B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 1 - Alexandra Vusir

Alexandra Vusir

Sidan skapad 2002-03-27
Uppdaterad 2002-03-27

Text: Anneli Scherdin
Foto: Per Bernal


Foto: Per Bernal

Faktaruta
Namn: Alexandra Vusir
Ålder: 27 år
Längd: 165 cm
Tävlingsvikt: 64,6 kg
Vikt off-season: 70 kg
Yrke: Försäljare
Familj: Sambo med pojkvännen Jyrki
Har tränat i: 10 år
Favoritbodybuilder, kvinnlig: Cory Everson & Marjo Selin
Favoritbodybuilder, manlig: Francis Benfatto
Övriga intressen: Läsa böcker, sy gymkläder, mysa framför tv:n

Meritlista

4:a DM 1985
2:a Götalandsmästerskapen 1986
6:a SM 1986
3:a EM-kvalet 1988
2:a Swedish Cup 1988
1:a Götalandsmästerskapen 1988
4:a SM 1988
1:a Götalandsmästerskapen 1989
1:a SM 1989
2:a EM-kvalet 1990
2:a SM 1991
2:a Nordtyska Mästerskapen 1991

Alexandras utveckling

  1985  1991 
Biceps:  29,5 36
Rygg/ bröst:  89 102
Midja:  57 60
Vader:  33 38
Lår:  53 57
Rumpa:  87,5 93

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 1/1992:

Tjejen med "det"

Wow, vilken tjej! inte en alltför ovanlig reaktion hos killar, som ser detta bodybuildingfenomen.

Och den här tjejen kan omöjligt ha gått obemärkt förbi någon i denna bransch. Alexandra Vusir är hennes namn och hon tillhör toppen av den kvinnliga tungviktsligan i Sverige just nu. Hennes senaste tävlingsframträdande var på 1991 års SM då hon placerade sig tvåa efter muskelpaketet Gunilla Söderberg.

Hennes kännetecken är en mycket snygg symmetri, härlig utstrålning, samt välkoreograferad poseringsrutin. Hon säger inte så mycket, men syns desto mer. Och det är om henne denna purfärska artikel ska handla. Alexandra Vusir, tjejen med "det".

B&K stämde träff med Alexandra direkt efter 1991 års SM. Alexandra är en tjej vars utseende sticker i mångas, framför allt byggartjejers ögon. Hon ser nämligen alldeles för bra ut.

Detta är givetvis en fördel för henne själv, då hon bestämt sig för att satsa allt för att nå toppen inom denna tuffa bransch.

"Redan efter första träningspasset hade jag en kuslig känsla av att det här med byggning var 'grejen' jag skulle satsa på. Det var som om någonting inom mig sade att detta var rätt!"

Och visst har hon valt rätt. Med den symmetrin och den utstrålningen kommer hon säkerligen att nå sina drömmars mål.

Började som 17-åring

Alexandra har tränat bodybuilding i tio år. Hon tävlade första gången 1985. Hon var sjutton år när det hela började. En dag stod hon framför spegeln och ville se hur hon såg ut när hon spände "alla" sina muskler. Men det hände ingenting!

Här var den enda tänkbara åtgärden att bygga muskler, tänkte Alexandra.

Med tanke på att detta var 1981, och byggningen inte var så utbredd, skulle detta visa sig vara ett tufft uppdrag. Men Alexandra gillar utmaningar. Och envis som hon alltid varit, visste hon vad hon ville - och då blir det på det viset. Punkt slut.

Första veckan i dörröppningen

För att inte känna sig helt "utlämnad" övertalade hon en tjejkompis att följa med till Katrineholms Atletklubb. En vecka förflöt då de stod i dörröppningen och kikade på de gamla inkörda gymuvarna och styrkelyftarna som kämpade med basövningar. Men att bara stå där och glo, gav ju inte vidare resultat, även om de lärde sig en del. Det var bara att bita ihop och våga sig in i den något främmande gymmiljön med hantlar och stänger. Sagt och gjort.

Och då halvmesyrer inte är något som tillhör Alexandras läggning, betydde detta ett definitivt steg in i gymvärlden med hårdkörning från första början. Det första flitiga träningsåret innebar träning av hela (!) kroppen varje träningspass. Minst tre dagar i veckan.

Träningsvärk!

En ohygglig träningsvärk, som aldrig verkade släppa, blev resultatet. Denna, samt viss muskeltillväxt, gav Alexandra mersmak, medan träningskamraten fattat sitt beslut.

Aldrig mer styrketräning!

Här skildes deras träningsvägar åt och Alexandra fick klara sig själv. Men det gick bra det också. Ensam är stark heter det ju. Och det passar verkligen in på den här damen. Envis, målmedveten och med ett (som hon själv säger) jä... temperament, brukar hon klara av det hon tagit sig för. Hon tränar fortfarande ensam av den enkla anledningen att hon tycker om att bestämma över sig själv och sin träning.

"Men", tillägger hon. "Visst kan jag tänka mig att ha en träningspartner. Om jag får bestämma".

Bestämda ord. Men så kommer de också ifrån fröken Vusir.

Vill synas

Alexandra beskriver sig själv som allvarlig, men som för den sakens skull inte har några problem med att släppa loss.

"Jag är nog mer vild än tam. Det har väl alltid varit fart på mig. När jag var tretton år började jag löpträna. Jag var väldigt spinkig, men jag ville röra på mig och känna musklerna arbeta. Jag älskade att springa. Efter ett tag började jag kombinera löpningen med i turordning, volleyboll, fotboll och simning. Och jag måste säga att det var de individuella sporterna som tilltalade mig mest. Jag ville synas och inte bara vara en bland alla andra. Att befinna sig i mitten av en skock fotbollstjejer var inte riktigt min grej".

Viljan av att synas samt ett stort intresse för sömnad ledde till att hon och en kompis startade en egen firma. En gymklädes- och designfirma. Under ett års tid jobbade de i ett team. De designade och sydde upp en egen kollektion gymkläder, som till en början gick ganska bra. Men när affärerna började gå sämre tröttnade Alexandras partner och drog sig ur. Så stod hon då där. Åter ensam med något som hon trodde stenhårt på.

Firman höll ytterligare ett år. Hon syr fortfarande en hel del. Men det blir mest till henne själv och kompisar.

USA lockar

Två gånger har hon varit över till "Bodybuildingens Mecca": Santa Monica i Los Angeles.

Denna för bodybuilders så inspirerande plats, har inspirerat många proffsbyggare till vad de är idag. Effekten har varit precis densamma på Alexandra. Det är också därför som hon låtit denna stad utgöra hennes uppladdningsplats inför Svenska Mästerskapen.

Att bara träna, äta och sola var rena paradiset. Hon längtar tillbaka. Och får hon bara sin vältränade Gluteus Maximus ur vagnen, är hon snart där igen. Men för tillfället befinner hon sig hemma i kalla Svedala. Även om inte hennes hemgym påminner om Golds och World Gym, så går träningen bra. Och hon kämpar på med 16-setare i knäböj.

Ben är nämligen hennes favoritmuskelgrupp och har så alltid varit, vilket förklarar hennes fina muskelutveckling av just denna muskelgrupp. Överkroppen har inte tränats med samma portion motivation, hittills. Men nu är även den på gång. Ryggen tillhör de bäst utvecklade muskelgrupperna. Och det är med nästan oförskämd lätthet som hon häver sig upp i chinsräcket.

Killarna. Ja, de bara gapar.

Karriär före familj

Alexandra har tre yngre bröder. Två av dessa har blivit så inspirerade av storasyrran att även de börjat träna på gymmet.

De tycker att det är häftigt med en syrra som tränar bodybuilding och dessutom tävlar. Föräldrarna däremot tycker inte att det är speciellt feminint med muskler på en tjej. De ser hellre att hon och hennes pojkvän börjar tänka på tillökning.

Kanske grundar sig deras åsikt på hur man ser på muskulösa kvinnor i deras hemland, Jugoslavien. Det är nämligen därifrån hon kom med sina föräldrar till Sverige, då hon var ett år gammal. Så där fick ni en förklaring till hennes ovanliga men häftiga efternamn.

Pyramidträning & ganska lätt

"När jag och min kompis började träna bland alla styrkelyftare föll det sig naturligt att vi tränade samma övningar. Det blev med andra ord väldigt mycket basövningar - och då speciellt knäböj. Jag älskade att köra denna övning. Ben är fortfarande min favoritmuskelgrupp som jag gärna tränar väldigt tungt. Fast passen var ännu tyngre förr. Som mest klarade jag en etta på 155 kg. Idag kör jag 8-10 repetitioner på 70 kg. Men så har jag som så många andra gått över till den typ av träning som går ut på att sträva efter så bra muskelkänsla som möjligt."

"Idag spelar just muskelkänsla den största rollen i min träning. Jag litar dessutom på hur kroppen mår. Med det menar jag att jag känner efter vilka muskelgrupper och vilka övningar som är de bästa just den dagen. Jag varierar mig väldigt ofta. Det dröjer innan jag åter kör exakt samma övningar för en och samma muskelgrupp på samma sätt. Jag har märkt att denna typ av träning passar mig bäst. Vad det gäller viktmotstånd, så kan jag nämna att jag - trots strävan efter muskelkontakt - tränar ganska tungt. Emellanåt varvar jag dock med lite lättare träning."

"En gång varje lågsäsong brukar jag ha en mycket tung period som innefattar 4-6 veckor. Under den här tiden tränar jag vråltungt. Settalet ligger på 10-12 set för varje muskelgrupp. Annars tränar jag enligt pyramidprincipen sedan flera år. Detta är den absolut bästa träningsvarianten för mig.

Fram till 1989 låg mitt settal för varje muskelgrupp på 30 set. Idag ligger jag runt 15-20 set. Benen och ryggen tycker jag personligen ligger ganska bra till muskulärt sett. Axlar, vader och triceps är de muskelgrupper som jag tycker släpar efter och som jag därför prioriterar.

Dessutom har jag börjat träna underarmar då de är alldeles för klena. Ben, rygg och biceps är muskler som jag kör tungt. Till följd av en gammal axelskada är jag mer eller mindre tvungen att träna bröst lättare."

"När det gäller kosttillskott kan jag bara säga att jag inte tror så mycket på det. Jag tror på att äta en allsidig och bra kost. Till den kan man, om man känner behov, ta en proteindrink. De enda gångerna jag äter tillskott är före en tävling. Då blir det multivitaminer och extra mineraler. Detta gör jag för att försäkra mig om att min kropp får i sig vad den behöver under en krävande diet. Att hålla sig från sötsaker är det säkert många som tycker är svårt. Till er kan jag varmt rekommendera mineralen krom. Denna mineral tillintetgör så gott som allt sötbegär."

"Idag har jag inga problem med att hålla mig från sötsaker. Det är däremot svårt att avstå från mat. Tidigare år har min off-seasonvikt legat på cirka 75 kg. Men nu har jag bestämt för att inte gå upp till mer än 70 kg. Detta för att underlätta själva deffen före tävling.

Mitt kaloriintag ligger under lågsäsong på 3 000-3 500 kcal. Jämfört med 2 000 kcal före tävling. Dietperioden påbörjar jag minst 12-15 veckor före tävling. Under den tiden har jag en ätardag i veckan. Då äter jag uppåt en 5 000-6 000 kcal.

De sista 6-8 veckorna börjar jag varje morgon med en timmes lång promenad. Förutom den promenaden cyklar jag en halvtimme på gymmet varje dag."

"Under lågsäsong unnar jag mig lasagne eller pizza. Fast det blir endast på ätardagen. Jag vill ha kontroll över vad jag stoppar i mig. Ingen koll leder lätt till ett för stort kaloriintag utan att man tänker på det.

Jag dricker alltid väldigt mycket vatten. Det brukar bli omkring 4 liter/dag. Vatten håller bl a förbränningen igång och ger mättnadskänsla."

Dopning

På frågan om vad Alexandra anser om dopning, svarar hon;

"Det är tråkigt att det förekommer dopning inom vår sport. Å andra sidan lägger jag mig inte i vad andra människor gör, det är deras sak. Fast man ser ju helst att alla tävlar på samma villkor."

Alexandra deltog den 10/11 i Nordtyska öppna Mästerskapen. Hon placerade sig som tvåa och vann priset för bästa posör, trots att hennes posemusik stängdes av efter en minut - och hon hade en halv minut kvar. Mycket bra gjort. Nu är det bara att önska Alexandra lycka till med det hon företar sig.

Och ifall det ligger något i det som Ingvar Larsson yttrade under fotningen på 1991 års SM, att "Alexandra har bättre struktur att bygga på än självaste Cory Everson".

Ja, då kommer hon att gå långt!

Alexandras ryggträningsprogram

Chins (ej bild)

Alexandra börjar med att köra chins då detta är en övning som kräver maximal styrka i latsen. Hon kör fyra set med minst sex repetitioner i varje.

Övningsutförande: Fatta en chinsstång med att något utanför axelbrott grepp. Häng ut ordentligt i latsen. Vinkla benen i knäleden så att underbenen hålls parallellt med golvet. Drag dig upp från detta läge tills dess att hakan befinner sig i höjd med chinsräcket.

Kontrahera och sänk långsamt kroppen tills latsen är helt utsträckta, upprepa. Chins aktiverar främst Latissimus Dorsi. Högt upp med ett brett grepp och längre ner med en smalare fattning. Den tar givetvis även på övre delen av ryggen vid själva kontraktionen i övre läget.

Sittande rodd

Här väljer Alexandra det lilla traditionella, vinklade handtaget. Hon tycker att det är lättare att dra armarna bakåt och närmare kroppen med detta, än ett brett. Denna övning körs i 4 set med 10-12 repetitioner i varje. Vikten är ca 50-60 kg.

Övningsutförande: Sitt långt bak på bänken så att du kan sträcka ut ryggen helt i bottenläget. Detta för att musklerna ska arbeta i hela sina längd. Fatta handtaget och sänk dig långsamt framåt med överkroppen, håll ryggen rak. Sträck ut överkroppen så mycket du kan. För från detta bottenläge, överkroppen uppåt/bakåt till startläget med rak rygg.

Vid upprätt ställning drar du så handtaget mot dig med hjälp av ryggmusklerna. Försök att utföra detta drag så nära kroppen som möjligt. Då kan du lättare dra långt bak. Sträva efter att föra armbågarna bakåt/inåt mitten för absolut bästa kontraktion. Släpp därefter sakta tillbaka över kroppen till bottenläget och upprepa övningen.

Denna övning aktiverar de inre delarna av nedre och mellersta Latissimus samt ryggens mittmuskler.

Latsdrag frampå bröstet

Den här övningen kör Alexandra som andra övning, då den också kräver att man är ganska "fräsch" i latsen. Hon kör 4 set med 10-12 repetitioner i varje set. Vikten brukar ligga på drygt 50 kg.

Övningsutförande: Greppa ett brett handtag med ett sådant brett grepp som syns på bilden. Starta med helt utsträckta lats så att draget sker i hela muskelns längd. Svanka något.

Drag handtaget långsamt nedåt, tills det nuddar bröstets övre del. Kontrahera ryggmuskulaturen maximalt i bottenläget. Höj därefter långsamt stången till det helt utsträckta läget, upprepa.

Även denna övning tar på Latissimus Dorsi samt ryggens mellersta del. Även för denna övning gäller att bred fattning aktiverar övre delen av Latssimus och ett smalare grepp den nedre delen.

Hantelrodd

Med denna övning avslutar Alexandra sitt ryggpass. Här väljs en relativt tung hantel på omkring 22-25 kg. Hon kör 3-4 set med, som tidigare, 10-12 repetitioner i varje set.

Övningsutförande: Ställ dig som bilden visar med ena benet vilandes på en bänk och håll ryggen parallellt med golvet. Tag stöd med ena handen på bänken och fatta hanteln med den andra. Startläget är med "hantelhanden" hängandes rakt ned. Drag sakta hanteln uppåt från detta läge tills överarmen befinner sig parallellt med golvet. Var noga med att arbeta med ryggmusklerna och inte överarmens främre muskel, biceps. När du nått toppläget sänker du sakta hanteln tills armen åter är helt rak. Sträck ut ryggens muskler ordentligt i detta läge så blir draget längre och musklerna får jobba i hela sin längd. Tänk på att hålla ryggraden rak för att undvika felbelastning av denna.