i harmoni med varandra.

Man kan säkert klara sig utan hjärna om man stoppar munnen "full av dopingpreparat", men utan hjärna når man aldrig ända upp till toppen. Som en av mina instruktörer sa:

"Det krävs otroligt mycket för att lyckas bygga en snygg fysik". En trög byggare är endast en stor köttklump. En bodybuilder är en person som kan utstråla karisma med sin fysik. Till det sistnämnda krävs det att hjärnan är lika utvecklad som muskelmassan."

Den enda orsaken till att jag har respekt för många "tröga" byggare är den att jag faktiskt är rädd för vad de ska hitta på i nästa ögonblick, det kan ju vara vad som helst. Jag hoppas att den här insändaren inte får några hemska konsekvenser, men vem vet?

Till min stora glädje har jag märkt att allt fler kroppsbyggare haren allsidig profil och fler intressen än träning. Det är positivt för oss skeptiker som haft svårt för den typen av byggare som har dominerat sporten alltför länge.

Vänliga hälsningar Bård Erik Dahlström, Sarpsborg


Utmaningen

När friskoteket öppnades i april 1991, kom iden upp om att bilda ett lag som skulle tävla för Söderhamns BBK. Tanken var att man skulle ha regelbundna träffar, där man tränar och diskuterar olika problem. Man skulle även låta andra byggare få vara med, så att de tränande kunde få nya tips om träning och kost. Lägren skulle vara som en morot och därigenom göra träningen roligare. Träningsläger förekommer inom så många andra idrotter, men aldrig inom bodybuilding ( bortsett från B&K:s träningsläger). Intresset har blivit enormt stort även bland allmänheten och press i Söderhamn med omnejd.

Detta läger kommer att finansieras av sponsorer, lotterier och uppvisningar. Vi har redan hunnit med flera inkomstbringande arrangemang. Bland annat en familjekväll på "Berget", som är en stor festplats i Söderhamn. Medverkade gjorde bl a Gösta Linderholm och det kom omkring 2 500 personer.

Årsfest för LM Ericsson där Svenne & Lotta uppträdde, samt Carina Bäcklund och Per Gullsby inför ca 900 personer. På Exmässan i S-hamn hade vi uppträdande i tre dagar. Det var Lasse Berghagen ena dagen som drog ca 2 500 personer och Viggo Snohöj den andra dagen då det var ca 1 500 personer som kom och tittade. Den tredje dagen var det Viggo och Carina Bäcklund som lockade till sig 2 000 åskådare. Christer Eriksson var speaker och Mats Kardell ställde upp och berättade om BB.

Vi har redan blivit tillfrågade om uppvisningar 1992. Christer har varit till stor hjälp. Mats Kardell har också varit till stor hjälp, då det gäller planerandet av träningsläger och de seminarer som där ska äga rum. I laget ingår Jonny Grape, Kent Grape, Per Gullberg, Mikael Höggren, Anders Graneheim och Carina Bäcklund. Vi kan garantera att laget tränar stenhårt på lägret och att alla satsar till 110 % inför SM -92.

Målet är att bli bästa klubb på SM 1992 och det tack vare Mats Kardells nuvarande hårdsatsning som smittar av sig på de andra. Christer Eriksson kanske gör comeback 1992, vilket gör det ännu roligare.

Vi hoppas att andra klubbar antar utmaningen om att bli bästa klubb.

Mvh Lasse Wallgren


Tack för det bästa numret på länge

Ordentligt med bilder och en urtuff framsida, det var bara en sak som irriterade mig enormt. Gunilla Söderberg som både vann tungviktsklassen och Big Boss-priset har genomgått en otrolig och positiv förändring det senaste året. Borde ni inte nämna något om detta? Mycket bättre symmetri, smalare midja och bättre ben och en överkropp som knappast behöver nämnas borde väl vara något att "ta upp"? Tycker ni inte att det är kvinnligt med muskler?

Gunilla har mycket muskler och definition och hon är urkvinnlig trots alla muskler. Dessutom poserar hon väldigt tjusigt med snygga övergångar och hon har alltid glimten i ögat, snygg som bara den. Gittan har varit med på många framsidor vilket hon verkligen förtjänar, men nu är det faktiskt dags för Gunilla att vara med på en tuff frontsida. Hon är väl ändå den som tagit flest guldmedaljer i år av de svenska byggarna?! Nej, en frontsida med Gunilla och det med basta. I övrigt fortsätt med övriga nummer som detta, kanonbra.

2 Upplandsväsbybor som älskar Gunilla Söderberg och Gittan Karlsson.

PS. Vart tog Heléne Hoby vägen, har hon slutat tävla? DS

Hej, Tack för tipset om förstasida.

Ja, Heléne Hoby har slutat att tävla, men tränar (numera i Stockholm) för att hålla sig i form med aerobics och en hel del gymträning.


Mer Gunilla!

Tänkte bara fråga en sak. Det har inte varit något reportage eller några bra bilder av Gunilla Söderberg den senaste tiden. Hon vann ju på EM/VM-kval, SM och veteran-SM förra året och kom 2:a på EM i våras. (Hon vann även SM i år och veteran-VM för tredje gången! Red:s not.) Hon är det bästa jag vet och snygg är hon också, hur bär sig människan åt? Hon är ju över 40år!

Sedan hon vann SM första gången -86 har jag slukat allt om henne. Jag hörde på SM i höstas att hon tävlat över 30 gånger. Är det verkligen sant (Ja! Reds. not.) Hur många dietande veckor blir det på alla år? Finns det någon mer i Sverige som dietat så många gånger? Det är såna som hon som gör att vi som fyllt 25 och alla andra inte tappar gnistan.

Karin Nilsson 29 år

Hej Karin! Jo, det var ett tag sedan vi hade ett träningsreportage med Gunilla Söderberg. Hon är verkligen värd all uppmärksamhet man kan tänka sig - vi håller med!

Och i detta nummer hittar du ett litet reportage, som vi hoppas skall falla till belåtenhet.

Red