B&K - Tidningen - 1982 - Nummer 5

B&K Sports Magazine 5/1982

Sidan skapad 2002-08-17
Uppdaterad 2002-08-17


Modell: Inger Zetterkvist

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Innehållsförteckning B&K Sports Magazine 5/1982:
  • Ledare - Eldprovet har börjat
  • Axelmuskulaturen: Axlarna är en viktig och relativt lättränad muskelgrupp. En bodybuilder med dåligt utvecklad axelmuskulatur är en dålig bodybuilder. Det är ju faktiskt just axelbredden som gör att v-formen markeras ordentligt.
  • En domares syn på reglerna: Kvinnlig bodybuilding för mig personligen är; kvinnlig form, med väl utvecklad tvärstrimmig muskulatur, väl proportionerad med tydlig definition. Snygg hållning och trevligt uppförande på scen.
  • SKIP - vitaminernas konung? Att SKIP är ett etablerat företag i vitaminbranschen vet alla som besökt ett gym. Deras tröjor och reklam syns överallt. Vem är det då som satsat på att sprida alla dessa burkar och piller ut i vårt land?
  • Vi besöker Ego hälsostudio, Sundsvall
  • Mattipset: Under den här vinjetten kommer vi att presentera läsarnas egna mattips framöver. Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla er som redan skickat in egna specialrecept. 
  • Insändare: Läsarna tycker till...
  • Muskelvolym, Per Tesch: Det finns ingen framgångsrik kroppsbyggare som tränat upp sin volym med låga vikter och långa set. "Over-load" principen är en självklarhet - både träningsintensitet och volym måste ökas för att muskelmassan skall växa till. För många är det inte lika självklart att vilan och återhämtningen mellan träningspassen är av avgörande betydelse för träningsresultaten.
  • Uffe Bengtssons hemliga liv: Han syns varje natt på Stockholms inneställen. Utanför står hans speciallackade Corvette Sting Ray, hans Chevroletbuss eller HD-chopper. Frampå småtimmarna glider han iväg till sin villa på Djurgården.
  • De lever på "skrot": Eleiko har blivit ett kvalitetsbegrepp inom kraftidrott. Sedan VM i tyngdlyftning 1963 vet alla lyftare vad ELEIKO står för.
  • Jogging - bra för bodybuilding? Skall jag komplettera min skivstångsträning med löpning? I så fall; hur mycket, och varför? Bränner jag inte bort muskelmassa genom att snöra på mig skorna och springa några kilometer i veckan?
  • Jarl Åström från Norrland
  • Utvik på Arnold Schwarzenegger
  • Sveriges bäste marklyftare
  • Våra viktigaste vitaminer
  • Maria Gonzales - nytt hett namn Junior-SM
  • Veteran-SM
  • Inför Mr Olympia
  • Sportkarate
  • Sovjetiska mästerskapen
  • Stretching
  • Beställ Swedish Grand Prix Magazine!
  • Urban Hansson - kometen från Borås
  • Svenska Mästerskapen

SM i Bodybuilding
Erikshallen, Stockholm, 18 september

Damer -52

  1. Camilla Palazzi - Olympia Gym, Västerås 300 p
  2. Maria Lindqvist - Ego Vision, Sundsvall 272 p
  3. Eva Lena Svensson - World Class Gym 270 p
  4. Tina Cortan - Gävle KK 267 p
  5. Lillemor Johnsson - Jupiter Gym, Göteborg 257 p
  6. Lisbeth Nyman - No 1 Gym BBK, Jönköping 243 p

Damer +52

  1. Carina Johansson - World Class Gym Atlas, Stockholm 296 p
  2. Åsa Gillberg - Kungshöjds IF, Göteborg 284 p
  3. Eva Morin - Sun Gym, Stockholm 278 p
  4. Inger Zetterkvist - World Class Gym Atlas, Stockholm 278 p
  5. Gunilla Svanqvist - World Class Gym Atlas, Stockholm 263 p
  6. Yvonne Rosell - CS Gym, Stockholm 256 p
  7. lngela Öhlund - Ego Vision, Sundsvall 254 p
  8. Eva Dahlberg - Boden SK 243 p
  9. Kirsi Ulvinen - Athletic Gym, Göteborg 239 p
  10. Evy Engström - Baltic Club, Malmö 232 p

Herrar -70

  1. Kent Dorby - World Class Gym Atlas, Stockholm 300 p
  2. Assan Sall - Sun Gym, Solna 279 p
  3. Håkan Straub - Baltic Club, Malmö 275 p
  4. Tommy Briskemyr - Solcenter Gym, Uppsala 273 p
  5. Tomas Wermelin - IFK Umeå 254 p
  6. Sven Engström - SKIP Gym, Stockholm 251 p
  7. Emilio Martinez - Comet Gym, Norrköping 247 p
  8. Torbjörn Jernberg - Sun Gym, Stockholm 239 p
  9. Anders Österberg - Rellos Gym, Stockholm 238 p

Herrar -80

  1. Jorma Varhevaara - Rellos Gym, Stockholm 294 p
  2. Keith Armstrong - Swings Gym, Stockholm 293 p
  3. Sune Nordh - Kungshöjds IF, Göteborg 278 p
  4. Conny Ulldin - Karlstad AK 268 p
  5. Stefan Jonsson - AK Bobbos Gym, Umeå 265 p
  6. Jyrki Hölsö - Valles Gym, Borås 254 p
  7. Anders Bjermo - Baltic Club, Malmö 243 p
  8. Nils Göran Sundvall - Polisens IF, Stockholm 231 p
  9. Leif Ångqvist - AK Bobbos Gym, Umeå 228 p
  10. Kevin Dickson - Lidingö AK 214 p
  11. Kent Hertzberg - Nordic Gym, Kiruna 206 p
  12. Leif Östman - Sundsvalls AK 203 p
  13. Freddy Hansson - Antons Gym, BBK 190 p

Herrar -90

  1. Ulf Larsson - Bjurhovda AK, Västerås 300 p
  2. Mats Kardell - Mjölby Hälsocenter 281 p
  3. Johan Oldenmark - Sun Gym, Stockholm 281 p
  4. Peter Löhr - Polisens IF, Stockholm 260 p

Herrar +90

  1. Stig-Eive Nilsson - Antons Gym, BBK 294 p
  2. Jan Malmqvist - Baltic Club, Malmö 288 p
  3. Stefan Göthagen - World Class Gym Atlas, Stockholm 285 p
  4. Stefan Adelborg - Oxelösunds AK 270 p
  5. Johan Molt - World Class Gym Atlas, Stockholm 254 p
  6. Ranford Richard - Richards Hälsostudio, Stockholm 245 p
  7. Tomas Helling - SKIP Gym, Stockholm 236 p
  8. Mats Larsson - Boden SK 234 p
  9. Lars Jungnell - Antons Gym BBK, Göteborg 209 p
  10. Robert Sörensson - Nitro Club, Karlshamn 195 p

Filmen G

För ett halvår sedan träffade regissören Staffan Hildebrand Ulf Bengtsson på planet hem från Paris. Därmed var en ny scen i filmen G född. Filmen G är en ungdomsfilm som handlar om 3 Stockholmsungdomar och deras problem. Huvudpersonen själv, Nicklas Wahlgren 17, genomgår 3 olika episoder i filmen. Den första handlar om kärlek, den andra om droger och den tredje om idolskapet och drömmar.

Filminspelning på World Class Gym. "Filmen G" skall det färdiga resultatet heta; en film om ungdomar och deras problem och drömmar. Känner du igen Kent Dorby?

I en effektfull scen sitter Nicklas på ett gym och tränar. Genom lokalen vandrar sångerskan Eva Dahlgren och sjunger bland de tränande.

- Jag tror att avsnittet i filmen är utmärkt PR för bodybuilding, säger Nicklas.

- Man blir verkligen sugen att bara springa ned på ett gym och träna efteråt. Man kan jämföra det med filmen Rocky. Vem är inte träningssugen efter att ha sett den?

Nicklas är själv frälst av sporten bodybuilding och tränar regelbundet på World Class Gym i Stockholm. Filmen beräknas ha premiär i mars.

Ny ordförande

Efter 12 års arbete avgick Malte Rellos från ordförandeposten vid Svenska bodybuildingförbundets årsmöte. Den nye ordföranden heter Per-Axel Sjöholm, populärt kallad "PAX".

Malte Rellos kan betecknas som en av de största kämparna för svensk bodybuilding. Hans arbete har många gånger varit både slitsamt och otacksamt. Han avtackades med blommor och tal vid årsmötet och som ny ordförande utsågs enhälligt Per-Axel Sjöholm från Malmö. Valet är ganska naturligt. Per-Axel är journalist på Kvällsposten och torde vara den ende journalist som aktivt bevakat bodybuildingvärlden under årens lopp. I sitt rika idrottsliv har han sysslat med boxning, fotboll och handboll på elitnivå. Behöver jag tillägga att bodybuilding numer är hans stora intresse?

Hormontester på VM!

Efter bara några veckor som ordförande har PAX blivit ett välkänt namn internationellt. Vid VM i Brügge 9:e oktober var han huvudpersonen i en lång debatt om kontroll av anabola steroider i tävlingssammanhang. De nordiska länderna hade tillsammans väckt motionen till IFBB:s kongress. Efter en het debatt begärdes votering och förslaget klubbades igenom! Detta betyder att EM i Malmö 1983 blir en milstolpe i utvecklingen av vår sport.

Här kommer hormontester att genomföras på de tävlande! Arbetet har således startat med en rivstart för Per-Axel.

- Jag tänker fortsätta kampen för vårt inträde i Riksidrottsförbundet, RF. De kan inte säga nej länge till. Vi vill på alla sätt visa att vi arbetar seriöst. Givetvis är testerna en viktig faktor för att bli accepterade.

- Även domarreglerna kommer att ses över ordentligt. Vi måste se till att bedömningsgrunderna görs så klara som möjligt. Men att kontroversiella domslut fälls även i framtiden går inte att bortse från i en bedömningssport.

Bodybuildingsporten

En annan ide som skall utvecklas är den s.k. bodybuildingpoolen:

- Vi hade tänkt bilda en form av landslag som kan anlitas för reklamuppdrag och liknande. Pengarna från denna pool skall gå tillbaka till de aktiva på olika sätt. Man kan tänka sig att dela in eliten i tre skikt mellan vilka pengarna fördelas. Friska vindar i svensk bodybuilding således. Att "PAX" blåser dem ännu starkare råder det ingen som helst tvekan om, eller hur?

Sluta fuska

Att träna tillsammans med en partner lovordas av många bodybuilders. Men låt inte ramträningen sluta i tävling sinsemellan! Det är lätt att låta lura sig. Peppningen från partnern gör att man lätt utför rörelser fel för att orka samma vikter, och lika många repetitioner.

Nej, samträning betyder förståelse och stöd. En individuell jämförelse styrkemässigt är ointressant. Det gäller att träna på så tung vikt som möjligt med strikt utförande. Sen må det vara 1 eller 100 kg.

En mer riktig tävling vore just att utföra rörelsen så strikt som möjligt. Sträva inte efter att på enklaste sätt få upp vikten. Tvärtom skall varje moment utföras på ett riktigt sätt. Då blir det tungt.

Ta en toppbyggare som Frank Zane t ex. Han tränar på oerhört lätta vikter relativt till sin muskelmassa. Men utförandet är så strikt att det kunde vara taget ur instruktionsboken. Frank har ju fått hyfsat resultat trots att han låtit bli de tunga (fusk-)rörelserna. Eller hur?

Att träna själv kan vara jobbigt. Det krävs ett bra psyke och vilja. Fördelen skulle vara att man inte behöver ta hänsyn till någon annans program eller träningstider. Många framgångsrika bodybuilders har alltid tränat på egen hand. Så även de flesta svenska toppbyggarna.

Häng med till Mallorca

Vi tänker ge oss av den 7:e maj. Förra årets succé har lagt grunden för årets spännande träningsresa.

Dagligen ringer det till vår redaktion människor som frågar efter träningsläger. Många är trötta på att bara slappa under semestern. Det känns skönt att komma hem från ett par veckor med sol och bad om man har tränat samtidigt. Varför låta kroppen förslappas bara för att det är semester? Det är ju nu du verkligen har chansen att bry dig om dig själv och kanske lära dig lite mer om träning, kost och liknande.

Under lägret tränar du antingen på morgonen eller kvällen.

Dagarna är fulla med aktiviteter, eller för den som vill, soliga slappa stränder. Vi bor på ett av Mallorcas finaste hotell, nämligen Vingresor/Club 33:s hotell. Här har du allt i samma område. Utanför hotellet finns pool, tennisbana, minigolf och massor av möjliga och omöjliga aktiviteter. En kort promenad gör att du hamnar på stranden där det finns vattenskidor, windsurfing, fallskärmsflygning och svalkande barer. Stället är kort sagt perfekt för avkoppling. Gymmet ligger i Palma stad. Vi har arrenderat en buss som pendlar mellan gym och hotell morgon och kväll.

I sommar kommer det att hända massor av spännande saker på vår resa. Själva träningskursen leds av minst sagt kunniga personer. Vi kommer att ha med oss flera seminarieledare samt instruktörer. Instruktörerna är inga mindre än Carina Johansson, årets svenska mästarinna i bodybuilding sann Jan Malmkvist, fjolårets tungviktsmästare i SM. Båda dessa är erkänt duktiga instruktörer med stora kunskaper att dela med sig av. Utöver själva träningen kommer seminarier att hållas. Du får lära dig mer om stretching, idrottsmassage, kost mm. En kväll kommer att vikas för Bodybuilding & Kraftsports bildvisning där vi plockat ut roliga och spännande bilder som tagits på tävlingar världen över under året.

Eftersom nästan samtliga kursdeltagare förra året valde att stanna en vecka efter kursen för att ta det lite lugnt är detta "inbakat" i resan. Första veckan håller vi alltså seminarier och träningsinstruktion dagligen, medan andra veckan viks för mer vila. Du kan givetvis även då träna på gymmet om du vill. Buss går från hotellet flera gånger dagligen.

Alla som genomgår kursen och är med på seminarierna erhåller B&K:s tränarbevis. Vi på redaktionen kommer själva att följa med och hoppas att du skall göra detsamma. Vill du ha mer information, ring Maria på redaktionen. Om du redan bestämt dig för att hänga med oss - boka på talongen i mitten!

Bästa hälsningar Redaktionen