B&K - Aktuellt inom Strongman - Riku Kiri Classic

Riku Kiri Classic

Sidan skapad 2002-11-02
Uppdaterad 2002-11-05
 
google-sökmotor

google-sök B&K:s webbplats

google-sök Internet

 
Kommentarer

Maila
eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Lördag 19 oktober, Helsingfors Ishall:

Text: Anders Johansson

Alla med ett litet intresse för starkaste man-tävlingar vet vem den stora och väldigt tyste finnen Riku Kiri är. Han vann på sin tid väldigt många Grand Prix-tävlingar, men på Världens Starkaste Man så blev det som bäst en andra plats... Han är sugen på att göra comeback nu men samtidigt så har han gett sig in i branschen som arrangör av tävlingar.

Jag (Anders Johansson) och Benny Wennberg fick förfrågan om vi ville vara med i hans TV-sända tävling Riku Kiri Classic. Självklart tackade vi ja till chansen att tävla mot de i allas ögon duktiga finnarna. Vi blev väldigt bra behandlade (man kände sig som ett litet proffs...) och tävlingen ägde rum i Helsingfors Ishall. Det var proffsigt med ljus och rökeffekter och till många av herrarna i publiken stora glädje så var playboymodellen och violinisten Linda Lampenius speaker.

Farmer's Walk

Ja, färdigsnackat nu och över till tävlandet. Första grenen var Farmer's Walk med 110 kg. Jag hade fått höra att det skulle vara samma vikter som använts på Åland Strongman GP och som vägde 137 kg styck (de var även där vid sidan av..). Riku sa genom tolk att "Nej, så här ska det vara" och man säger inte emot Riku.... Fanken tänkte jag och Benny detta känns inte som starkeman att springa med endast 110 kg - men ja, det är bara att gilla gamet. Vi lottade startordning och jag fick gå som 2:a och Benny som 6:a och totalt så var det 11 tävlande.
 
Jag och Benny går och känner på vikterna som är som två små klossar och vi säger till varandra att här kommer det att bli resultat på säkert +100 m (25 m vändningar). Första killen går ut och kommer bara 8 m innan ena vikten slår i baksida lår och han faller och grinar illa. Ja, då är det min tur och tänker att nu ska jag visa att vi svenskar kan gå Farmer's... Jag börjar springa men dessa små klossar studsar och far mot mina ben så jag saktar in efter ca 15 m och försöker springa/gå framåtlutad så att jag inte ska sluta som den första killen. Detta blev ett ganska långsamt tempo och jag tappar greppet efter 84 m och jag tänker att "djäklar, detta blir inte bra".
 
Det visar sig att de flesta får sluta med för att de tappar kontrollen på vikterna och inte för att de är slutkörda. En kille springer 60 m helt oberörd och svajar till så att det såg ut som när en nybörjare testar ett tungt ok-race för första gången (väldigt svajigt) och tappar vikterna. Nu är det Bennys tur och han springer ganska bra och verkar inte få för stora problem med vikterna, då plötsligt efter 50 meters vändningen så tar vikten i låren och den vrider sig nästan 180 grader och Benny skriker till. Han skadade sig inte men var självklart missnöjd med det dåliga resultatet.
 
Sist ut går Harri S. och det är faktiskt jag som leder men tänker att nu får jag stryk. Harri (som bl a vunnit Finnish open över Virtanen denna säsong) gjorde 60 m med 137 kg på Åland men med dessa vikter som är 27 kg lättare/var hand så kom han endast 72 m (vilket vittnar om att det var besvärliga vikter) och därmed var första grenen klar. Jag etta, Harri tvåa och Benny kom på en 6:e plats.

Weight for Height

Sedan var det dags för att kasta en 15 kgs vikt över en ribba med två händer. Detta är en övning som aldrig varit i Sverige och vi var nervösa att här skulle det gå dåligt. Vi startade på endast 3.7 m och vi såg att många av de andra stod väldigt nära och hade bra höjd. Jag och Benny som var gröna på detta valde att stå en bit bort för att vara mindre lidande av riktningen på kastet, dock på bekostnad av lite höjd. När det hela är klart så visar det sig att vi får vara väldigt nöjda med våra insatser i denna gren. Vi delade 3:e platsen med en till (resultat 5 m). Harri hade suverän teknik och vann på 5.6 m.

Conans Cirkel

Nu var det dags för Conans Cirkel och här tänkte vi att nu tvålar vi dit dem. Det var dock väldigt annorlunda då vikten var tung. vilket i våra ögon var bra. men radien på cirkeln var endast ca 2.2m (ett varv ca 14 m). Detta innebar att det blir konstigt att springa, lite överdrivet så känns det som att man får springa dubbelt så lång med ena benet. Ja hur gick det då, ja eftersom jag började med lite bortförklaring kan man misstänka att vi inte dominerade... Benny går ut 4:e sist och går upp i ledningen på 2 och ett kvarts varv, därefter är det en finne som springer 3 och ett kvarts varv. Jag kommer precis förbi Benny och Harri därefter går precis förbi mig.

Stocklyft

Fjärde grenen är att reppa med 110 kg stock från backen på en minut. Benny går upp i ledning med 8 repetitioner (tidsbrist) och därefter är det min tur. Jag tror att vi svenskar är bäst på detta så jag siktar på att gå förbi Benny och gör 8 reps utan andningspaus (andningspaus menas här att man inte vänder direkt från backen utan väntar en liten stund), andas 3-4 sekunder och hinner få 9:e men tionde blåses av när jag har 1 dm kvar att pressa. När dimman lagt sig visar det sig att jag vinner och Benny får dela andraplatsen, Harri kom 4:a på 7 reps.
 
Jag ligger nu på samma poäng som Harri medan Benny lider av sin Farmer's men jag tror att han här hade klättrat upp till antingen 4:e eller 5:e plats.

Däckvält

Därefter är det dags för att välta ett däck som faktiskt bara väger 312 kg, vi tyckte det lät löjligt men vilket däck! Det var ca 2 m ståendes och det gick ej att greppa under utan man var tvungen att ta i mitten på däcket. Eftersom jag och Benny kom högt i stock så får vi starta sent. Vi ser att bl a Harri (det var det däck han tränar med) aldrig ens försökte vända det direkt utan tog upp det i famnen för att sedan (för att beskriva med ord) pressvända. Jag ser Benny köra och det är problemfullt han försöker direktvända men det går inte pga att man inte kan greppa under och att det är så högt däck. Dum som man kan vara så tar inte jag lärdom och försöker göra som Harri utan gör samma som Benny och - ja, det blev inte snabbt. Trots våra problem så kommer Benny fyra och jag trea och Harri vinner.

Medley

Sista grenen är att man ska lasta två säckar (vet inte vilken vikt det var) och dra en släde i 30 m. Benny ligger fyra och jag tvåa med två poäng upp till Harri. Benny gör det han ska trots strul med tappad säck och behåller 4:e platsen. Jag har lite hopp att jag ska kunna ta hem denna gren och Harri ska komma trea eller sämre vilket skulle innebära totalseger för min del. När det två säckarna är lastade så har även jag strulat lite och kommer ca 3-4 m efter honom i starten av släden. Det går fort för oss båda och jag är väl 2-3 m efter i mål och vi kommer 2:a (jag) och 1:a i grenen.

Jag och Benny diskuterade efteråt och vi tyckte att vi hade inte kunnat gjort så mycket bättre, vissa grenar saknade vi lite teknik på och det var ganska mycket uthållighet (hela 30 m drag...). Men vi visade att svenskar kan och det ska inte bli sämre med tiden...

Sverige - The Mecca of Strongman!

  1. Harry Simonen, Finland
  2. Anders Johansson, Sverige
  3. Janne Hartikainen, Finland
  4. Benny Wennberg, Sverige