B&K - B&K Newsletter - Nummer 2, 8 september 2000

Nummer 2, 8 september 2000

Besök webbloggen för dagliga nyheter!

Webbsidan skapad 2000-09-08
Senast uppdaterad 2001-10-18
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Snabba nyheter i musklernas värld

Nummer två av B&K Newsletter! Nummer 2, 8 september 2000

Innehåll

[1] Tipsa om B&K:s nyhetsbrev: Vinn fina priser!
[2] Profiler och legender inom den svenska kroppskulturen
[3] Viktigt meddelande från IFBB
[4] Sveriges Starkaste Kvinna 2000
[5] Seminarium och evenemang runtom i Sverige
[6] Allmän information

 

[1] Tipsa om B&K:s nyhetsbrev: Vinn fina priser!

Har du vänner som du vill tipsa om detta nyhetsbrev; Ge oss minst tre prenumeranter - och vinn en resa med redaktionen till Mr Olympia 2001 i Las Vegas, biljetter till kommande inspelning av Gladiatorerna, biljetter till B&K Classic Body Show och Swedish Pro Fitness, B&K-prenumerationer samt träningskläder för tusentals kronor! Tipsa din vänner här!

Är du en vinnare? Klicka här för resultaten!

[2] Profiler och legender inom den svenska kroppskulturen

Av Ove Rytter

Under nästa vecka går den ut: B&K Sports Magazines VIP-inbjudan till betydande profiler och legender inom kroppskulturen. Endast du som är läsare av detta nyhetsbrev får här en försmak på vilka som inbjuds att sitta på första parkett under B&K Classic Body Show.

Vi ska börja med några namn - och fortsätter i kommande nyhetsbrev:

Akkila, Eino: Mr Stockholm 1964 och svensk, samt nordisk mästare i bodybuilding 12 respektive 13 gånger! Finsk sisu ända ut i fingerspetsarna. Snart 70. Men pigg som en mört!

Andersson, Arvid; Arvid Andersson blev världsmästare i tyngdlyftning totalt 1946 i 60-kilosklassen med ett sammanlagt resultat av 320 kg - lyften var då press, ryck och stöt.

Det som kännetecknade Arvid var hans smidighet som tränades upp genom diverse akrobatiska övningar. Vid 1940-talet var det en del av den allmänna idrottskompetensen. Samma år fick han Svenska Dagbladets bragdmedalj - och man kan säga att hans makalösa framgångar initierade en våg av intresse för tyngdlyftning och atletik under första hälften av 1950-talet och att detta var tyngdlyftningens verkliga storhetsperiod i svensk idrott.

I viss mån finns paralleller med de framgångar som Bo Johansson och Hans Bettembourg hade i slutet på 1960-talet till 70-talets början men inte tillnärmelsevis lika stort underlag beträffande breddintresse. På 50-talet fanns det 100 kilosnålen, skolungdomsmärken etc och överhuvudtaget ett stort intresse för atletik som givetvis kom att inkludera bodybuilding!

Detta märktes inte minst hos Svenska Tyngdlyftningsförbundet som fick luft under vingarna och arrangerade VM 1953 i Stockholm (1957, -63, och -85). Sverige blev en nation att räkna med och vi hade flera internationella toppnamn - George Brunstedt med 117,5 kg som världsrekord i enarmsstöt. Den urstarke Göte "Skuggan" Wallgren som gick ned i en träningslokal och frågade: "Vad är detta för övning" om knäböj. Och "Vad är svenska rekordet?" 200 kg svarades det... "Lägg på 250 kg" - Sagt och gjort! Ingemar Franzén som också var med i dessa sammanhang kom fram i denna våg.

Arvid axlade efter sin karriär rollen som riksinstruktör i tyngdlyftning och tävlade för Kristinehamns A&BK - efter att ha startat i Västrottna och nystartade Karlstads Atletklubb.

Jag tror helt enkelt att epitetet "Starke Arvid" blev något som passade in - det fanns ju föregångare så att säga. Ett litet kraftpaket med explosiv styrka som specialité.

Bengtsson, Ulf: Minns du 80-talets t-shirts med "Pump your ass of"? Det är Uffe B som stod modell för den figur som finns tryckt på densamma. Dessa tröjor syns fortfarande på de riktigt äkta gymråttorna, eftersom det är just i denna tröja de har gjort sina maxresultat i bänk. Och denna man har levt efter livsepitetet "Work your ass of".

En sann bodybuildingentreprenör, som hellre lägger in en prilla och garvar, än surfar på nätet. Som hellre äter köttbullar med lingon istället för en oxfilé, som inte kan lyssna av sitt mobilsvar, då han är totalt ointresserad av teknik, men som har kvar sitt hjärta inom sporten. En drivande kraft för World Class International. Med träningsanläggningar i sju länder. Boendes i Prag och Bryssel. Kör vass Ferrari och älskar exotiska kvinnor. Numer även promotor för starke man-tävlingar, vilka vi kan se i Eurosport.

Ulf var en av de profiler som införde intelligens i träningsbranschen. Intelligens kombinerad med erfarenhet och vilda planer. En man som först skapar företagsnamn, visioner och slutmål, innan han sätter spaden i marken. En riktig gummigubbe, som alltid ställer sig upp vare sig det gäller atombomsliknande ekonomiska floppar eller något annat.

Då obesegrad svensk mästare i bodybuilding mellan 1973 och 1983. Idag en erfaren och framgångsrik man i sina bästa år.

Med oss har vi även; Rolf "Sotarn" Edenstig. En gammal legend från min tid på Stockholms Frisksportarklubb, varifrån även Stig "Stickan" Walfridsson kommer. Mannen som skötte ordningen på Frisksportarklubben och var en av Sveriges första kvalificerade domare i bodybuilding. Dessutom en elitgymnast av klass, med otrolig styrka i bl a handstans).

Till min glädje har vi även fått tag i Johnny Grimstål. Numer boendes på Grand Canaria, där han tidigare startat Swings Gym i Palma. En man som startade Swings Gym på Söder, vilket var embryot till Sports Club, som sedermera övertogs av revisorn Anders Dagborn.

Och det ska bli ett sant nöje att träffa Golge Jacobsson; Sveriges första bodybuildingproffs! Han tävlade med Steve Reeves och grabbarna - och lär ha en hel del kul att förtälja.

Well, nu är det dax att dra hemåt. Jag återkommer i kommande nyhetsbrev med mer fakta om våra rötter.

Ciao

 

[3] Viktigt meddelande från IFBB

Viktigt meddelande från IFBB 6/2000. Ankom 18/7 2000.

Till alla IFBB:s nationella förbund

Anvisningar för alla IFBB:s kvinnliga amatörbodybuilders och amatörfitnesstävlande

Kvinnliga amatörbodybuilders

Tävlande som är överdrivet muskulösa, extremt deffade (ripped) och som är för stora, kommer att dömas ner. IFBB rekommenderar att kvinnliga bodybuilders tränar för att TILLFÖRSÄKRA SIG en fysik som är symmetrisk och feminin, MED EN SMÄRT MIDJA, och muskularitet som inte är överdriven eller FÖR KRAFTFULL FÖR DEN INDIVIDUELLA BENSTOMMEN.

EN FYSIK MED ÖVERDRIVEN MUSKULARITET ÖVERLAG OCH ÖVERDRIVEN DEFF (RIPPED) KOMMER ATT DÖMAS NED.

Tävlande är ansvariga att försäkra sig om att deras fysik uppnår IFBB:s standard, i annat fall kommer de att dömas ned.

Amatörfitnesstävlande

Fitnesstävlande som är extremt deffade (ripped), för muskulösa och överlag för stora kommer att dömas ned. IFBB rekommenderar att fitnesstävlande tränar för att TILLFÖRSÄKRA SIG att deras fysik har en liten grad av muskularitet med separationer, men inga synliga "tvärribbor", muskeltonus med formade linjer överlag, och fasthet överlag men utan överdriven släthet, och ett hälsosamt helhetsintryck.

ÖVERDRIVEN MUSKULARITET ÖVERLAG KOMMER ATT DÖMAS NED.

Vänligen, läs bifogat "Viktig information för regler angående bikini och kläder för fri uppvisning" vid IFBB:s Fitnessmästerskap och informera era fitnesstävlande därefter.

De tävlande är ansvariga att försäkra sig om att deras klädsel uppnår IFBB:s standard, i annat fall finns möjligheten att de diskvalificeras.

Högaktningsfullt,

Pamela Kagan
IFBB Executive Director

Översättning av Kenneth Johansson 27/7 2000.

IFBB:s hemsida: http://www.ifbb.com/

 

[4] Sveriges Starkaste Kvinna 2000

Kim Wahlström, 23, från Eslöv, som vi uppmärksammade i nummer 3/2000, vann Sveriges Starkaste Kvinna 2000! Grattis!

Från Presspytt nummer 3/2000

Tidningen Arbetet: Sveriges starkaste kvinna finns i Eslöv

 

[5] Seminarium och evenemang runtom i Sverige

14/10 Seminarium 14.00 med Roger "Atlas" Zapfe
Stadion ditt gym, 08-645 71 19
Liljeholmstorget 7, 117 63 Stockholm
Kontaktperson: Lars Ekman
Pris medlemmar: 40:- icke medlemmar: 100:-
Twinlab bjuder på smakprover från Twinlab & Multipower.

14/10 Seminarium med Johan "Plexus" Oldenmark
World Class Gym, 016-12 46 28
Rademachergatan 34-36, 632 20 Eskiltuna

Känner du till ett evenemang som du vill tipsa om; maila oss:

 

[6] Allmän information

Är detta nyhetsbrev inte nog för dig? Besök då B&K:s Webblogg för dagliga muskelnyheter: http://bk-sportsmag.se/webblogg/

Skicka gärna vidare detta nyhetsbrev i sin helhet till dina tränande vänner. De kan enkelt gå med genom att besöka hemsidan för nyhetsbrevet.

B&K Sports Magazine, Box 3417, 103 68 Stockholm.
Besöksadress: Holländargatan 33
Tel: 08-34 77 00, Fax: 08-34 63 33
E-post:

 

 

Sidan skapad 2000-09-08 | Senast uppdaterad den 18 oktober 2001 av