B&K - Bodybuilding - SM-kval Bodybuilding 2002 - Rapport av Peter "Big.P" Möllerström

Rapport av Peter "Big.P" Möllerström

Sidan skapad 2002-11-14
Uppdaterad 2002-11-14

Besök Big.P:s hemsida för mer om svensk kroppsbyggning!
Text: Peter Möllerström


Foto: Alexander Danielsson

Mer om SM/SM-kvalet

• Budo-Fitness.se
• Bodybuilding.se
• NutritionOutlet.nu
• ZoneCapone.com

 
google-sökmotor

google-sök B&K:s webbplats

google-sök Internet

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

SM-kval Bodybuilding 2002

SM-kval i Bodybuilding 2002

Aldrig någonsin har jag bevittnat ett mer proffsigt arrangerat SM-kval än detta "Delta-arrangemang". Dimitri, ägare till Delta Gym, visade sig vare en klippa på att planera och strukturera. Därför förlöpte hela arrangemanget proffsigt och klanderfritt. 

Tävlingen avhölls i det härliga Folkets Hus, beläget mitt i centrala Stockholm. Lokalen är stor och rymlig, och dessutom bestyckad med fåtöljer i bästa biografklass. Kändes lyxigt jämfört med Solnahallens obekväma och hårda plaststolar.

På minussidan tyckte jag dock att scenljuset var lite ofredstillställande. Speciellt ute på kanterna av scenen, där det i princip inte fanns något ljus alls. Detta märktes framför allt i tungviktsklassen, där hela sexton deltagare trängdes på scenen. En annan sak som var lite negativ var att "backdroppen" var ljus, i stället för svart, som är brukligt. Detta medförde att man fick ett litet oskarpt intryck av de tävlandes fysik.

Kent Gustavsson (fd ordförande i SKKF) skötte speakerrollen fördömligt under förbedömningen, som var överstökad på förvånansvärt kort tid. En av anledningen var det fåtal tävlande i dam- och juniorklasserna. Under finalen höll Ove Rytter i rodret och stod för underhållningen på scenen. Med tunga skämt och salta kommentarer till både domare och tävlande, fick han snart den månghövdade (+600) publikens humör på topp.

Dsc_0054.JPG

Rullstolsklassen

Nytt för i år var att ha en rullstolsklass på ett SM-kval, vilket vi tidigare endast sett på Luciapokalen. Då som nu var det endast en deltagare, den suveräne Antoni Khadraoui som rev ner rasande applåder från den entusiastiska publiken. Vilken otrolig kille!

Dsc_0019.jpg

Veteraner

I klassen för herrar över 50 år dominerade Umeås Nicko Lundholm som ensam deltagare. Det är KUL att titta på Nicko, han är en riktig eldsjäl. Hoppas att du möter lite motstånd på SM Nicko!

Juniorer

Juniorklasserna för herrar (-80 och + 80) bestod också de av endast en man vardera. Rickard Johanson och Robert Loforsen, båda från Delta Gym. De tävlande även i seniorklasserna, där de båda gjorde bra ifrån sig.

Dsc_0003.jpg

Damer

Damerna var representerade av en enda tjej, Mona Johansson som tävlade i klass +57 kg för Pro Gym BBK. Mona hade nog en föraning om att hennes kvalplats var säkrad redan innan hon gick upp på scen eftersom hon inte hade toppat formen riktigt till 100 % ännu.

Herrar -70

Denna klass bestod av Thomas Petterson från Perstorp och Björn Jältsäter från Täby AK. Thomas besitter en bra fysik och har utvecklats en hel del sedan jag såg honom sist, och lyckades därför ta segern. Kanske beror det på den gamla "gymräven " Andreas Johansson, som coachat honom.

Herrar -75

Dsc_0024.jpg Här blev den VM-aspirerande Kent Dorby snuvad på segern av Ahmed Ahmed från Malmö Atletklubb. En kille med enorm framtidspotential. Lite mer ben och rygg samt ett par kilo jämt fördelad muskulatur, så blir Ahmed svårslagen för vem som helst i Sverige.

För övrigt så var domarna (nästan) ense om placeringarna. På 3:e plats kom Torbjörn Hult från Athletic Team i Malmö. På lika solklara fjärde, femte och sjätte placeringar kom i turordning. Rickard Johansson, junioren från Delta Gym, Ola Vilnersson från Classic Gym i Helsingborg och Nico Lundholm, veteranen från Umeå.

Herrar -80

Dsc_0034.jpg

Detta brukar vara ett riktigt getingbo, men deltagarantalet har tunnats ut en hel del sedan -75-klassen kom till.
Med klara domarettor (undantaget Kennet Wiklund som tyckte att han skulle vara sexa!?) så vann Istvan Nemeth, pizzabagaren från Malmö. Hans dotter, som satt i raden bakom mig, var lika överlycklig som han själv var när hans namn ropades ut. Och det hördes, kan jag berätta. Jag har fortfarande lock för höger öra.

Dsc_0038.jpg

På andra plats kom Joakim Bohm från Ängelholm som tävlade för Classic Gym i Helsingborg. Joakim var aningen mindre än sist då han tävlade, men han var i mycket bättre form och det belönades med en andraplats och en silvermedalj.

Sista pallplatsen gick till Pichet Phaethaya från Delta Gym. Han var grov och symmetrisk, men alldeles för slät för en tredjeplats enligt min mening.

Absolut hårdast i hela klassen var Ashkan Aghili. Han var snorhård, rent ut sagt. Dock på bekostnad av tappad muskelmassa. Ashkan fick en hedervärd fjärdeplacering.
Klassens stora frågetecken var Adam Gutowski (7:a), som inte alls var i den formen han var i när han tävlade senast (och vann). Frågan var bara VAD domaren Kennet Wiklund såg i Adams fysik denna dag? Han placerade nämligen Adam som ETTA! JAG vet inte, och uppenbarligen inte de övriga domarna heller!

Herrar -90

Här fick vi bevittna en efterlängtad fight för första gången under dagen. Kombattanterna bestod av Per Arne (PA) Andersson från Delta Gym och Mikael Hansson (Sveriges grövsta gympalärare) från Classic Gym i Helsingborg. Båda var hårda, båda var symmetriska med få brister och båda ville vinna. Personligen tyckte jag att det var hugget som stucket. PA var bättre framifrån, men jag tyckte att Micke vann ryggposerna.

Dsc_0119.jpg Efter några intensiva särbedömningar stod det klart att PA var klassens segrare och Micke var på "mushåret" tvåa.
Trea blev Göran Fredriksson från Haninge Hälsostudio. Göran var ganska komplett, men inte i samma klass då det gällde hårdheten som de övriga pallplacerarna.

Artur Akimov valde att tighta till sig ordentlig för att tävla i -90 istället för tungvikten. Det tycker jag var ett klokt beslut. Artur har aldrig sett bättre ut än han gjorde nu. Han var hård, symetriskt och hade ett proffsig uppförande på scenen. Artur kunde lika gärna ha stått på pallen enligt min mening.

Herrar +90

Dsc_0207.jpg Dagens andra fight stod Fredrik Age och Oliver Adzievski från World Class i Trelleborg för. Oliver, som tidigare tävlat för NABBA och där blivit 4:a på VM, har nu konverterat till IFBB. Age, som var i sitt livs form med julgran och ränder på häcken, fick gå många tuffa särbedömningar med den något grövre Oliver.

Framför allt så hade Oliver väldigt bra bröst, armar och axlar. Han hade som jag såg det två svaga punkter vilket också visade sig vara två av Fredriks starkaste:

  1. Poseringen. Framförallt de obligatoriska poseringarna.
  2. Ryggen. Oliver har absolut ingen dålig rygg. Men i särbedömningarna med Fredrik var det tyvärr det han föll på.

Fredrik kunde efter ett mycket bra poseringsprogram till slut stå som vinnare, med endast två poängs marginal.

Även i tungvikten var bedömningarna lite suspekta. Det var t ex en domare som hade Oliver som 3:a! Fråga mig inte varför, men hon har säkert en bra förklaring.

Robin Bosic, från City Gym i Karlshamn, fick äta upp sitt uttalande i en tidigare utgåva av B&K. Då sade han nämligen att alla svenska tungviktare var dåliga, och att han skulle visa var skåpet skulle stå år 2002. Då han skulle väga in på 115 kilo - hård. Nu vägde han in på ca 110 kilo, ganska slät. Därför blev han 7:a (trots att domare Wiklund hade honom som trea).

Dsc_0115.jpg

Roger Zapfe vägde in på 130 kilo i hyfsad form och blev 5:a. Roger har förmodligen inte kunnat lägga ner den tid som krävdes för att han skulle matcha sin form från 1997 års SM. Han blev då tvåa vägandes 137 kilo, hård. Rollen som Atlas kräver ju sitt.

Dsc_0142.jpg

Christer Norman hade gjort avsevärda förbättringar sedan 1998, då han sist tävlade på SM. Nu vägde Christer in på 103 symmetriskt fördelade kilon. Trots en bra fysik så var han dock aldrig ett hot mot Fredrik eller Oliver. Det krävs att han kommer in hårdare på SM om han vill avancera uppåt i resultatlistan.

Dsc_0189.jpg

Veteranen Jari Salmenaho siktar på att vara som bäst då han är 50, säger han. Jag tycker att Jari är bra redan nu. Ett önskemål är att han vässar formen ytterligare ett snäpp till SM.

Andreas Stanford från Team Pulse Fitness i Skövde är en stor kille. Men han har en hel del att plocka av om han skall bli riktigt hård. Det är endast två veckor till SM så det blir svårt att göra några stora förbättringar i Andreas fall.

Slutkläm

Om jag ska summera tävlingen så tror jag att vi, med få undantag, kommer få se de flesta deltagarna på SM-scenen.

Men förhoppningsvis så kommer domarpanelen se lite annorlunda ut. Det får inte skilja tio placeringar från den ena domarens bedömning till den andra. Det är ett hån mot dem som står på scenen.

Som avslutning vill jag först och främst ge Dimitri och han Deltafunktionär en eloge för en proffsigt arrangerad tävling. Jag vill ge Ove credit för att han är en bra och lättsam speaker. Dessutom ett stort tack till alla utställare och sponsorer som gjorde tävlingen möjlig att genomföra ekonomiskt.

Dsc_0065.jpgTack också till Monica Riscoll för att hon hängde av sig domarkavajen (önskar faktiskt att fler domare också kunde göra det) och letade upp poseringsdräkten för att i sista minuten ställa upp som gästposör. Jag pratade med Monica efter tävlingen, och hon var rejält lycklig över publikens respons på hennes uppträdande:

- Vilken underbar publik! Jag fick ett sånt fantastiskt stöd och det kändes verkligen roligt att stå på scenen igen! Jag är nu jättepeppad inför SM! Hoppas vi ses där!